Hoppa över navigering

Möte 2025-03-21

Kommunala Pensionärsrådet
09:30 - 10:57 Norrtälje Sportcentrum, Pucken (Gustaf Adolfs väg 53, Norrtälje)
  • § 1

    Val av justerare och tid för justering

  • § 2

    Ändringar i föredragningslistan

  • Linnéa Grähs, förändringsledare socialkontoret och Susanne Larsdotter Lindgren, processledare KSON, presenterar om den nya socialtjänstlagen och Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje (KSON) formeringsresa.

    Den nya socialtjänstlagen träder i kraft 1 juli 2025 och de centrala delarna i lagrådsremissen innefattar förebyggande insatser, lättillgängliga tjänster utan behovsprövning, samt insatser som planeras noggrant och baseras på god, kunskapsbaserad kvalitet. Lagen strävar också efter att skapa jämställda och jämlika levnadsvillkor för alla invånare, och att främja ett värdigt liv och välbefinnande.

    KSON har också påbörjat en långsiktig förändringsresa med målet att förbättra hälsa och välmående för invånarna, med visionen "Jag har god hälsa". Under 2023-2024 har KSON genomfört en rad åtgärder för att förbättra sina insatser, bland annat genom att kartlägga alla nuvarande insatser och göra en nuläges- och behovsanalys baserad på SKR:s material "Skatta läget". Samverkan har inletts med flera andra förvaltningar för att skapa ett mer samordnat arbetssätt. 

    För att öka tillgängligheten har KSON lanserat konceptet "En väg in" och öppnat en ny lokal i centrala Norrtälje där anhörigstödjare kommer att arbeta. Arbetet har strukturerats i två linjer: Första linjen (välfärdsrådgivare) och Andra linjen (specialister). KSON samordnar också tre utvecklingsområden under "Treklövern": hållbar socialtjänst, god och nära vård samt psykisk hälsa och suicidprevention.

    Linnéa Grähs, förändringsledare socialkontoret, och Susanne Larsdotter Lindgren, processledare KSON, besvarar den uppkomna frågan om tillgänglighet i de andra orterna i kommunen än Norrtälje tätort med att KSON planerar att öka tillgängligheten genom evenemang på olika orter i kommunen. Första eventet hålls i Hallstavik nästa vecka med 70 anmälda. Under 2026 planeras en utflyttning till Hallstavik, och KSON överväger att bli mer mobila, exempelvis med husbuss. KSON kommer också samarbeta med kultur- och fritidskontoret för att nå invånarna med biblioteksbuss- och båt för att prata om god hälsa.

     

  • Sara Andersson, utvecklingsledare KSON, informerar om det pågående utredningsuppdraget för att ta fram en strategisk plan för boende för äldre i Norrtälje kommun. Direktionen för KSON har gett i uppdrag att skapa en fungerande boendekedja för äldre, och ett förslag ska lämnas till direktionen den 29 april 2025.

    Den strategiska planen omfattar flera boendeformer. Ett trygghetsboende utan biståndsbedömning, som ännu inte finns i kommunen, ska etableras för att ge äldre en tryggare tillvaro med social gemenskap. Biståndsbedömda trygghetsboenden finns redan med 8 platser för äldre som inte behöver dygnet runt-service. Planen inkluderar även Säbo för dem som behöver mer omvårdnad och korttidsboende, samt en utbyggnad av trygghetsboenden. Dessutom föreslås en inventering av Säbo:s renoveringsbehov och en bedömning av små enheters kostnadseffektivitet.

    KSON planerar att ta fram en plan för att omvandla Rosenlundsgården i Bergshamra till trygghetsboende utan biståndsbedömning och ska även utreda förutsättningarna för att bedriva Säbo på Blidösundsgården på Blidö. Vidare bjuder KSON in till en fortsatt dialog om omställningen inför de beslut som direktionen fattar den 29 april 2025. Ett konkret förslag är att kommunala pensionärsrådet utser representanter som ska bjudas in till dialogen inför arbetet i oktober 2025. Återrapportering och förslag ska lämnas till KSON:s direktion under fjärde kvartalet 2025.

    Sara Andersson, utvecklingsledare KSON, besvarar den uppkomna frågan om anhörigvård, som är en viktig fråga i en stor kommun som Norrtälje, där många äldre vill undvika att flytta till Norrtälje tätort, att växelvård är en viktig lösning i detta sammanhang. Hon besvarar även frågan om var korttidsboende finns tillgängligt och det erbjuds korttidsboende i Hallsta, Älmsta, Rimbo och Norrtälje.

  • Madeleine Rietschel, äldre- och funktionshinderombudsman (ÄFO), informerar om aktuella frågor gällande psykisk hälsa, ensamhet, trygghet och säkerhet för äldre och personer med funktionsnedsättning. Med en presentation om en nulägesanalys baserad på nya siffror från SCB, som visar att antalet personer 85+ i Norrtälje ökar med 72% fram till 2033. Bland de efterfrågade åtgärderna i kommunen som ÄFO föreslår nämndes behovet av en demenssamordnare enligt den nationella demensstrategin, en ny version av seniorguiden 2.0, en ny seniorenkät, samt ett program och policy för funktionshinder och tillgänglighet. ÄFO lyfter också fram boendefrågor och statistikarbete som viktiga områden.

    Vidare informeras om den pågående handlingsplanen för psykisk hälsa där seniornätverket arbetar aktivt med dessa frågor. När det gäller trygghet och säkerhet betonades att bedrägerier och brott mot äldre ökar, vilket kräver fortsatt uppmärksamhet och åtgärder.

  • PRO informerar om kollo för ensamstående som anordnas i sommar i samarbete med finska föreningen. Anmälan öppnar i maj och sker via kommunens hemsida. Informationen kommer att annonseras i Mitt Roslagen.

    Margareta Brattén (SD) ställer frågor om Citikliniken, särskilt angående nedläggningen och innehållet i beslutsunderlaget. Hon undrar varför inga åtgärder som exempelvis vite vidtagits tidigare, samt påpekar att Citikliniken är den enda kliniken i centrala Norrtälje. Hon nämner också att Citikliniken annonserat om att de öppnar en privat klinik och frågar vad som händer nu. Mona Larsson och Camilla Gustavsson, KSON, förklarar att det är ett politiskt fattat beslut, baserat på ett förslag från KSON (en utredning som finns publicerad på Norrtäljes hemsida). De förklarar att vårdgivaren haft ekonomiska problem och låg likviditet under flera år, och efter en samlad bedömning ansåg man inte att förutsättningarna fanns för att fortsätta avtalet. Politiken beslutade enhälligt att avsluta avtalet, och KSON står fast vid bedömningen. De informerar också att det finns tre vårdcentraler i Norrtälje stad. Privat vårdgivning, som Citikliniken, är inte i avtal med KSON men kan bedrivas utanför kommunens regi.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.