Möte 2024-05-16
-
Ordförande Andrea Kronvall hälsar alla välkomna och förklarar mötet öppnat. Stefan Lindholm hälsas särskilt välkommen som ny ledamot och representant för Häveröbygden. Nu finns representanter för alla bygder i kommunen.
-
Förra mötet med landsbygdsrådet hölls den 15 februari på Furusunds värdshus. Malin Jönsson, vd, berättade om hotellets verksamhet. Information förmedlades och en diskussion fördes om kommunens arbete med landsbygds- och skärgårdssäkring. Kommunens företrädare informerade också om möjligheter att söka finansiering från kommunens utvecklingspeng och Region Stockholms projektbidrag. Annat som avhandlades var möjlighet att delta på landsbygdsriksdagen, kommunens evenemangskalender och den kommande RUFS-processen.
-
- Situationen för förskolan på Björkö-Arholma
Andrea Kronvall informerar om att barn- och skolförvaltningen har föreslagit att förskolan på Björkö-Arholma ska läggas ner på grund av antalet barn som går och väntas gå där. Förslaget har lämnats till nämnden utan eget ställningstagande. Kommunstyrets företrädare kommer på fredag träffa grupper i Väddö och beakta det som sägs och diskutera vägen framåt. Kommunföreträdare har sedan tidigare haft kontakt med föräldrar och andra lokala företrädare.
-
Kia Bergqvist berättar att lokala företrädare tillsammans med kommunala tjänstepersoner och politiker under ett besök har tittat på idrottshallen i Edsbro som potentiell trygghetspunkt.
Andrea Kronvall: Det har lett till ett politiskt uppdrag att utöka antalet trygghetspunkter i kommunen och Ebsbro är med på den listan. På respektive servicepunkt ska viss service och annat finnas. Idrottshallen har förutsättningar att vara en väl fungerande lokal för ändamålet enligt personer i förvaltningen som deltog vid besöket. Edsbro har gjort bra förberedelser och tagit initiativ till att visa att här finns vi som användbar resurs.
Märet Ström: Det är bra om det finns en kanal via bygdegårdsföreningarna hur bygdegårdar kan användas, hur de används i dag och kan användas framöver. Vissa har mer verksamhet i sina bygdegårdar, andra mindre. Var ska ansvaret ligga för hur bygdegårdar kan användas och hur utvärderas vad som har hänt och hur det har landat.
Per Lodenius: Via Bygdegårdarnas riksförbund har vi tillsammans med distriktet i Stockholms län tagit fram informationsmaterial och underlag till studiecirklar för hur bygdegårdar kan användas i beredskapssyften. I kommunen finns 17 bygdegårdar anslutna till förbundet. Kommunen har ett uppdrag att utöka antalet trygghetspunkter. Ibland kan det finnas bättre alternativ för sådana syften än bygdegårdar, exempelvis idrottshallar.
Vi behöver titta på olika möjligheter. Mycket kommer behöva göras både från civilsamhällets och kommunens håll för att öka beredskapen runtom i geografin. Samtidigt är det viktigt att den vardagliga verksamheten finns kvar, så att inte förutsättningar för vardagslivet försvinner på grund av satsningar på beredskapen.
-
Emma Tarrodi Orlunder och Johan Mattsson från Norrtälje kommun informerar om den pågående processen med Region Stockholms RUFS 2060 och Norrtälje kommuns ÖP 2050. Gällande översiktsplanen sker för närvarande en granskningsperiod och synpunkter kan lämnas. Utgångspunkten är mark- och vattenanvändningen i kommunen. Det kan handla om hur olika kategorier av markområden ska utvecklas och samhällsintressen som behöver beaktas. En utvecklingsstrategi är att växa i hållbar takt.
Emma Tarrodi Orlunder: Ett förslag till ny regional utvecklingsplan, RUFS 2060, finns. Den är för närvarande ute på samråd, fram till 30 september. Kommunens yttrande ska vara klart 28 juni.
Andrea Kronvall: Tanken är också att ha ett gemensamt ställningstagande i rådet.
Emma Tarrodi Orlunder: Kommunens noteringar är till exempel att RUFS:en har många mål, men att det är vagt vem som har vilket ansvar att genomföra dem och hur. Indikatorer tas fram först i granskningsskedet. En del ställningstaganden är lagkrav, vilket är onödigt att ha som mål. Kommunen utgör en tredjedel av länets yta, men tenderar att glömmas bort i den rumsliga inriktningen i planen. Stockholm är fortsatt mycket i fokus.
Andrea Kronvall: Vår ÖP hänvisar till RUFS, men frågan är om och hur vi ska ta hänsyn till den om den inte gör det till oss.
Emma Tarrodi Orlunder: Planen ska vara en plattform för samverkan mellan regioner och utgångspunkt, till exempel för infrastrukturplanering. Det bör framgå. Rimbo och Hallstavik lyfts en nivå till strategiska centrumlägen, men en fråga är vad det betyder i praktiken. Älmsta och Bergshamra är landsbygdsnoder, medan Herräng, Grisslehamn, Skebobruk Edsbro, Svanberga, Köpmanholm/Furusund och Gräddö pekas ut som serviceorter.
Det finns olika syn mellan kommunen och regionen på hur detaljerade kartor ska vara. Kommunen har lämnat PM till regionen inför samrådet där vi beskriver vad vi tycker är viktigt.
Johan Matsson berättar om jordbruksmarksstrategiarbetet. Det är en strategi för hur jordbruksmarkens värden ska beaktas i planering och utveckling. Den ska antas av kommunfullmäktige den 16 december. Produktionsvärden och brukningsvärden utöver produktion tas upp som viktiga.
Kristina Arnefält Jansson: Det är också viktigt att tänka på vilka som ska odla på jordbruksmarken. Förutsättningar att försörja sig som lantbrukare behöver finnas.
-
Ida-Maria Olofsson informerar om möjligheten för rådet att under den närmsta tiden lämna synpunkter till kommunens yttrande om RUFS.
Märet Ström: Det tidigare samrådsmaterialet var mer detaljerad och tydlig, medan remissen är mindre konkret, vilket är en förlust.
Ida-Maria Olofsson: Ett syfte med att involvera rådet i sådana här processer är att skapa lokal förankring i bygderna genom representanterna.
-
Trafikstrategen Erik L’Estrade informerar om ett nytt gång- och cykelprogram kommunen tar fram. Syftet med det nya programmet är att använda det som en del av påverkansarbetet mot Trafikverket och Region Stockholm i trafikplaneringen samt ge vägledande för hur medel för gång- och cykelinfrastruktur ska fördela i kommunen.
Programmet revideras också för att många sträckor har anlagts eller avvecklats. Det nuvarande programmet inkluderar 14 sträckor finansierade av kommunens anläggningsbidrag. Vägföreningar kan ansöka om detta bidrag, vilket innebär att en del av infrastrukturutvecklingen sker utanför Trafikverkets (statens) och kommunens regi.
Programmet prioriterar sträckor med höga trafikflöden och stadsnära områden. Det reviderade förslaget tar också hänsyn till barnens trafiksäkerhet. Avsikten är att arbeta med några sträckor i taget och presentera dessa prioriteringar.
Fred Rosenthal: Frågar om statusen för prioriteringarna 2 och 3.
Erik L’Estrade informerar också om försök med bymiljövägar, som är en lösning med blandtrafik och målade remsor för cykelfält vid vissa trafikleder där vägen inte är prioriterad för specifika samhällstjänster. Dialog förs med Trafikverket om att testa det i Rävsnäs hamn, vilket kan vara ett billigare alternativ än att bygga nya cykelvägar.
-
Erik L’Estrade informerar om möjligheten för rådet att lämna yttrande till kommunens gång- och cykelprogram.
Fred Rosenthal: Konstaterar att stråk prioriteras där barn rör sig, men att det också är viktigt att ta hänsyn till besöksnäringens påverkan.
Stig Nyström: Berättar om gång- och cykelvägar som har byggs i Väddö.
Ida-Maria Olofsson: Uppger att Leader har gett pengar till en förstudie om skyltning av cykelvägar.
Olle Jansson: Menar att programmet är ett argument gentemot Region Stockholm för att investera i ett växande befolkningstal, inklusive besökande stockholmare.
Per Lodenius: Föreslår att koppla cykelprogrammet till RUFS och den regionala planeringen.
-
- Status arbetsordning
Ida-Maria Olofsson: En fråga har dykt upp från en företagarförening om huruvida en representant för dem kan väljas in i rådet. Det berör hur rådet principiellt tar ställning till vissa typer av föreningar, som företagarföreningar.
Rådets representanter är överens om att företrädare för specifika föreningar i första hand får vända sig till den person som geografiskt representerar dem i rådet. I övrigt har kommunens näringslivs- och etableringsenhet kontakt med företagsrepresentanter som en del av sitt ansvarsområde.
-
Magnus Grundäng: Sju bygdegårdar ska ha utomhusbio i sommar i Norrtälje. Rock- och punkfestival arrangeras i augusti. EPA-träff med tävlingar i billjud planeras. Annat som sker är exempelvis bilträffar och midsommarfirande.
Jane Svensson: Kommer ha Sättradagen, Rialadagen ch Bergshamradagen: Det blir också midsommarfirande. Projekt i Bergshamra med konsultföretaget för att förbättra sjöar och vattendrag. Hembygdsgården arrangerar konstutställningar.
Stig Nyström: Väddönavet arrangerade inspirationskväll i Havsbaden den 24 april, med tema Karl Dyall och hans yogacenter på Björkö. Uppdragsbanken presenterades också. Discogolfbanan ska invigas. "Knytis bytis"-evenemang har inträffat på Björkö, Söderbykarl, Singö och Älmsta där deltagarna bytte mat och plantor med varandra. Postrodden börjar i Grisslehamn. Grisslehamnsdagen sker den 13 juli, med dans den 12 juli. Det blir ämstanatta den 26 juli.
Midsommarfirande och färdigställande av lekparker med diken och belysning uppmärksammas också. Cykelvägsarbete pågår. Det blir också ateljérunda på Björkö i slutet av juli.
Karin Broström: Den 23 maj hålls en Brusevikskväll på Norrtäljemuseet, med tema om jordbruket i landskapet. Midsommarfirande kommer ske.
Märet Ström: Informerar om Rävsnäs och Gräddö hamns dag samt Sjöräddningens dag.
Det blir lokala aktiviteter såsom Roslagsgruppens fotbollsaktivitet i juli. Rävsnäs bygdegård har varit aktiv i frågan om bebyggelse på kommunens mark i Rävsnäs. En förstudie har gjorts genom kommunen med medborgardialog om samhällets utveckling. En solscellsexploatör har planer på en solcellspark på Rådmansö.
Fred Rosenthal: Den 24 april hölls ett stormöte med lokala föreningar för att presentera sitt program för året som kommer. En lokalekonomisk analys genomförs i bygden. Det ger hemkunskap och ahaupplevelser. Föreningslivet tappar förtroendevalda. Många av företagen är enmansföretagen. Försvinner de försvinner service och tjänster som deltidsboende behöver.
Blidöbygden Utveckling i Samverkan (BUS) är även involverad i ett projekt Stockholm Archipelago om en vandringsled i skärgården som går bland annat går genom Yxlan och Blidö.
På blidö arrangeras Öarnas dag den 15 juni, där varje ö presenterar sig. Veckan därpå anordnas ett evenemang om konst på Blidö. Idrottsföreningen har den 20 juli en familjedag där möjlighet finns att prova på olika sporter.
Kristina Arnefält Jansson: Midsommarfiranden sker på flera platser, inklusive Vätö, Söderbykarl och Estuna. Estuna IF har en stor barnsektion och arrangerar sommarevenemang. I bygden är fokus annars att bygga kommunikationsvägar mellan föreningarna och stärka samarbetena.
Kia Bergqvist: Midsommarfirande anordnas i Edsbro av hembygdsföreningen.
Stefan Lindholm: Stiftelsen arrangerar Kulturdagen. Andra arrangemang är Elitloppsdagen och Hallstaviksdagen. Stiftelsen kommer även bjuda på konsert Folkets hus.
-
Inga övriga frågor.
-
Ett extrainkallat möte om jordbruksmarksremissen hålls den 9 september.
Nästa ordinarie möte hålls den 19 september 16.00-19.15 i Väddöområdet.