Upprop
Val av justerare
Justeringen äger rum på kommunstyrelsekontoret 28 december 2022 klockan 15.00 på kommunstyrelsekontorets kansli.
Information från revisionen
Godkännande av arbetsordning budgetfullmäktige 2022
Allmänpolitisk budgetdebatt
Bilagor
Fastställande av gruppledare och vice gruppledare mandatperioden 2022-2026
Revidering av bilaga A i kommunens ersättningsbestämmelser, inklusive ersättning till gruppledare och vice gruppledare i kommunfullmäktige i Norrtälje kommun
Bilagor
Utredningsuppdrag: samverkan mellan Vaxholm och Norrtälje kommun inom bygglovshantering och tillsyn
Bilagor
Ersättarordning i nämnder och styrelser för mandatperioden 2023-2024
Inlämnande av frågor, interpellationer och motioner
Bilagor
Val av justerare
Tillkännagivande av justering
Johnny Karlsson (S) ordförande i kommunrevisionen informerar om rapporterna:
Ordförande Åsa Wennerfors (L) presenterar presidiets förslag till arbetsordning för dagens sammanträde.
Bilagor
Debatten inleds av gruppledarna:
Bino Drummond (M), Andrea Kronvall (SD), Robert Beronius (L), Thomas Imeryd (KD), Ulrika Falk (S), Per Lodenius (C), Anna Söderblom (V) och Camilla Rydstrand (MP).
Deltar i debatten gör också:
Kjell Jansson (M), Åsa Wärlinder (C), Jacob Heitmann (SD), Dennis Ekström (SD), Olle Jansson (S), Margareta Lundgren (S), Hanna-Stymne Bratt (S), Tina Sandberg (SD), Tommy Lundqvist (C), Britt-Mari Canhasi (SD), Ann Lewerentz (M), Patrik Dahl (C), Sofia Händel (C), Michael Engelberg (SD), Anna Eneroth (C), Hans Andersson (L), Conny Andersson (S), Lotta Lindblad-Söderman (M), Eva Roxell (M), Ann-Charlotte Svenander (S), Malin Wedberg (V), Nils Matsson (M), Janet Gudmunds-Burström (M), Aleksandar Srndovic (S), Marcus Granström (S), Johannes Salo (S), Henning Larsson (S), Karl-Göran Edberg (SD), Jessika Ljusner (S), Maria Gerlofson (MP) och Bo Wetterström (M).
Sammanträdet ajourneras för lunch mellan klockan 12.03-13.06
Kommunens politiska ledning (M), (SD), (L) och (KD) har framlagt förslag
till Mål och budget 2023-2025 med förslag att bekräfta fastställd skattesats för 2023.
Budgetmaterialet redovisas i separata dokument.
Bilagor
För att täcka VA-verksamhetens ökade kostnader har Norrtälje Vatten och Avfall AB bedömt att avgifterna i VA-taxan behöver höjas från med den 1 januari 2023. Anläggningsavgifterna förslås höjas med 1,8-18,8 % och brukningsavgifterna förslås höjas med 6 % för fasta och rörliga avgiftsparametrar. Styrelsen behandlade ärendet vid sitt sammanträde den 9 november 2022 och beslöt att ställa sig bakom förslaget och överlämnade det till kommunstyrelsen för antagande i kommunfullmäktige.
Bilagor
För att utveckla avfallshanteringen utifrån målen i Norrtälje kommuns avfallsplan 2018-2021 och täcka nödvändiga kostnader för Norrtälje Vatten och Avfall AB behöver avgifter och ändringar i avfallstaxan justeras enligt bilagor och börja gälla från och med 2023-01-01.
Bilagor
Kommunfullmäktige ska årligen fatta beslut om utbetalning av kommunalt partistöd och partierna som är berättigade till det ska årligen lämna in en redovisning över hur stödet använts. Samtliga partier i fullmäktige har inkommit med redovisning och granskningsrapport avseende partistöd enligt gällande regelverk. Nytt sedan 2019 är att partiernas redovisning skett enligt en enhetlig mall, i syfte att underlätta redovisningen. Beräkningen av partistöd är densamma som föregående år men stödet till respektive parti har förändrats utifrån valresultatet och Roslagens oberoende parti får ett avvecklingsbidrag eftersom de inte har mandat i kommunfullmäktige längre.
Investering 2022 – Ytterligare medel till nödvändiga förstärkningsåtgärder ny kaj i Societetsparken
Investeringen innebär att tilläggsmedel anslås för att kunna genomföra investeringen för att åtgärda skredrisk och kaj i Societetsparken i Norrtälje, projektnummer 20023. Total kostnad om 30 mnkr och finansieras med egna medel. Tillkommande kapital- och driftskostnader för gatu- och parkavdelningen om 725 tkr från och med 2025. Beslutat anslag för huvudinvesteringen om 60 mnkr samt begäran om tilläggsmedel enligt detta tjänsteutlåtande innebär att det totala anslaget kommer att uppgå till 90 mnkr för projekt 20023, vilket generar en årlig kapital- och driftskostnad om 2 334 tkr. Investeringen beräknas att ianspråktas 2025 utifrån huvudinvesteringens uppdaterade tidplan. Teknik och klimatnämnden behandlade ärendet den 31 maj 2022 och beslutade i enlighet med förslaget.
Bilagor
Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje hemställer att Norrtälje kommun återställer sin del av förbundets underskott för 2019 och 2020 års om tillsammans 9,9 miljoner kronor. Återställandet av Norrtälje kommuns andel om 9,9 miljoner kronor i KSON underskott 2019-2020 sker som extra medlemsbidrag och påverkar kommunens kostnader 2022. Kostnaden om 9,9 miljoner kronor finansieras i budget 2022 ur KS oförutsett och har ingått i prognos i delårsrapport per augusti 2022. Återställandet innebär att motsvarande likvida medel utbetalas till KSON i december 2022 Återställandet av Norrtälje kommuns andel om 13,6 miljoner kronor i KSON underskott 2017 har bokförts som kostnad i kommunens bokslut 2020 och i årsredovisning 2020. Utbetalning har inte skett. I kommunen ligger detta bokfört som skuld till KSON. KSON har motsvande fordran på kommunen. Återställande har inte reglerats likvidmässigt. Efter beslut om reglering av denna skuld och utbetalning av likvida medel utbetalas 13,6 miljoner kronor till KSON och skuld/fordran blir reglerade.
Bilagor
I Mål och budget 2022-2024 har kommunfullmäktige beslutat om att internbanken generellt ska lägga 1,1 procentenheter till den genomsnittliga räntan vid utlåning till dotterbolagen. För Norrtälje Vatten och Avfall gäller ett påslag med 0,6 procent. Verksamheten i bolaget är taxefinansierad. Bolaget riskerar med påslag på en allt högre genomsnittlig ränta i en ränteuppgång att räntekostnaderna inte är skattemässigt avdragsgilla och då belastas taxekollektivet med ytterligare kostnader. Bolaget är ett aktiebolag och skattesubjekt. Detta innebär att räntenivån inte får vara satt på en nivå så att det kan anses vara förtäckt utdelning. Ett slopande av påslaget på den genomsnittliga räntan för utlåning till Norrtälje Vatten och Avfall AB minskar riskerna för bolaget att räntekostnaderna inte ska vara skattemässigt avdragsgilla samt eliminerar risken för att räntenivån ska anses vara förtäckt utdelning. Ärendet har samberetts av kommunstyrelsekontoret och Norrtälje Vatten och Avfall AB.
Bilagor
Norrtälje kommun förvärvade bolaget den 17 april 2019 som en del av samhällsutvecklingen inom kommunen. Bolaget äger och förvaltar fastigheten Vaktmästaren 6. På bolagets mark finns en byggnad som har driftkostnader som el, vatten, försäkring m.m. och administrationskostnader för redovisning och revision. En prognos likviditet visar bedömda kostnader från 31 augusti 2022 fram till och med 31 december 2023. Kostnaderna bedöms uppgå till 1 000 000 kronor fram till och med sistnämnda datum. Bolaget har endast 22 050,00 kronor i likvida medel per 15 november 2022 vilket kräver tillskott av likvida medel. Enligt 25 kap 13 § aktiebolagslagen ska kontrollbalansräkning upprättas inom 6 månader när halva aktiekapitalet är förbrukat. I bokslut 2022-12-3 kommer mer än halva aktiekapitalet förbrukat vilket kräver ytterligare aktiekapital i form av aktieägartillskott. Ett aktieägartillskott på 2,5 mnkr ger bolaget likvida medel för kommande års drift samt återställer och ger bolaget en nivå på det egna kapitalet som uppskattas hålla fram till år 2025.
Bilagor
Revidering av bilaga A i kommunens ersättningsbestämmelser, inklusive ersättning till gruppledare och vice gruppledare i kommunfullmäktige i Norrtälje kommun.
Då kommunfullmäktiges beslut av den 24 oktober gällande val av gruppledare vilar på osäker rättslig grund har val- och demokratinämnden berett ett ärende om ersättning till gruppledare och vice gruppledare i kommunfullmäktige. Val- och demokratinämnden har därför tagit fram ett förslag till en reviderad bilaga A till Norrtälje kommuns ersättningsbestämmelser som föreslås gälla från och med den 19 december 2022. Förslaget bygger till stora delar på de principer som gällt under förgående mandatperiod med skillnaden att gruppledarna kan stapla arvoden från olika uppdrag. Förtroendevalda som därigenom har en total ersättning om 40 % eller mer av kommunstyrelsens ordförande blir kommunalråd/oppositionsråd per automatik.
Bilagor
Med anledning av uppdagande otydligheter i bestämmelserna kring beredning av ERS för förtroendevalda föreslås val- och demokratinämnden få i uppdrag att se över rådande rutiner för beredning av ERS. Detta i syfte att säkerställa att Norrtälje kommun följer gängse kommunal praxis vid beredningen. Vidare föreslås att det ska ingå i uppdraget att utarbeta ett förslag på revidering av den del av val- och demokratinämndens reglemente som behandlar översyn och ändringar av ERS för att förtydliga nämndens uppdrag. Nämnden föreslår även att de får i uppdrag att ta fram riktlinjer för beredningen av revideringar av ERS. Syftet med detta är att säkerställa att de ersättningsnivåer som föreslås av val- och demokratinämnden är skäliga och baseras på likvärdiga kriterier över tid.
Bilagor
Kommunstyrelsen föreslår en ändrad nämndorganisation för mandatperioden 2023-2026. Förslaget innebär nedläggning av teknik- och klimatnämnden och att nämndens uppgifter överförs till kommunstyrelsen. Därtill föreslås att näringslivsutskottet under kommunstyrelsen läggs ner.
Bilagor
Kommunstyrelsen föreslår anta reviderade reglementen för kommunstyrelsen, kultur- och fritidsnämnden, barn- och skolnämnden, utbildningsnämnden, bygg- och miljönämnden och socialnämnden samt upphäva teknik- och klimatnämndens reglemente. Revideringarna består bl.a. i att teknik- och klimatnämndens uppgifter införlivas i kommunstyrelsens reglemente samt att näringslivsutskottet under kommunstyrelsen upphör. Vidare ändras antalet ledamöter och ersättare i nämnderna respektive utskotten. Reglementesförändringarna föreslås träda i kraft 1 jan 2023.
Bilagor
Kommunstyrelsekontoret har tagit fram ett förslag till reviderat reglemente för val- och demokratinämnden inför mandatperioden 2023—2026. Till skillnad från nuvarande reglemente föreslås nämnden minskas till åtta ledamöter och åtta ersättare för att spegla representationen i kommunfullmäktige. Vidare förtydligas i reglementet att varje parti i kommunfullmäktige utser en ledamot och ersättare. Slutligen inkluderas en paragraf som slår fast att nämnden har ansvar för e-förslag i enlighet med vad som anges i riktlinjer för e-förslag i Norrtälje kommun.
Bilagor
I december 2022 avslutas samverkan med Täby kommun avseende kommunens överförmyndarverksamhet och istället ska kommunen bedriva verksamheten i egen regi. I arbetet inför övertagandet av verksamheten har behov av att se överförmyndarens reglemente konstaterats.
Bilagor
Moderaterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har enats om sju löften till Norrtälje kommuns invånare och företag som anger hur Norrtälje kommun ska utvecklas under mandatperioden 2022–2026. Det första löftet säger att Norrtälje kommun ska ha en sund och hållbar ekonomi. Inom detta löfte framgår att Norrtälje kommun ska lämna Mälardalsrådet, åtgärd nio.
Mälardalsrådet är en samverkansorganisation för kommuner och landsting kring Stockholm-Mälardalsregionen och arbetar för utveckling och samverkan mellan regionerna. Norrtälje kommun har varit medlem i Mälardalsrådet sedan 1993. För utträde ur Mälardalsrådet ska detta endast ske i slutet av kalenderåret och anmälan om utträde görs direkt till Mälardalrådets styrelse.
Bilagor
Enligt lag (2014:899) om riktlinjer för kommunala markanvisningar ska kommuner som anvisar mark anta riktlinjer för markanvisningar. Enligt lag (2014:900) om ändring i plan- och bygglagen ska en kommun som avser att ingå exploateringsavtal anta riktlinjer som anger utgångspunkter och mål för avtalen. Dessa två lagar trädde i kraft 1 januari 2015. Syftet med riktlinjerna är att skapa tydliga spelregler, transparens och förutsägbarhet i vad som gäller i Norrtälje kommun vid ingående av olika slags avtal i exploateringsprocessen. Med antagande av nya riktlinjer för markanvisning ersätts de tidigare riktlinjerna avseende kommunal markanvisning
Bilagor
Utredningsuppdrag: samverkan mellan Vaxholm och Norrtälje kommun inom bygglovshantering och tillsyn
Ärendet avser en förfrågan från Vaxholm stad att utreda möjligheten att samverka med Norrtälje kommun inom området för bygglovshantering och tillsyn.
Målet med detta förslag till utredningsuppdrag är att få fram ett beslutsunderlag till beslutande församling i Norrtälje och Vaxholms stad inför eventuell samverkan inom området bygglov och tillsyn.
Bilagor
Offentlighetsprincipen innebär att allmänna handlingar (information) hos myndigheter, ska vara tillgängliga för allmänheten. Genom att ha tydliga rutiner för registrering och förvaring får myndigheten en bättre överblick och möjliggör en enklare eftersökning av information. Detta underlättar det dagliga arbetet för kommunens tjänstepersoner och gör det också möjligt för medborgare att ta del av kommunens handlingar enligt offentlighetsprincipen Från och med den 1 januari 2023 ska Norrtälje kommun bedriva överförmyndarverksamhet i egen regi, efter att tidigare, sedan 2012, varit lokaliserad i Täby för samverkan med Täby kommuns överförmyndarverksamhet. Överförmyndaren kommer att vara en egen myndighet som är direkt underställd kommunfullmäktige. För att uppnå en fungerande ärendehandläggning har arkivbeskrivning, klassificeringsstruktur och hanteringsanvisningar tagits fram för verksamhetens specifika allmänna handlingar. De framtagna hanteringsanvisningarna ska även gälla som beslut för bevarande- och gallringsfrister.
Bilagor
Ersättningsskanning är gallring av handlingar på papper efter att handlingen har skannats in. Den inskannade handlingen ersätter då pappershandlingen som arkivkopia. För att säkerställa att detta sker utan gallring av information som ska bevaras har riktlinjer för ersättningsskanning tagits fram. Också att kommunens handlingar ska framställas på ett konsekvent sätt behöver samtliga verksamheter följa samma riktlinjer när det gäller skanning, därav tas detta beslut av kommunfullmäktige. Styrdokumentet omfattar tekniska riktlinjer, rutinmässiga riktlinjer samt juridiska ställningstaganden rörande ersättningsskanning. Riktlinjen innehåller även exempel på handlingar som inte får ersättningsskannas av juridiska skäl, eller av andra orsaker. Då arbetet med ersättningsskanning inte har påbörjats än bör riktlinjerna vid behov uppdateras av kommunstyrelsen, för att säkerställa att riktlinjerna är anpassade till verksamheten.
Bilagor
Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska motionsredovisning göras två gånger per år, en gång i juni och en gång i december. Innan kommunalvalet i september var 43 motioner under beredning men då Sverigedemokraterna är en del av Högerstyret har de valt att avskriva samtliga av sina motioner. Det gör att den aktuella motionsbalansen är 31 motioner där den äldsta motionen är från 2017.
Bilagor
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Val av ny styrelseledamot i Roslagsbostäder AB efter Frida Ranft (S) fram t.o.m bolagsstämman 2023
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.
Ulrika Falk (S) lämnar in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) gällande årlig revidering av planprioritering.
Meddelanden - anmäls i Kommunfullmäktige