Hoppa över navigering

Möte 2024-05-23

Skärgårdsråd
10:00 - 16:30 Arholma

Det finns ingen information att visa

  • Thomas Andersson visar deltagarna olika platser på Arholma och förmedlar villkor för hur det är att bo och leva på ön, också genom möten med föreningsföreträdare och företagare. En plats som besöktes var området där midsommarfirandet hålls och ett stort antal människor samlas varje år. Gruppen stannade också vid en avfallsstation där en diskussion fördes om avfallshanteringen. Arholma Båk besöktes också, en plats som berättar om öns historiska koppling till sjöfarten. Sällskapet passerade delar av bysamhällets bostadshus och öns kyrka, där information gavs om engagemanget för att skapa en minneslund.


    Ett stopp gjordes även vid vandrarhemmet på ön, där en av verksamhetens föreståndare berättade om deras företag och besöksnäringen på ön. Andra platser som besöktes var det tidigare polishuset och byalaget vill ta över för att använda för förenings- och samhällsbehov. Färden gick därefter vidare mot anläggningen på Arholma Nord, där en av ägarna berättade om platsen och lunch serverades. Efter mötet med rådet återvände sällskapet till huvudbryggan på västra delen av ön. Innan rådet återvände till fastlandet gavs en presentation och visning av öns livsmedelsbutik intill trafikbryggan.

  • Ordförande Michael Sjöblom hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat.

  • Under mötet hälsade vice ordförande Andrea Kronvall alla välkomna och förklarade mötet öppnat. En genomgång av tidigare mötesprotokoll från skärgårdsrådet den 23 november togs upp, där ämnen som avfallshantering och kommunala avgifter diskuterades. Räddningstjänsten, representerad av Anders Ahlström, meddelade att på grund av nya arbetstidsregler kommer inga planerade besök på skärgårdsöarna att ske under sommaren för brandövningar eller första hjälpen-information, men man hoppas återuppta dessa sommaren 2025.

    Inkomna ärenden behandlade bland annat civilsamhällets funktion under isläggning, där Lars Berglund från Blidö Frötuna Skärgårdsförening betonade behovet av förbättrad beredskap under extrema väderförhållanden. Andreas Lundin Lindgren från Norrtälje vatten och avfall diskuterade utmaningar med saltvatteninträngning och behovet av infrastrukturuppdateringar för att hantera avfall och vattenförsörjning.

    Ärendet om båttömningstationer i skärgården diskuterades, där funktion och lokalisering av stationerna granskades för att förbättra servicen för båtägarna. Rapporten om landsbygds- och skärgårdssäkring togs upp, och betydelsen av att säkerställa att kommunala beslut beaktar landsbygds- och skärgårdsperspektiv framhävdes.

    Kommunen presenterade information om diverse utlysningar och evenemang såsom Skärgårdsriksdagen och Landsbygdsriksdagen, samt diskuterade pågående projekt och samråd inom regional utveckling. Under mötets runda delade deltagarna lokala uppdateringar och initiativ från sina områden, inklusive transport och infrastruktur. Slutligen bestämdes det att nästa möte ska äga rum den 23 maj på Arholma, med ett extrainkallat digitalt möte den 11 april för att fokusera på landsbygds- och skärgårdssäkring.

  • • ÅVS i skärgården


    Lars Berglund lyfter hur han upplever att hanteringen av återvinningsstationer ska vara. Det är viktigt att systemet med rådande förordning går att efterleva i praktiken. Förbud mot att lämna visst avfall på återvinningsstationen behöver föregås av lättbegriplig information om och rimliga lösningar på var medborgaren kan slänga olika avfall.


    Ida-Maria Olofsson: Norrtälje kommun har ett projekt med Värmdö kommun och Region Stockholm om var återvinningsstationer ska lokaliseras i skärgården. Lösningarna finns inte på plats i dag för fastighetsnära insamling av förpackningar från hushållen i skärgården.


    Anngret Andersson: På öarna råder olika villkor för sophämtningen, beroende på om det är en ö med större fast befolkning eller bara enstaka människor. På Söderarm finns ingen grovsophämtning i dag. Jag undrar därför hur soporna ska förvaras innan de transporteras. Om jag ska betala sopabonnemang behöver soporna också hämtas.


    Lars Gustafsson: Som företagare på Tjockö är jag glad för samarbete med kommunen om att lämna avfall för återvinning eftersom det inte längre går att lämna det på Görla Återvinningscentral.


    Claes-Håkan Jansson: Min uppfattning är att sophämtningsavgiften är dyrare för öbor, jämfört med de som bor på fastlandet, samtidigt som sophämtning inte genomförs under vintern.

  • Emil Ödegaard Jacobsson och Emma Tarrodi Orlunder från Norrtälje kommun informerar om den pågående processen med Region Stockholms RUFS 2060 och Norrtälje kommuns ÖP 2050. För översiktsplanen sker för närvarande en granskningsperiod och synpunkter kan lämnas. Hänsyn har tidigare tagits till förra årets samråd som involverade privatpersoner, myndigheter, näringsliv och föreningar. Yttrandena har sammanställts i en samrådsredogörelse.


    Kartan är den viktigaste delen i översiktsplanen för ställningstaganden. Skärgårdens utvecklingsvillkor är inte så detaljerat angivna i översiktsplanen. En översyn ska däremot göras av den tidigare fördjupade översiktsplanen för skärgården. En ny fördjupad översiktsplanen för skärgården kan bli aktuell.


    Emma Tarrodi Orlunder berättar också om framtagandet av RUFS 2060, som är ute på samråd. För kommunens del handlar det om att lämna synpunkter och yttrande som bidrar till att göra den regionala utvecklingsplanen med hänsyn till kommunens utvecklingsvillkor. Det finns också möjlighet för skärgårdsrådet att lämna yttrande.


    Anngret Andersson: Försvarsmaktens framtida roll bör lyftas i RUFS, eftersom det kommer påverka hela regionen.
    Tommy Lundqvist: Regionala politiker måste jobba hårdare med att inkludera och synliggöra kommunen i sina planer. Ett exempel är planering för gång- och cykelvägar.


    Emma Tarrodi Orlunder: En synpunkt kommunen har är att det finns många skakrav i nuvarande förslaget till RUFS, samtidigt som det kan vara vagt vem som har vilket ansvar. Indikatorer till hur mål ska uppnås kommer först i nästa granskningsrunda. Det finns inte heller tydliga uppföljningar av vad som har gjort och hur det har fått med efterlevnaden av olika mål. Det är något kommunen har efterfrågat. Kommunen efterlyser också vilka investeringar i infrastruktur regionen vill se framåt och vill att det framgår vilka stora frågor regionen ser där det kan vara viktigt med regionalt samarbete.


    Anngret Andersson: Gällande ÖP:n och översynen av den fördjupade översiktsplanen för skärgården är det önskvärt att ange hur och när planen ska utvärderas och vilka som ska göra det. Utvärderingen är viktig för vad det blev av insatsen och hur kommunen tar ny fart. Ge organisationer och andra aktörer tid att samlas och besvara frågor och ge synpunkter i samband med utvärderingar av tidigare arbeten.

  • Ida-Maria Olofsson: På kommunen tar vi gärna emot synpunkter om RUFS:en från skärgårdsrådet. Fram till den 28 juni har kommunen på sig att sammanställa underlag. 30 september är sista inlämningsdag för att lämna yttrande. Rådets synpunkter kan vävas in i kommunens yttrande.


    Anngret Andersson: Kommunikationer bör finnas med i planerna, det är viktigt att regionen inte glömmer norra skärgården. Även sjukresor är en regional fråga.


    Ida-Maria Olofsson: Kommunen får årligen möjlighet att lämna yttrande till en remiss som regionen gör om kommunikationer. En sak som kan vara viktig att fokusera på är vem som har ansvar för replipunkter och kärnöar, vad utveckling innebär och vem som ansvarar för det gällande trafik och infrastruktur.


    Anngret Andersson: På kommunal nivå är det viktigt att samla in synpunkter i tid från människor som bor och verkar i skärgården.
    Per Ericson avtackas som ledamot i skärgårdsrådet. Lars Gustafsson välkomnas som hans efterträdare.

    • Konkurs Roslagen

    Anngret Andersson: Besöksnäringen är en stor del av skärgården, så frågan är om näringen påverkas av Visit Roslagens konkurs? Marknadsföringen och försäljningen via bolaget har varit viktig för vissa företagare.

    Ida-Maria Olofsson: Kommunen jobbar med en egen plattform för marknadsföring och söker fortsatt en väg framåt för destinationsutvecklingen.

  • Nästa möte med skärgårdsrådet hålls den 12 september klockan 14.00-16.30. Information om plats kommer.

    Per Ericson avtackas som avgående ledamot. Lars Gustafsson välkomnas som hans ersättare.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.