Det finns ingen information att visa
Ingen agenda har publicerats
Val av justerare och tid för justering
Erik L'Estrade, trafikstrateg och Marcus Walestrand, trafikingenjör redovisar muntligt parkeringsstrategin i Norrtälje kommun. Målet för strategin i stadskärnan är att ha 90 % beläggningsgrad. Beläggningen är på väg uppåt när kommunen växer, 82% i mars 2024. När beläggningen närmar sig 90% kan antingen fler platser tillföras till utbudet eller att regleringen ses över. Parkeringshus på kv. Jupiter på Tullportsgatan, planeras. Frågor ställdes från råden:
Lenneke Sundblom (S): Kyrkoparkeringen samt musikskolans parkering har hög belastning på sina parkeringar. Erik L'Estrade: De boende ska inte stå på allmänna parkeringsplatser, planer finns att det ska bli ett parkeringshus.
Margareta Weijser Brattén, socialnämnden: Det måste vara stora förändringar under olika säsonger. Erik L'Estrade: det finns en tidsplan med kommunen när ska det vara färdigbyggt.
Alf Sandqvist (PRO): När i tiden kommer utbyggnaden att ske? I dag finns det fler lägenheter än parkeringar då ställer de boenden sig på de allmänna parkeringarna. På pendlarparkering Campus Roslagen är det fullt. När blir det utbyggt? Vintersäsong då blir det för mycket snöhögar på parkeringen som smälter och blir olycksrisk, vad har ni för planer? Erik L'Estrade: Campus Roslagen skulle byggas ut men när covid-19 kom lades projektet ner. Kommunen kommer att ta fram ett förslag men i dagsläget finns ingen tidsplan. Marcus Walestrand: Många frågor kan lösas direkt som är driftsfrågor gällande snöröjning. Ta kontakt med kundcenter i Norrtälje kommun. Alf Sandqvist (PRO): Lägg förbud för snöröjning.
Paul Sving (NHS): Vad är planerna för Stockholmsvägen ska det blir ett parkeringshus? Erik L'Estrade: En marknadstävling kommer att hållas. Ny mark under byggtiden för parkering när parkeringshus byggs som kommer att ta ca 2 år. Hur många platser det kommer att vara går ej att säga i dag. Markus Walestrand: Korsningen med övergångstället ska göras om och om det kommer att bli en tunnel eller ej går inte att säga i dag eller regleras med trafiksignaler. Investeringsplan lämnas till politiken för beslut. De tar med sig frågan om snöröjning och de övriga frågorna Tullportsgatan bl a Grisslehamn saknas parkeringsplatser, färdtjänstansvar. Återställande av målade linjer på Vegagatan och Björnvägen som togs upp av en medborgare.
Madeleine Rietschel, äldre- och funktionshinderombudsman (ÄFO) informerar om trygghet och säkerhet i orostider med anledning av den nya broschyren ”Om krisen eller kriget kommer" från Myndigheten samhällsskydd och beredskap (MSB). Fokus på att klara sig själv minst en vecka med förnödenheter, viktigt med att ha ett lager för detta hemma. Frågor ställdes från råden:
Lennart Svenberg (S): Om kriget kommer hur får diabetiker tag i insulin eller medicin som tillverkas utomlands?
Madeleine Rietschel (ÄFO): MSBs broschyr hänvisar att hushålls ska ha minst en månads medicin på lager hemma ifall kriget eller krisen kommer.
Mötet: Det går inte att ta ut stora mängder receptbelagd medicin på apoteket för en månads lager.
Elisabeth Segerstedt, seniorsamordnare redovisar muntligen om ofrivillig ensamhet och vad kommunen just nu arbetar med för att motverka detta. Två stycken "åldras och må bra" grupper är på väg att starta upp. En i Rimbo och en i Norrtälje. Start i slutet på november med 4 träffar. "Samtal om livet" tillsammans med KSON och (H)järnkoll ska starta upp i februari 2025.
Hälsosamtal för äldre pågår och vårdcentralen ger information om träffpunkter, en mötesplats för äldre där föreningar ordnar med aktiviteter som är öppna för allmänheten. Varje sommar anordnas seniorkollo, främst för ensamma.
Samverkansträffar med enhetschefer från SÄBO och Kundvalsmöten tillsammans med chefer inom hemtjänsten tar fokus på frågan om vad utförarna kan göra för att motverka ensamhet. Anhörigstödet har flera verksamheter i gång som caféträffar och samtalscirklar i samverkan med Demensföreningen.
Föreningen SeniorNet har ett digitalt projekt "låna en surfplatta" där seniorer får möjlighet att lära sig använda en surfplatta och digitala verktyg för att komma ur ofrivillig ensamhet.
Föreningen Väntjästen ska starta upp igen efter en tids paus. Äldrekontakt anordnar kostnadsfria fikaträffar. De har ideella chaufförer, fikavärdar och besökare som ser till att äldre har möjlighet att träffas. Finns just nu två grupper i Norrtälje.
Föreningen SPF Rurik, KSON och Norrtälje kommun ska träffas för att diskutera framtida samarbete. SPF Rurik är beviljad bidrag för att motverka ofrivillig ensamhet.