Det finns ingen information att visa
Ingen agenda har publicerats
Ordförande öppnar mötet.
Upprop sker enligt lista av nämndsekreteraren.
Val av justerare och tid för justering
Ola Andersson säkerhetsstrateg föredrar om civil beredskap. Oavsett om det är vardag, samhällsstörning, naturkatastrof, säkerhetspolitisk kris eller till och med krig så ansvarar kommunen för att fortsätta bedriva sina kärnverksamheter så långt det är praktiskt möjligt. Värna befolkningen med fokus på dem som inte har förmåga att ta hand om sig själva. Säkerställa samhällsfunktionernas kontinuitet.
Råden: Trygghet och informationspunkter, var finns de?
Ola Andersson: Planeringen är att i större skolor ta emot reservkraft som trygghets- och informationspunkt, en del har byggts om. Verksamheterna i kommunen ska också fungera, hämta vatten, ladda telefon m m men sen är det en fråga om vi ska leverera mera men generellt kan vi öppna upp i kommunala fastigheter. Skapa mobila containrar som en trygghetspunkt där det inte finns fastigheter. Brandstationernas lokaler och bygdegårdar. RFG är en frivillig resursgrupp som hjälper kommunen att samla frivilliga vid krisberedskap.
Råden ställer frågan finns det samverkan och samordning?
Ola Andersson: I dag finns inte beslutat på vem ansvarsfrågan ska ligga på. Arbete pågår. Samordningen ligger centralt på kommunens krisledningsnämnd som är strikt lagstadgad ordinarie verksamhet och löser detta. KSON har delegation.
Lana Berglund, MAS rehabilitering och utveckling.
Majoriteten, ca 70%, av patienterna har diabetes och fotsjukvård anses som en preventiv vård för att exempelvis minska risken för amputationer. För att ta emot patienter inom vårdval fotsjukvård krävs remiss och remissen är giltig i ett år. Patienter med vårdkrävande diagnoser.
Den 2 december 2021 flyttades vårdval fotsjukvård i Stockholm till husläkarverksamheten. Syftet med det gick i linje med omställningen till god och nära vård då all vård på primär nivå skulle utgå från navet, Hälsocentralerna. Man trodde också på ökade tillgänglighet, nära samarbete mellan professionerna och denna åtgärd skulle stärka patientsäkerheten.
Resultat av Norrtäljes utredning. Bristande tillgänglighet i hela kommunen men framförallt i centrala Norrtälje och särskilda boenden – långa väntetider. Inriktning: Stockholmsmodellen faller bra ut för Norrtäljes aktuella förhållanden (demografi, ansträngt läge med vårdgivare och omställning till god och nära vård) Vårdvalet Fotsjukvård behöver avvecklas och driftansvaret överflyttas till husläkarverksamheten och de särskilda boendena.
Råden ställer frågan: från när blir det? Lana Berglund: vi vet inte riktigt när men den 15 februari 2024 träffar de direktionen. Råden tycker att det blir långa väntetider, enklare om det låg kvar som i dag. Om det ska flyttas till vårdcentralerna så är det regionens regler som gäller. Diskussioner fördes ang. dyra digitala system för egen företagare/vårdgivare att investera i.
Hans Andersson har träffat fortvårdarna och den 1 januari 2024 kommer avtal att sägas upp och en tidsplan att upprättas. Det kommer att ta ett år efter uppsägning.
Laila Lindroth administrativ chef redogör för ekonomin för råden.
Budgetram för KPR/RFF per helår 2023 och 2024. Totalt 258 tkr/år inkl. PO-påslag (arbetsgivaravgifter)
Avräknat med PO-påslag 189 tkr/år
Budgeten ska gälla för sammanträdesarvode, reseersättning och representation(fika)
Fördelning per resp. råd, referensgrupp för tillgänglighet
Ett positivt utfall för 2023 har noterats, -120tkr av totalt 189tkr.
Positivt utfall då inte alla mötestillfällen genomfördes under början av året.
Uppföljning kommer att ske av administrativ chef, controller och ordförande.
Madeleine Rietschel Äldre- och funktionshinderombudsman (ÄFO) redogör för tillgänglighetsfrågor. Referensgrupp för tillgänglighet kommer att få ett nytt namn när reglementet ändras.
Hans Andersson meddelar att diskussioner förts vid olika möten kring dessa frågor om tillgänglighet men återkommer om detta.
Gabriella Wiberg (PRO) meddelar att det utfördes en rund vandring i Rimbo men det var inte många med i denna grupp.
Hans Andersson: Det är viktig att de som har ansvaret är med vid dessa tillfällen.
Alf Sandqvist (PRO) Vid flygfyren har en stor snöhög växt upp som smälter och det blir halt vid vägen. ÄFO lyfter frågan till gata och park enheten.
Gabriella Wiberg (PRO) Det är dåliga vägar på landet vid Yxlan och Blidö det har varit omöjlig att ta sig fram.
Ann-Charlotte Lindblad (KSON) Kommunen har skrivit till Trafikverket i Solna om problemet med framkomlighet och som ansvarar och sköter dessa vägar.
Jacob Heitmann (Barn- och skolnämnden) Kalendervandringen som ska göras bör skickas ut till alla för deltagande. Hans Andersson noterar det.
1.Madeleine Rietschel Äldre- och funktionshinderombudsman informerar om:
Anmälan till Trafiksäkerhetsverket – Avfart E18 inkl. vägar ikring – gör egen anmälan! Seniorguiden finns på Kontaktcenter – att hämta eller beställa 0176-710 00. Samtal om livet – män 70 + pågår samt ”Åldras och må bra! Ny grupp har startat med tio i kö. – Fikastunder med Seniorsamordnare och Finsk förvaltningssamordnare.
Väntjänsten – pågår, behöver fler som kan ställa upp som volontär-vän. Träffpunkterna – pågår för fullt i Hallstavik och utökning i Bergshamra diskuteras. Seniordagen 2024 blir den 14 maj - arbetar för att kommunen ska ta ett lite större grepp.
2. Sam Grandell finsk förvaltningsområde samordnare redogör för historiska minoritetsspråken är jiddisch, romani chib, samiska, finska och meänkieli.
Mål och riktlinjer för arbete med nationella minoriteter togs i kommunfullmäktige december 2019. Riktlinjerna följer de inriktningar som lagen pekar ut som mest angelägna:
Nationella minoriteters språk. Nationella minoriteters rätt till förskola och äldreomsorg på sitt språk (helt eller en väsentlig del). Nationella minoriteters kultur. Information till nationella minoriteter. Kompetensutveckling om nationella minoriteter inom kommunen. Delaktighet och inflytande i frågor som särskilt berör nationella minoriteter. Samordning och uppföljning.
Meddelanden till KPR och RFF
1. Britt-Marie Åhman informerar om att ”Fritt val” inom hörselvården avskaffas i regionen från 1 jan 2025.
Hörcentralerna har idag dubbla uppgifter då de är leverantörsstyrda vilket innebär att audionomerna är både vårdgivare och försäljare. Det kan få till följd att patienter i stället för att använda regionens sortiment för 600 kr (patientavgiften) blir erbjudna/uppmanade att köpa en hörapparat som kan i värsta fall kosta upp emot 25.000 kr. Det här har HRF kämpat för under väldigt många år för att regionen skall avskaffa ”Fritt val”.
2. Råden meddelar när det gäller personer som är +75 och som har någon form av funktionshinder och där hiss saknas i fastigheten, kommer personerna inte ut överhuvudtaget. I framtiden är detta ett stort problem och råden vill att det lyfts i tillgänglighetsgruppen.
Razvan State redogör för psoriasis ang. vårdgivardelen och lobbyverksamhet. Hälsa- och sjukvårds avtal gällande vård och ersättningar som löper ut nu vid årsskiftet. Politiken i regionen och jurister jobbar på detta. Psoriasis lever på det gamla avtalet. Psoriasisföreningen har jobbat som underleverantör åt den riktiga aktören. Samarbete finns men KSON äger inte avtalet. Svårt att få läkare till hud. Dialog pågår med föreningarna.
Paul Sving, ordf. i Psoriasis Norrtälje, redogör för deras roll gällande avtalet och kraven på NHS. Föreningen skulle ta emot olika sjukvårdande uppgifter som de inte kan utföra samt brist på lokaler bl a. De har 400 patienter som kommer. Organisation som har funnits i 48 år och inte belastat sjukvården.
Razvan State: KSON tar med sig frågan gällande remissförfarandet till Region Stockholm och arbete pågår att lösa problemet, samråd bör ske.
Mötet avslutas