Möte 2024-10-02
-
1
Upprop
-
2
Val av justerare och tid för justering
-
3
Ändringar i föredragningslistan
-
7
Fördelning av tillfällig förstärkning inom skolväsendet 2024
-
9
Begäran om investeringsanslag för lastbil till utbildningsnämnden
-
10
Val av ersättare till Rådet för funktionshinder (RFF) 2023-2024 efter Catharina Erdtman (S)
-
§ 62
Val av justerare och tid för justering
-
§ 63
Ändringar i föredragningslistan
-
Jenny Nordström, förvaltningsdirektör informerar om:
- Organisation
- Slutbetygen åk 9 2023/2024
Marie Stoltz, rektor Rodengymnasiet presenterar sig.
Joachim Kahlert, enhetschef informerar om:
- Lärcentrum KTH
Knut Nygaard, avdelningschef informerar om:
- VUX (yrkesväxling)
- Fjärrundervisning modersmål
Erik Karlsson, marknadsansvarig/kommunikatör informerar om:
- Gymnasiemässan
Erik Lundin, avdelningschef informerar om:
- Ny tjutmall
Bilagor
-
29kb Ladda ner dokument
-
24kb Ladda ner dokument
-
32kb Ladda ner dokument
-
Barn- och utbildningsförvaltningen har upprättat delårsrapport 2 per augusti 2024 för utbildningsnämnden.
Utbildningsnämnden redovisar ett underskott på -6,4 mnkr för perioden januari-augusti 2024. Utfallet för perioden påverkas av periodiseringsavvikelser vad gäller statsbidrag och köp av verksamhet inom framför allt vuxenutbildningen. Prognosen för helåret är ett överskott på +0,2 mnkr.
Samtliga av nämndens uppdrag från kommunfullmäktige och egna nämndinitiativ bedöms bli genomförda under året. Fem av nio inriktningsmål bedöms uppnås under året.
Bilagor
-
87kb Ladda ner dokument
-
861kb Ladda ner dokument
-
-
Under perioden januari-augusti har uppföljningar genomförts inom samtliga kontrollområden. Vissa mindre allvarliga avvikelser har konstaterats inom ett par kontrollområden. Inga åtgärder utöver de som tidigare föreslagits i samband med april månads uppföljning redovisas i denna rapport. Flera kontrollmoment kommer att genomföras under senare del av hösten 2024.
Bilagor
-
101kb Ladda ner dokument
-
219kb Ladda ner dokument
-
-
Regeringen beslutade i vårändringsbudgeten för 2024 att tillföra 500 miljoner kronor till skolväsendet. Syftet med bidraget är minska risken för att inflationen på ett negativt sätt påverkar förutsättningarna för att upprätthålla kvaliteten i undervisningen.
Skolverket har den 26 juni 2024 beslutat om fördelning av bidraget utifrån antalet barn och unga i åldern 6–19 år i kommunen. Norrtälje kommun erhåller utifrån detta 2 739 022 kronor, vilka ska fördelas mellan barn- och skolnämnden och utbildningsnämnden. Inom Norrtälje kommun föreslås statsbidraget fördelas enligt samma grund, det vill säga uppdelat efter de åldrar barn- och skolnämnden respektive utbildningsnämnden arbetar med. Kommunstyrelsen har därför förslagits att på sammanträdet 9 september 2024 besluta att fördela statsbidraget med 2 001 648 kr till barn- och skolnämnden och 737 374 kr till utbildningsnämnden. Därefter ska respektive nämnd besluta om fördelning mellan skolformer och huvudmän.
Barn- och utbildningsförvaltningen föreslår att fördelning sker med antalet unga i åldersgruppen 16–19 år som fördelningsgrund. Gymnasieskolan tilldelas medel för andelen unga i åldrarna 16-18 år och vuxenutbildningen för andelen unga 19 år. Det innebär att gymnasieskolan (inklusive anpassad gymnasieskola) tilldelas 75 procent av bidraget, motsvarande 553 031 kr. Vuxenutbildningens verksamheter tilldelas 25 procent av bidraget, vilket motsvarar 184 343 kr.
-
Programutbudet för gymnasieskolorna i Stockholms län för läsåret 2025/2026 ska enligt det länsgemensamma antagningskanslitet beslutas av respektive skolhuvudman i september/oktober.
Utbildningsnämnden beslutar om programutbudet vid ett tillfälle men beslutar om antal platser per program vid senare tillfälle. Utbildningsnämnden har möjlighet att sätta antalet sökbara platser till noll, vilket gör att intag till program kan pausas.
För läsåret 2025/2026 föreslås en del förändringar med anledning av den nya gymnasiereform (GY25) beslutad av regeringen som börjar gälla från 1 juli 2025.
Bilagor
-
223kb Ladda ner dokument
-
-
För att upprätthålla en hög utbildningsstandard och möta transportsektorns behov, behöver gymnasieskolans transportprogram en modern lastbil. Denna investering säkerställer att utbildningen förblir konkurrenskraftig och relevant, vilket i sin tur förbättrar elevernas kompetens och förberedelse för arbetsmarknaden. Lastbilen, i kombination med den befintliga digitala utrustningen, möjliggör en högkvalitativ och innovativ utbildning som ökar programmets attraktionskraft.
Investeringen om 3,5 mnkr är inom ramen för utbildningsnämndens budget och planeras att genomföras under 2025. Investeringen arbetas in i Rodengymnasiets budget för 2025.
-
Utbildningsnämnden ska välja en ny ersättare i Rådet för funktionshinder efter det att Catharina Erdtman (S) avsagt sig uppdraget i Utbildningsnämnden på kommunfullmäktige 2024-05-20.
-
Utbildningsnämnden ska välja en ny ersättare i utbildningsnämndens arbetsutskott efter det att Anders Olander (C) avsagt sig uppdraget på kommunfullmäktige 2024-09-23.
Bilagor
-
69kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden ska välja en ny ersättare i utbildningsnämndens arbetsutskott efter det att Louise Fredriksson (L) avsagt sig uppdraget på kommunfullmäktige 2024-09-23.
Bilagor
-
68kb Ladda ner dokument
-
88kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden har överlåtit sin beslutanderätt till arbetsutskott, ordförande och tjänstemän. Vilka beslut som överlåtits framgår av en delegationsordning som beslutats av nämnden. Beslut som fattas med stöd av denna delegationsordning ska anmälas till nämnden. Redovisningen innebär inte att nämnden ska fastställa, eller får ompröva de beslut som fattats på delegation. Däremot står det nämnden fritt att återkalla lämnad delegation.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
-
Utbildningsnämnden beslutade 2012-09-04 § 89 att inkomna klagomål ska redovisas för nämnden vid varje nämndsammanträde.
Bilagor
-
160kb Ladda ner dokument
-
-
§ 76
Uppdrag att revidera riktlinjer för distansdeltagande för Utbildningsnämnden