Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop

  2.   2

    Val av justerare och tid för justering

  3.   3

    Ändringar i föredragningslistan

  4.   4

    Information från förvaltningen A) Organisation

  5.   6

    Uppföljning av internkontrollplan för Barn- och skolnämnden 2024

  6.   7

    Fördelning av tillfällig förstärkning inom skolväsendet 2024

  7.   8

    Organisering av öppna förskolan

  1. § 47

    Val av justerare och tid för justering

  2. § 48

    Ändringar i föredragningslistan

  3. Henrik Sundblom, avdelningschef förskolan informerar om:

    • Förändringar i förskoleorganisationen 
  4. Barn- och utbildningsförvaltningen har upprättat delårsrapport 2 per augusti 2024 för barn- och skolnämnden.

    Barn- och skolnämnden redovisar ett överskott på +19,7 mnkr per augusti. Prognosen för helåret är ett överskott på +11,5 mnkr. Verksamheten i egen regi redovisar dock ett underskott i prognosen för helåret på -12,8 mnkr. Utfallet för perioden och helårsprognosen påverkas av att befolknings-prognosen för 2024 är nedskriven vilket innebär färre barn och elever än budgeterat i de olika skolformerna.

    Samtliga av nämndens uppdrag från kommunfullmäktige och egna nämndinitiativ bedöms bli genomförda enligt plan under året

    Bilagor

  5. Barn- och skolnämnden har beslutat om en internkontrollplan som bygger på en riskinventering och analys utifrån konsekvenser och sannolikhet att de inträffar. Avrapporteringar ska göras i samband delår 1 (30 april) och 2 (31 augusti) samt i en slutrapport per 31 december över kontrollens resultat, inklusive eventuell åtgärdsplan.

    Kommunfullmäktige har beslutat om tre övergripande internkontrollområden i Mål och Budget; 

    ·         Effektiva arbetsmetoder och hög kvalitét

    ·         Trygghet och säkerhet

    ·         Ekonomi och hushållning av kommunens resurser.

    Nämnden har därefter antagit en internkontrollplan.

    Åtgärder som behöver vidtas är i huvudsak fortsatt systematisk uppföljning och utvecklad avvikelsehantering.

    Bilagor

  6. Regeringen beslutade i vårändringsbudgeten för 2024 att tillföra 500 miljoner kronor till skolväsendet. Syftet med bidraget är minska risken för att inflationen på ett negativt sätt påverkar förutsättningarna för att upprätthålla kvaliteten i undervisningen.

    Skolverket har den 26 juni 2024 beslutat om fördelning av bidraget utifrån antalet barn och unga i åldern 6–19 år i kommunen. Norrtälje kommun erhåller utifrån detta 2 739 022 kronor, vilka ska fördelas mellan barn- och skolnämnden och utbildningsnämnden. Inom Norrtälje kommun föreslås statsbidraget fördelas enligt samma grund, det vill säga uppdelat efter de åldrar barn- och skolnämnden respektive utbildningsnämnden arbetar med. Kommunstyrelsen har därför förslagits att på sammanträdet 9 september 2024 besluta att fördela statsbidraget med 2 001 648 kr till barn- och skolnämnden och 737 374 kr till utbildningsnämnden. Därefter ska respektive nämnd besluta om fördelning mellan skolformer och huvudmän.

    Bilagor

  7. I nuläget finns det öppna förskolor i Hallstavik och Norrtälje med två olika huvudmän. Öppna förskolorna bör sammanföras till en huvudman för att kunna samorganisera ledning och organisering och ge förbättrade utvecklingsmöjligheter av öppna förskolorna.

    Barn och Utbildningsförvaltningen förordar att öppna förskolan i Hallstavik överförs till KSON som utförare/huvudman för att möjliggöra utvecklingen av en familjecentral i Hallstavik enligt intentionerna som uttalas av Region Stockholm.

    Om verksamheten överförs behöver Kommunfullmäktige uppdatera Norrtälje kommuns reglemente så att åt och Barn- och Utbildningsförvaltningen inte skall organisera öppen förskola utan att ansvaret i sin helhet förs över till KSON.

    Genom att det i ärendet överförs medel mellan två nämnder är det redan avsatta medel som flyttas och det tillkommer inga extra kostnader.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.