Möte 2024-03-11
-
1
Upprop
-
2
Val av justerare och tid för justering
-
3
Ändringar i föredragningslistan
-
6
Besvarande av e-förslag - handlingsplan för identifikation av och stöd för särskilt begåvade elever
-
12
Rapporter från arbetsutskottet, presidiet och ordförande
-
13
Information från förvaltningen A) Organisation B) Status skolval C) Statistik skadegörelse D) Information om drogsök E) Nulägeskarta
-
§ 17
Val av justerare och tid för justering
-
§ 18
Ändringar i föredragningslistan
-
Barn- och utbildningskontoret har upprättat ekonomisk månadsrapport per februari 2024 för barn- och skolnämnden.
Barn- och skolnämnden redovisar ett resultat på +4,4 mnkr för perioden januari-februari, och en prognos på +8 mnkr för helår 2024. De osäkra omvärldsförutsättningarna gör prognosen för helåret osäker. Det gäller till exempel pris- och löneutveckling och risker kopplade till omställning av förskole- och skolorganisationen till följd av nya etableringar och lägre barn- och elevtal.
Samtliga av nämndens uppdrag från kommunfullmäktige och egna nämndinitiativ bedöms kunna genomföras enligt plan under året.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
108kb Ladda ner dokument
-
-
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Norrtälje kommun genomfört en granskning med syfte att bedöma Kommunstyrelsen, Barn- och skolnämnden och Socialnämnden systematiska arbetsmiljöarbete.
Utifrån genomförd granskning är revisorernas samlade bedömning att Kommunstyrelsen, Barn- och skolnämnden och socialnämnden inte helt bedriver ett ändamålsenligt systematiskt arbetsmiljöarbete med en tillräcklig intern kontroll.
Bilagor
-
§ 21
Besvarande av e-förslag - handlingsplan för identifikation av och stöd för särskilt begåvade elever
Barn- och utbildningsförvaltningen har 2023-11-20 mottagit ett e-förslag gällande "Medborgarförslag om handlingsplan för identifikation av och stöd för särskilt begåvade elever". Under tiden e-förslaget fanns för omröstning på Norrtälje kommuns e-tjänstportal mottog det 66 röster. Förslagslämnaren anser att skolan behöver ta fram en handlingsplan för särskilt begåvade elever samt ett antal beslutspunkter kopplat till detta. Förslagslämnaren hänvisar till att 5% av skoleleverna skulle tillhöra denna kategori. Enligt genomlysningar som gjordes av grundskolan i egen regi våren och hösten 2023 rör det sig om 6 promille som är eller misstänks vara särskilt begåvade. Barn- och utbildningsförvaltningen har sedan 2020 arbetat med att kategorisera elevgruppen och fortbilda skolans personal. 2021 framtog barn-och utbildningsförvaltningen ett internt riktlinjedokument som syftar till att stötta och hjälpa lärare i arbetet med att identifiera, bemöta och undervisa särskilt begåvade elever. Arbetet har varit pågående sedan dess och fortskrider även under våren 2024. Det finns i dagsläget inga ekonomiska möjligheter inom grundskolan att avsätta resurser till att uppbringa en tjänst som kartlägger denna elevgrupp.
Bilagor
-
Barn- och utbildningsförvaltningen har i Barn- och skolnämndens verksamhetsplan uppdragits att utreda införandet av en skolgala i syfte att uppmärksamma goda insatser från elever och personal. Denna utredning har även grund i en motion från Moderaterna inkommen via Bino Drummond (M) avseende ”Kommunala stipendier till framstående elever” som bifölls i Barn- och skolnämnden 2018-06-18 §57 och i Kommunfullmäktige 2018-10-01. Det är barn- är utbildningsförvaltningens samlade bedömning att Norrtälje kommuns förutsättningar för att inrätta en skola för att premiera goda exempel från kommunal förskola och skolverksamhet är goda. Given att ekonomiska förutsättningar för detta ges.
Bilagor
-
828kb Ladda ner dokument
-
-
Förskolan i Närtuna är drabbad av en vattenskada, vilken efter undersökning visat sig vara så allvarlig att verksamhet inte längre kan bedrivas i lokalen. Skadan förhindrar att verksamheten tar emot, värmer upp, serverar mat och sköter diskning. Barn och vårdnadshavare erbjuds placering på Håsta förskola i Rimbo från och med måndag 18 mars 2024, men har även möjlighet att på egen hand söka annat alternativ. Den normala uppsägningstiden för platser från vårdnadshavare är två månader. I det uppkomna läget upphävs uppsägningstiden helt om vårdnadshavare önskar söka ledig plats på någon förskola (kommunal eller fristående) som passar bättre än Håsta förskola. Tillsvidareanställda medarbetare på förskolan erbjuds initialt att följa med barnen till Håsta förskola för att underlätta övergången.
Bilagor
-
259kb Ladda ner dokument
-
-
Barn- och skolnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till arbetsutskott, ordförande och tjänstemän. Vilka beslut som överlåtits framgår av en delegationsordning som beslutats av nämnden. Beslut som fattas med stöd av denna delegationsordning ska anmälas till nämnden. Redovisningen innebär inte att nämnden ska fastställa, eller får ompröva de beslut som fattats på delegation. Däremot står det nämnden fritt att återkalla lämnad delegation.
Bilagor
-
222kb Ladda ner dokument
-
83kb Ladda ner dokument
-
-
Barn- och utbildningskontoret sammanställer och redovisar för barn- och skolnämnden inkomna klagomål mot utbildningen, inkomna anmälningar om kränkande behandling, samt anmälningar om olovlig frånvaro från utbildningen. Enligt skollagen ska varje huvudman för utbildning ha skriftligarutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. Barn- och skolnämnden beslutade 2012-09-03 § 83 att inkomna klagomål och synpunkter ska redovisas för nämnden vid varje nämndsammanträde. Vidare gäller att en lärare, eller annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten skyldig att anmäla detta till rektorn som är skyldig att anmäla detta vidare till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna, och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.
Bilagor
-
368kb Ladda ner dokument
-
231kb Ladda ner dokument
-
-
Robert Beronius (L) informerar om att arbetsutskottet planerar att byta starttid från kl. 14 till kl. 15 efter sommaren. Ärendet kommer att behandlas på arbetsutskottet den 13 maj samt på nämnden den 27 maj.
-
Niclas Gustafsson, avdelningschef verksamhetsstöd informerar om:
- Status i skolvalet
Johan Kant, avdelningschef grundskolan informerar om:
- Statistik skadegörelse
- Drogsök
Magnus Lindblå, avdelningschef kvalitetsutveckling och strategisk planering och Agneta Brus, kvalificerad strateg informerar om.
- Nulägeskarta
- Kapacitetsplan