Hoppa över navigering
  • § 61

    Val av justerare och tid för justering

  • § 62

    Ändringar i föredragningslistan

  • Barn- och utbildningsförvaltningen har upprättat delårsrapport 2 per augusti 2024 för barn- och skolnämnden.

    Barn- och skolnämnden redovisar ett överskott på +19,7 mnkr per augusti. Prognosen för helåret är ett överskott på +11,5 mnkr. Verksamheten i egen regi redovisar dock ett underskott i prognosen för helåret på -12,8 mnkr. Utfallet för perioden och helårsprognosen påverkas av att befolknings-prognosen för 2024 är nedskriven vilket innebär färre barn och elever än budgeterat i de olika skolformerna.

    Samtliga av nämndens uppdrag från kommunfullmäktige och egna nämndinitiativ bedöms bli genomförda enligt plan under året

    Bilagor

  • Barn- och skolnämnden har beslutat om en internkontrollplan som bygger på en riskinventering och analys utifrån konsekvenser och sannolikhet att de inträffar. Avrapporteringar ska göras i samband delår 1 (30 april) och 2 (31 augusti) samt i en slutrapport per 31 december över kontrollens resultat, inklusive eventuell åtgärdsplan.

    Kommunfullmäktige har beslutat om tre övergripande internkontrollområden i Mål och Budget:

    • Effektiva arbetsmetoder och hög kvalitét
    • Trygghet och säkerhet
    • Ekonomi och hushållning av kommunens resurser

    Nämnden har därefter antagit en internkontrollplan. Åtgärder som behöver vidtas är i huvudsak fortsatt systematisk uppföljning och utvecklad avvikelsehantering.

    Bilagor

  • Regeringen beslutade i vårändringsbudgeten för 2024 att tillföra 500 miljoner kronor till skolväsendet. Syftet med bidraget är minska risken för att inflationen på ett negativt sätt påverkar förutsättningarna för att upprätthålla kvaliteten i undervisningen.

    Skolverket har den 26 juni 2024 beslutat om fördelning av bidraget utifrån antalet barn och unga i åldern 6–19 år i kommunen. Norrtälje kommun erhåller utifrån detta 2 739 022 kronor, vilka ska fördelas mellan barn- och skolnämnden och utbildningsnämnden. Inom Norrtälje kommun föreslås statsbidraget fördelas enligt samma grund, det vill säga uppdelat efter de åldrar barn- och skolnämnden respektive utbildningsnämnden arbetar med. Kommunstyrelsen har därför förslagits att på sammanträdet 9 september 2024 besluta att fördela statsbidraget med 2 001 648 kr till barn- och skolnämnden och 737 374 kr till utbildningsnämnden. Därefter ska respektive nämnd besluta om fördelning mellan skolformer och huvudmän.

    Bilagor

  • I nuläget finns det öppna förskolor i Hallstavik och Norrtälje med två olika huvudmän. Öppna förskolorna bör sammanföras till en huvudman för att kunna samorganisera ledning och organisering och ge förbättrade utvecklingsmöjligheter av öppna förskolorna.

    Barn och Utbildningsförvaltningen förordar att öppna förskolan i Hallstavik överförs till KSON som utförare/huvudman för att möjliggöra utvecklingen av en familjecentral i Hallstavik enligt intentionerna som uttalas av Region Stockholm.

    Om verksamheten överförs behöver Kommunfullmäktige uppdatera Norrtälje kommuns reglemente så att åt och Barn- och Utbildningsförvaltningen inte skall organisera öppen förskola utan att ansvaret i sin helhet förs över till KSON.

    Genom att det i ärendet överförs medel mellan två nämnder är det redan avsatta medel som flyttas och det tillkommer inga extra kostnader.

    Bilagor

  • Kommunfullmäktige behandlade vid sitt sammanträde 2024-09-23 ärende avseende ”återkallande av presidieuppdrag samt val av nya presidier i nämnder och styrelser.” I samband med detta genomfördes vid kommunfullmäktiges sammanträde ett antal valärenden som i förlängningen påverkar arbetsutskottets sammansättning.

  • RFF är ett organ för samråd och ömsesidig information mellan Norrtälje kommun, Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje och företrädare för de funktionshindrades lokala intresseorganisationer. Enligt reglementet ska barn- och skolnämnden utse en ledamot, och utbildningsnämnden en ersättare till RFF. Rådet sammanträder minst fyra gånger per år

  • Barn- och skolnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till arbetsutskott, ordförande och tjänstemän. Vilka beslut som överlåtits framgår av en delegationsordning som beslutats av nämnden. Beslut som fattas med stöd av denna delegationsordning ska anmälas till nämnden. Redovisningen innebär inte att nämnden ska fastställa, eller får ompröva de beslut som fattats på delegation. Däremot står det nämnden fritt att återkalla lämnad delegation.

    Bilagor

  • Barn- och utbildningskontoret sammanställer och redovisar för barn- och skolnämnden inkomna klagomål mot utbildningen, inkomna anmälningar om kränkande behandling, samt anmälningar om olovlig frånvaro från utbildningen. Enligt skollagen ska varje huvudman för utbildning ha skriftligarutiner för att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen. Barn- och skolnämnden beslutade 2012-09-03 § 83 att inkomna klagomål och synpunkter ska redovisas för nämnden vid varje nämndsammanträde. Vidare gäller att en lärare, eller annan personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling i samband med verksamheten skyldig att anmäla detta till rektorn som är skyldig att anmäla detta vidare till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna, och i förekommande fall vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden.

    Bilagor

  • Jenny Nordström, förvaltningsdirektör informerar om: 

    • Organisation 
    • Slutbetyg åk 9 2023/2024

     

    Henrik Sundblom, avdelningschef informerar om:

    • Ledning förskola

     

    Ulla Wredle, enhetschef informerar om:

    • Beslut från Skolverket avseende distansundervisning

     

    Magnus Lindblå, avdelningschef informerar om:

    • Lokalisering av resursskola

     

    Erik Lundin, avdelningschef informerar om: 

    • Ny tjutmall

     

    David Sandman-Kruus, samordnare och Niclas Gustafsson, avdelningschef informerar om:

    • Kameraövervakning 

     

    Knut Nygaard, avdelningschef och Sabah Hamadi, enhetschef informerar om:

    • Fjärrundervisning modersmål

     

    Erik Karlsson, marknadsansvarig/kommunikatör informerar om:

    • Gymnasiemässan 

     

    Johan Kant, strateg informerar om:

    • Högpresterande elevers förutsättningar

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.