Möte 2022-09-26
-
1
Upprop
-
2
Val av justerare
-
Justeringen äger rum på kommunstyrelsekontoret onsdagen den 5 oktober 2022 klockan 15.00 på kommunstyrelsekontorets kansli.
-
4
Information från Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje
-
5
Information från revisionen
-
6
Information från kommunstyrelsen
-
7
Återremiss: Godkännande av mark- och exploateringsavtal i anslutning till detaljplan för Björnö etapp 2, del av fastigheten Östhamra 1:15
-
Bilagor
-
803kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
13
Inlämnande av frågor, interpellationer och motioner
-
§ 145
Val av justerare
-
§ 146
Tillkännagivande av justering
-
Bino Drummond (M), kommunstyrelsens ordförande:
- Tackar val- och demokratinämnden och alla medarbetare för ett väl genomfört val.
- Tackar kommunfullmäktiges presidium för denna mandatperiod.
- Tackar ROOP för den här tiden i kommunfullmäktige och för en intressant mandatperiod.
-
Ett äldre ramavtal finns mellan kommunen och exploatören (KB Björnö mark) avseende exploatering av ett område av fastigheten Östhamra 1:15. Utbyggnaden av den första etappen pågår, detta exploateringsavtal avser den andra av fyra planerade etapper i området. Detaljplaneförslaget omfattar 640 nya bostäder och en skoltomt. Exploatören utför och bekostar anläggandet av allmän platsmark inom planområdet, inklusive gator och VA-nät, som sedan överlämnas till kommunen. Kommunens VA-bolag utför och bekostar en större pumpstation för spillvatten med ledning från området till reningsverk. Exploatören ansvarar för att en ny skola (F6) samt förskola kan tas i drift till höstterminen 2025. Kommunen och dess bolag får framtida driftskostnader för all allmän platsmark inom planområdet samt för VA-anläggningar.
-
Syftet med planen är att möjliggöra byggnation av bostäder och en skola i en samlad småhusbebyggelse med inslag av mindre flerbostadshus. Detaljplaneförslaget omfattar 640 bostäder och området är tänkt att få en karaktär av trädgårdsstad. Bostäderna ska ges närhet till naturen och vattnet vid Björnö gård utanför Norrtälje.
Inom planområdet finns även planer för mindre centrumverksamhet, ny badbrygga, lekplats samt utrymme för nödvändiga tekniska anläggningar så som dagvattendammar. Närmast Björnö gård bekräftas nuvarande användning för odling och bete. Detaljplanen har inför antagandet kompletterats med fördjupade utredningar av olika slag samt reviderade bebyggelseförslag. Alla förändringar återfinns i granskningsutlåtandet.
Bilagor
-
23mb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till naturreservat för Färsna. Handlingarna för reservatet består av beslutshandling med beskrivning av reservatet, syfte och föreskrifter och beslutskarta med gränser. Till handlingarna hör även en skötselplan. Färsna är ett tätortsnära område på cirka 82 hektar, beläget i norra utkanten av Norrtälje stad. Marken ägs av Norrtälje kommun.
Syftet med reservatet ska vara att vårda, bevara och utveckla ett tätortsnära natur- och friluftsområde med höga biologiska och kulturhistoriska värden. I reservatet ska områdets gårdsmiljö, historiska skogs- och odlingslandskap, skyddsvärda skogsområden, fornlämningar liksom värdefullt växt- och djurliv vårdas. Områdets stora betydelse för friluftsliv och naturstudier ska tillvaratas och stärkas, dock på ett sådant sätt att det inte äventyrar dess natur- och kulturvärden.
Det är reservatsföreskrifterna (A-D-föreskrifter) som ska styra så att syftet med reservatet uppfylls. Reservatsföreskrifterna beskriver vad som är tillåtet och inte tillåtet i naturreservatet. Föreskrifterna finns i bilaga 1 s.4-7. och ska läsas i sin helhet. Formuleringen att skogsbruk undantas behövs för att förtydliga att skogsvårdslagen inte kommer att gälla i reservatet. Detta hindrar inte att kullfallna träd tas bort om de hotar reservatets syfte. Kontoret har efter samrådet förtydligat målbilden för skötseln, skötseln ska ta hänsyn till att gården är en gammal roslagsgård där landskapet formats av ålderdomligt jord- och skogsbruk, såsom det bedrevs fram till början av 1900-talet. Naturvårdande skötsel inbegriper skötsel som syftar till att bibehålla områdets naturvärden kopplat till äldre tiders bondeskogsbruk runt år 1900 i det avseende att eventuell skogsbetesfrämjande luckhuggning motsvarar tidigare tiders husbehovshuggning. Vidare har ytterligare undantag införts i föreskrifterna så att lämpliga åtgärder mot granbarkborre kan utföras. Granbarkborren är inte bara ett hot mot granen i sig utan även mot de sällsynta arter i reservatet som är beroende av den. Även nödvändig skötsel av skogsbete har förtydligats. Beslutet bedöms medföra kostnader för kommunen i form av utmärkning av reservatets gränser och informationsskyltar, skötselkostnader, uppföljningar av bevarandemål, tillsyn och naturbevakning. Den största posten är skötsel, det handlar om såväl engångsåtgärder som återkommande skötselåtgärder.
Total kostnad för förslaget beräknas till 495 tkr i nettoinvesteringar, 760 tkr i engångsåtgärder och 242 tkr i återkommande årlig skötsel samt kapitalkostnader
Bilagor
-
803kb Ladda ner dokument
-
66kb Ladda ner dokument
-
156kb Ladda ner dokument
-
17mb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsen i Norrtälje kommun beslutade 2018-12-17 § 211 att ansluta sig till Storstockholms rekommendation Överenskommelse om bibehållet kostnadsansvar vid flyttning till särskilt boende mellan kommunerna i Stockholms län. Överenskommelsen trädde i kraft den 1 juli 2019.
Norrtälje kommun har sedan överenskommelsen infördes haft 32 utflyttningar och 15 inflyttningar, varför Norrtälje kommun kan räknas som en utflyttningskommun. Vid jämförelse av fördelar och nackdelar med överenskommelsen för kund, inflyttningskommun respektive utflyttningskommun visar det sig att det främst är inflyttningskommuner som tjänar på att vara med i överenskommelsen.
Direktionen för Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) beslutade 2021-11-10 att rekommendera Norrtälje kommun att snarast säga upp överenskommelsen eftersom man bedömer att överenskommelsen sammantaget bedöms medföra fler nackdelar än fördelar för kommunalförbundet.
Bilagor
-
Norrtälje kommun, i egenskap av delägare i Stockholmsregionens Försäkring AB (SRF), föreslås godkänna att SRF utökas med kommunerna Nykvarn, Salem, Sundbyberg och Upplands-Bro som har anmält intresse att få möjlighet att tillträda som nya aktieägare i Stockholmsregionens Försäkring AB.
För att kunna utöka ägarkretsen med dessa fyra kommuner behövs godkännande från samtliga kommunfullmäktigeförsamlingar i nuvarande 21 aktieägande kommuner.
Bilagor
-
35mb Ladda ner dokument
-
-
§ 153
Mikael Strandman (SD), avsägelse av uppdrag som ledamot i kommunfullmäktige från och med 2022-08-06 på grund av flytt till annan kommun.
Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Bilagor
-
157kb Ladda ner dokument
-
-
Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Bilagor
-
27kb Ladda ner dokument
-
-
Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Bilagor
-
17kb Ladda ner dokument
-
-
Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Bilagor
-
29kb Ladda ner dokument
-
100kb Ladda ner dokument
-
-
§ 157
Val av ny ersättare i socialnämnden efter Frida Ranft (S).
-
Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Bilagor
-
196kb Ladda ner dokument
-
-
§ 160
Fråga till KSO Bino Drummond (M) rörande Norrtälje skolors miljö. Från Johan Österberg (ROOP).
-
§ 161
Fråga till Robert Beronius (L) ordförande i barn- och skolnämnden om läromiljö i skolorna i Norrtälje. Från Johan Österberg (ROOP).