Hoppa över navigering
  •   1

    Upprop

  •   2

    Val av justerare och tid för justering

  •   3

    Ändringar i föredragningslistan

  • Kultur- och fritidsnämnden redovisar per oktober en positiv avvikelse om +4 760 tkr för perioden januari-oktober 2024. Intäkterna avviker positivt med +3 865 tkr och kostnaderna avviker positivt med +895 tkr. Det som avviker främst på intäkterna är baden och stadsbidrag och det som avviker negativt på kostnaderna är lämnade bidrag. Detta är en periodiseringsavvikelse och kommer att jämna ut sig under året.  Det som avviker positivt på kostnaderna är bland annat inköp av förbrukningsmaterial och övriga verksamhetskostnader. Kultur- och fritidsnämnden prognosticerar en positiv avvikelse om +893 tkr. I prognosen beräknas intäkterna avvika med +4 221 tkr och kostnaderna avviker negativt med - 3 328 tkr.

  • Kommunfullmäktige har i mål och budget 2025–2027 beslutat om ombyggnation av omklädningsrum och toaletter på Lundabdet samt en utökning av verksamhetens budget på 125 000 kronor för 2025 och med ytterligare 125 000 kronor från 2026. Kostnad för ombyggnationen beräknas till 1 550 000 kr där kultur- och fritidsnämnden förfrågar en utökad budget för uppkomna kapitaltjänstkostnaden på 66 391 kronor under 2025 och från 2026 på 98 391 kronor per år.

  • I mål och budget 2024-2026 så fick kultur- och fritidsförvaltningen i uppdrag att:

    Utreda snökanonsystem vid Kvisthamrabacken, inklusive anläggning av längdskidspår.
    I utredningen så föreslår kultur- och fritidsförvaltningen två olika alternativ för att gå vidare.
    Förslaget från kultur- och fritidsförvaltningen är att alternativ ett genomförs, vilket innebär att Norrtälje kommun investerar i nytt snökanonsystem och att det systemet består av effektiva snölansar.

    Förslaget innebär att Norrtälje kommun skulle satsa 13 200 000 kronor inledningsvis samt eventuellt lämna bidrag till Friluftsfrämjandet för medfinansiering för övriga satsningar. Förslaget att anslå 13 200 000 kronor skulle medföra utökade kapitalkostnader för kultur- och fritidsnämnden från 2026 med 1 584 000 kronor.

  • En planerad spontanidrottsplats anges i kultur- och fritidsnämndens planerade investeringar som finns i kommunens långsiktiga investeringsplan. Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår att investeringen används för att byta ut befintlig multiarena vid Grinds spontanidrottsplats som anlades 2014. Den nuvarande multiarenan är i mycket dåligt skick vilket innebär en skaderisk för användarna. Byte till ny multiarena uppgår till en kostnad av 1 200 000 kronor där kultur- och fritidsnämnden förfrågar en utökad budget för uppkomna kapitaltjänst-kostnader på 122 000 kronor under 2025 och från 2026 på 144 000 kronor per år.

  • Asfaltering av banvallen mellan Norrtälje och Rimbo är en planerad investering för kultur- och fritidsnämnden och anges i kommunens långsiktiga investeringsplan. Kultur- och fritidsförvaltningen har delat upp åtgärden i tre etapper och gjort en utredning av den första sträckan Norrtälje-Malsta. Utredningen underkänner tre broar på sträckan där ett omfattande underhåll krävs innan asfalteringen sker. Den visar också på behovet av kompletterande dikning för dränering samt underhåll av befintliga brunnar. Renoveringskostnaden för broar uppgår till 3 250 000 kr och kostnad för asfaltering med tillhörande åtgärder uppgår till
    7 000 000 kronor. Den totala kostnaden uppgår till 10 250 000 kronor där kapitaltjänstkostnaden beräknas till 650 652 kronor per år. Den utökade driftkostnaden beräknas till 48 000 kr per år. Kultur- och fritidsnämnden förfrågar en utökad ramjustering under 2025 på 325 350 kronor för uppkommen kapitaltjänstkostnaden samt drift och från 2026 på 650 700 kronor per år.

  • Kultur- och fritidsnämnden ansvarar för förvaltning och investeringar gällande sina friluftsobjekt. Under 2025 beräknas objektens investering till 670 000 kronor och innefattar bryggdelar till 5 av kommunens 31 friluftsbad. Investeringens tillkommande kapitaltjänstkostnader är budgeterad i kultur- och fritidsnämndens befintliga ram.

  • Förslag till beslut gällande programbidrag 2025 period 1 för ansökningar inkomna före den 15 september 2024 för genomförande av arrangemang från den 1 januari-31 december 2025.

    Avsatt budget för ansökningsperioden 15 september är 100 000 kr.

    Från föregående period 2024 överfördes 66 000 kr varav handläggarens förslag fördelar 60 000 kr från den summan samt 55 000 kr från budgeten för 2025. Totalt 115 000 kr.

    Resterande 45 000 kr föreslås nämnden att föra över till nästkommande period 2025 för programbidrag.

  • Förslag till beslut avser en ny fördelning av aktivitetsbidrag till pensionärsföreningar. Detta på grund av granskning av en förening.

    Aktivitetsbidraget för pensionärsföreningar är sedan tidigare utbetalt till samtliga föreningar utom den förening som granskats. Enligt beslut från kultur- och fritidsnämnden den 23 maj 2024 beviljades PRO Frötuna Rådmansö 52 994 kronor som efter granskning nu sänkts enligt förslag till 20 029 kronor. Det återstående beloppet om 32 965 kronor fördelas enligt ovan förslag.

  • Ett e-förslag har inkommit till kommunen gällande att bygga en boulehall (tält) i Hallstavik. E-förslagslämnaren tar upp att det finns två föreningar i Hallstavik som har bouleverksamhet och sammanlagt samlas det cirka 30 stycken för att spela varje vecka. Idag går det inte att hålla i gång bouleverksamheten året om då det kräver en hall eller någon form av yta inomhus. Idag behöver utövarna åka till antingen Norrtälje eller Rimbo där det finns möjlighet till spel inomhus.

    De två anläggningarna för boule inomhus i Norrtälje och Rimbo är båda i föreningsdrift. Uppskattad investeringskostnad för kommunen vid eventuellt uppförande av boulehall i Hallstavik beräknas till 3,5 miljoner kronor.

  • Kultur- och fritidskontoret har tagit fram ett förslag till sammanträdesdagar för kultur- och fritidsnämnden och dess utskott för år 2025. Förslaget regleras av kommunallagens bestämmelser om sista datum för budget och årsredovisning samt arbetsordning.

    Förslaget har tagits fram i samråd med ekonomiavdelningen med hänsyn till Norrtälje kommuns styrprocess som reglerar ekonomiska rapporter.

    De ekonomiska rapporterna redovisas muntligt till arbetsutskottet, handlingarna kommer dock att skickas ut så snart de är färdigställda.

  • Ersättningsskanning är en del av en mer digitaliserad och tillgänglig myndighet. För att hantera inkomna analoga handlingar i ett digitalt flöde behöver dessa digitaliseras. Detta sker genom att handlingarna skannas in. Under förutsättningarna att den inskannade kopian endast i ringa grad förlorar information, bevisvärde eller kulturhistoriskt värde kan den fysiska handlingen gallras i enlighet med detta beslut. Detta medför även att arkiveringen och bevarandet av handlingar i många fall kan övergå till att vara helt digital. Kultur- och fritidsnämndens hanteringsanvisningar behöver i samband med beslutet uppdateras för att tydligt beskriva hur kommunens handlingar ska hanteras.

  • Kultur- och fritidsförvaltningen återrapporterar fattade delegationsbeslut till kultur- och fritidsnämnden.

  • Kultur- och fritidsförvaltningen redovisar meddelanden.

  • Kultur- och fritidsförvaltningen redovisar inkomna ärenden.

  •   19

    Information

  • Norrtälje kommun har genom kultur- och fritidsnämnden sedan 1972 årligen delat ut kulturpris. Kulturpriset kan sökas av enskild person eller grupp eller så kan enskild person nomineras till kulturpriset. Kultur- och fritidsnämnden kan själva nominera och utse kandidater till kulturpris.
    Kulturpriset delas ut till en person eller grupp som har utfört betydelsefulla insatser i Norrtälje kommuns kulturliv.

  • Norrtälje kommun har genom kultur- och fritidsnämnden sedan 1972 årligen delat ut kulturstipendium. Kulturstipendiet kan sökas av enskild person eller grupp som är födda och/eller verksamma i Norrtälje kommun. Kulturstipendiet är ett ekonomiskt stöd i form av arbetsstipendium eller projektstipendium och bör i första hand delas ut till yngre personer som ansöker om stöd till sin utbildning eller är i en uppstartsprocess inom sin konstnärliga karriär.
    Kulturstipendiet har tidigare fördelats på två pristagare som tilldelats 20 000 kr vardera. I år finns en avsatt budget för kulturpris, kulturstipendier samt årets Eldsjäl/ar med 100 000 kr.
    Kultur- och fritidsnämnden fördelar storleken på prissumman till kulturstipendiaten/-erna utifrån budget.

    I år har det inkommit 24 ansökningar till kulturstipendiet.

    Kulturstipendiets syfte är att stimulera kulturbärarens vilja till eget skapande samt aktivitet och på så sätt skapa en bredare bas av kulturutövare i Norrtälje kommun.

  • Kulturarvsstipendiet är ett nyinstiftat stipendium som kan sökas av eller för privatpersoner och föreningar som verkar för att tillgängliggöra kulturarvet i Norrtälje kommun. Stipendiet kan fördelas på upp till tre personer/aktörer per år, den totala summan är budgeterat till 50 000 kr. Det är kultur- och fritidsnämnden som utser och väljer stipendiater samt skriver en motivering till utsedda stipendiater. Kulturarvsstipendiet dels ut vid kulturgalan nästkommande år. Den här gången är kulturgalan planerad till 23 januari 2025.

  • Förslag till beslut avser fördelning av stipendium för barn och ungdomsföreningar 2024 vars syfte är att stötta föreningar som bedriver ungdomsverksamhet inom Norrtälje kommun. Särskild vikt i bedömningen läggs på åtgärder som föreningen gjort i syfte att ge barn och ungdom en meningsfylld fritid samt för social fostran och gott kamratskap. Ansökan om stipendium 2024 har inkommit från en förening. Nominering till stipendium kan också inkomma från ledamot i kultur- och fritidsnämnden.

  • Förslag till beslut avser utnämnande och fördelning av stipendium för Årets eldsjäl vars syfte är att lyfta och synliggöra eldsjälar inom föreningslivet som genom stort ideellt engagemang, kunnighet och uppoffring bidragit till ett rikt föreningsliv i Norrtälje kommun.
    Kultur- och fritidsförvaltningen föreslår att kultur- och fritidsnämnden utser stipendiater till Årets eldsjäl inom både kultur och idrott där summan är 5 000–10 000 kronor per stipendium och att utdelning sker på Kulturgalan samt Idrottsgalan under 2025.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.