Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop

  2.   2

    Val av justerare

  3.   3

    Tillkännagivande av justering

  4.   4

    Godkännande av arbetsordning reviderad budgetfullmäktige 2024

  5.   5

    Allmänpolitisk budgetdebatt

  6.   16

    Fråga till socialnämndens ordförande Ingrid Landin (MP) från Jacob Heitmann (SD)

  7.   17

    Interpellation till barn- och skolnämndens ordförande Robert Beronius (L) angående digital kompetens hos Norrtälje kommuns högstadieelever från Ann Lewerentz (M)

  8.   18

    Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Ulrika Falk (S) angående garantier för att fortsatt förhindra etablering av vindkraftspark Västerlisa från Andrea Kronvall (SD)

  1. § 273

    Val av justerare

  2. § 274

    Tillkännagivande av justering

  3. Upplysning

    Ordförandeskap under denna paragraf, §276, innehas av Lenneke Sundblom (S), övriga paragrafer, §§ 273-275; 277-313, innehas ordförandeskapet av Åsa Wennerfors (L). 

    Debatt

    Inledande gruppledaranföranden:  Ulrika Falk (S), Per Lodenius (C), Robert Beronius (L), Milla Rydstrand (MP), Anna Söderblom (V), Staffan Tjörnhammar (M), Andrea Kronvall (SD), Thomas Imeryd (KD).

    Deltagare i debatten: Ann Lewerentz (M), Jacob Heitmann (SD), Bo Wetterström (M), Robert Beronius (L), Kjell Jansson (M), Patrik Dahl (C), Johannes Salo (S), Jacob Christman (C), Staffan Tjörnhammar (M), Milla Rydstrand (MP), Hanna Stymne Bratt (S), Michael Sjöblom (KD), Andrea Kronvall (SD), Ulrika Falk (S), Henning Larsson (S), Albin Viktorsson (M), Marcus Granström (S), Britt Mari Canhasi (SD), Karl-Göran Edberg (SD), Anna Eneroth (C), Anna Söderblom (V), Jörgen Jansson (M), Hans Andersson (L), Conny Andersson (S) och Ann-Charlotte Lindblad Söderman (M).


     

     

  4. Upplysning

    Åsa Wennerfors (L) återgår som ordförande.

    Revisionens redogörelse

    Ordföranden i kommunrevisionen, Maj Åberg Palm (M), redogör för kommunfullmäktige gällande granskningsrapporten om bygg- och miljönämndens myndighetsutövning. Maj Åberg Palm (M) noterar att granskningsresultatet visar på stora skillnader mellan områdena bygglovsverksamhet och miljö och hälsa. Revisionens bedömning är att bygg- och miljönämnden i all väsentligt har en ändamålsenlig styrning, ledning, uppföljning och kontroll av bygglovsverksamheten. Granskningsrapporten visar på allvarliga brister i den del av myndighetsutövningen som handlar om miljö och hälsa. Den samlade bedömningen av nämndens miljö- och hälsoskyddsverksamhet är att styrning, ledning, uppföljning och kontroll av verksamheten inte är helt ändamålsenlig. Vidare betonar Maj Åberg Palm (M) att särskilt oroande är att granskningen visar att det saknas klara riktlinjer för hantering av tillsynsskulder och för prioritering av tillsynsärenden inom miljöområdet. Dessutom att nämnden inte har följt eller efterfrågat löpande information om statusen på den tillsyn som planerats, genomförts eller bortprioriterats.

    Avslutningsvis redogör Maj Åberg Palm (M) för de av revisionen framtagna rekommendationer till följd av de resultat som återges i granskningsrapporten. Dessa inkluderar: implementering och dokumentering en systematisk och kontinuerlig uppföljning samt utvärdering av behovsutredningen, att nämnden bör se över och justera sina egna kontrollområden i internkontrollplanen, att genomföra en omfattande kompetenskartläggning och utvecklingsplan, att standardisera rutiner för registrering och återkoppling inom miljö- och hälsoskydd, att utveckla detaljerade checklistor och rutiner för alla typer av ärenden inklusive anmälan av miljöfarlig verksamhet, införa och dokumentera en systematisk uppföljningsprocess, att utveckla specifika rutiner för att hantera tillsynsskuld, att säkerställa att nämnden regelbundet informeras om tillsynsskuld och prioriteringar i tillsynsplaner samt att involvera nämnden i beslutsprocessen kring hur tillsynsplaner ska prioriteras.

    Vice ordförande i kommunrevisionen, Göran Härngren (S), redogör för kommunfullmäktige kring de samtal man haft med socialnämndens presidium och socialnämnden under 2024. Revisionen noterar att nämnden har ett prognosticerat underskott motsvarande ca 17 miljoner kronor. Det stora underskottet härrörs enligt nämnden ur kostsamma HVB-hemsplaceringar. Revisionen har uppmärksammat att inga förändringar avseende utredningstiden för barn- och ungdomar som i för stor utsträckning fortfarande överskrider den lagstadgade. Vidare noterar kommunrevisionen att erfarna socialsekreterare är en svårrekryterad yrkeskår vilket betyder att konsulter används till högre kostnader. Göran Härngren (S) pekar på två områden där man anser att kontroll och uppföljning brister: kontrollen av placeringarna; såväl HVB-hemmen som sådana och de placerade individerna vilka inte anses tillfredställande genomförda p.g.a. avsaknad av socialsekreterare.

    Göran Härngren (S) redogör för revisionens utlåtande avseende delårsrapport per sista augusti 2024 för Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON). Resultatet i delårsrapporten och lämnad prognos är inte förenliga med de finansiella mål som direktionen fastställt i budget 2024, däremot anses delårsrapport och lämnad prognos i huvudsak vara förenligt med de verksamhetsmässiga mål som direktionen fastställt i budget 2024. Mot bakgrund av detta ser de förtroendevalda revisorerna för KSON med mycket stor oro på den bristande uppfyllnadsgraden vad gäller finansiella mål och balanskravet, vilket kommer medföra konsekvenser i kommande ansvarsprövning av direktionen.

     

     

    Bilagor

  5. Kommunens nya politiska ledning (S), (C), (L) och (MP) har framlagt förslag till reviderad Mål och budget 2025-2027. Förändringarna jämfört med kommunfullmäktiges beslutade Mål och budget 2025-2027 den 17 juni 2024 framgår av färgmarkeringar i bilaga 9. Reviderad Mål och budget med inarbetade förändringar framgår i bilaga 10. Kommunfullmäktige föreslås fastställa taxor och avgifter 2025 enligt bilaga 1-8.

    Bilagor

  6. Norrtälje kommunhus AB (NKAB), har behandlat ärendet den 23 oktober 2024. Styrelsen för Norrtälje vatten och avfall AB (NVAA) har behandlat ärendet den 14 oktober 2024. För investeringar över 20 mnkr krävs enligt ägardirektiven ett beslut av kommunfullmäktige. NVAA föreslår kommunfullmäktige att medge NVAA investera 25,3 mnkr för uppgradering av befintligt renshus i Hallstavik samt tillbyggnad på grund av förelägganden från Länsstyrelsen. Den 18 december 2020 anslog kommunstyrelsens presidium (KS 2020-2124) 500 tkr, för projektering av Hallstaviks avloppsreningsverks renshantering samt kontroll av ventilation. Projektet har blivit mycket mera omfattande än först beräknat med styr, automation, ventilation, säkerhet, CE-märkning, samt uppdatering av dokumentation. Gällande renshuset och reningsverket föreligger det flertalet förelägganden från Länsstyrelsen avseende bräddningar till den känsliga recipienten vilka angivna åtgärderna i detta PM skulle lösa.

    Bilagor

  7. Samhällsbyggnadsutskottet beslutade den 20 januari 2021 att kvarter 9AB i Norrtälje hamn ska anvisas för bostäder samt hotell med mera. Samhällsbyggnadskontoret bjöd i maj 2021 in till en öppen markanvisningstävling för kvarter 9A och 9B invid Hamnplan i Norrtälje Hamn vilket resulterade i att ett markanvisningsavtal tecknades i november 2022 med Roslagens Pärla AB, fortsättningsvis benämnd ”exploatören”.

    Markpriserna i det ursprungliga markanvisningsavtalet mellan kommunen och exploatören medför en intäkt för kommunen om cirka 272,7 mnkr (köpeskilling + gatukostnadsersättning). Med anledning av att bostadsmarknaden påverkats hårt de senaste åren av bl.a. ökade räntor, förändrad inflation, ökade byggpriser samt bankernas högre krav på belåningsgrad i bostadsrättsföreningar har Exploatören haft behov att omförhandla de gällande markpriserna i markanvisningsavtalet. I samband med detta har samhällsbyggnadskontoret och exploatören förhandlat om ett nytt markpris, som i stället medför en intäkt om ca 198,4 mnkr (köpeskilling + gatukostnadsersättning). Den minskade intäkten påverkas även av att det med hänsyn till förhållanden som framkommit i utredningar inom pågående detaljplaneprocess, inte bedöms möjligt att skapa samma volym bostäder som tidigare antagits.

    Bilagor

  8. Ärendet gäller markanvisningsavtal för kvarter 9C omfattande området på piren där Roslagens Pärla AB, fortsättningsvis benämnd Exploatören, genom upplåtelse av tomträtt ska uppföra en byggnad för publik verksamhet. Då kommunen lägger stor vikt vid att marken på piren kvarstår i kommunens ägo kommer kommunen upplåta marken till pirbyggnaden genom ett tomträttsavtal. Den erbjudna tomträttsavgälden om 314 kr/kvm ljus bruttoarea (BTA), för en period om 10 år räknat från den dag då tomträttsavtalet tecknats, bedöms vara marknadsmässig genom levererad oberoende värdering. Tomträttsavgälden uppskattas till 315 884 kr/år utifrån förutsättningen att byggnaden består av 1006 kvm ljus BTA. Avgälden kan komma att justeras beroende eventuella justeringar i ytor i slutligt projekt- och bebyggelseförslag som upprättas till antagande av detaljplan samt tomträttsavtal och exploateringsavtal. Avgälden indexregleras utifrån ökning av KPI. Samhällsbyggnadskontoret, via projektgruppen, bedömer att markanvisningen till Roslagens Pärla AB, utifrån aktuell Illustrationsbilaga (bilaga 1 i markanvisningsavtalet), utvecklingsprocess och ekonomiskt erbjudande, har goda förutsättningar att leda till ett tomträttsavtal och ett genomförande som motsvarar de intentioner som var avsikten med markanvisningen, och därmed uppfylla tidigare inriktningsbeslut för kvarterets innehåll

    Bilagor

  9. Ärendet gäller markanvisningsavtal för kvarter 13 Färjan i Norrtälje Hamn. Avsikten är att gatuplanet ska inrymma en stadsdelsnära livsmedelsbutik samt kompletterande butikslokaler och planen ovanför ska inrymma bostäder.

    Ersättningen för bostäderna uppgår till 6030 kr/kvm ljus bruttoarea (BTA) och ersättningen för verksamhetslokaler uppgår till 2000 kr/kvm BTA. Utöver markpriset utgår gatukostnadsersättning om 2745 kr/kvm ljus BTA. Totalt omfattar markanvisningsavtalet ett markpris på 66,3 mnkr samt en gatukostnadsersättning om 35,7 mnkr.

    Samhällsbyggnadskontoret bedömer att markanvisningen till Roslagens Pärla AB, fortsättningsvis benämn exploatören, utifrån Exploatörens beskrivning av intention och ambition för kvarter 13 Färjan (bilaga 1 till markanvisningsavtalet) och ekonomiskt erbjudande, har goda förutsättningar att leda till en marköverlåtelse och ett genomförande som motsvarar de intentioner som var avsikten med markanvisningen, och därmed uppfylla tidigare inriktningsbeslut för kvarterets innehåll. Det saknas i nuläget ett fullständigt projektoch bebyggelseförslag för kvarter 13. Ett sådant kommer att utvecklas under den fortsatta detaljplaneprocessen och ligga till grund för kommande marköverlåtelse. Detta är ett undantag mot gängse arbetssätt som motiveras särskilt av den uppkomna situationen att detaljplanen inte kan fortgå förrän avtalet är beslutat.

    Bilagor

  10. Sedan kommunens senast reviderade bryggplan från 2013 har fysiska, organisatoriska och institutionella förhållanden kring samhällsviktiga bryggor i kommunen förändrats. Det kan handla om bryggornas användning, underhåll och samhällsfunktion. Förändringen av bryggornas betydelse i förhållande till kommunens utveckling under det senaste decenniet har inneburit att behovet ökat av en ny bryggplan. Denna uppdaterade bryggplan är ett resultat av det behovet.

    Bilagor

  11. Kommunfullmäktige föreslås anta reviderade reglementen för flera av kommunens nämnder. De föreslagna ändringarna föranleds bland annat av att Norrtälje kommun har fått ett nytt politiskt styre. Under våren 2024 bildades en ny politisk majoritet i kommunen, bestående av Socialdemokraterna, Centern, Liberalerna och Miljöpartiet, med stöd av Vänsterpartiet. Kommunstyrelsekontoret har fått i uppdrag att se över reglementena för flera av kommunens nämnder, bland annat i syfte att utöka antalet ledamöter och ersättare i vissa nämnder. Föreslagna ändringar i kommunstyrelsens respektive socialnämndens reglementen föranleds av organisationsförändringar i vissa verksamheter som nämnderna ansvarar för. I socialnämndens reglemente föreslås även ändringar som syftar till att förtydliga socialnämndens ansvar för kommunens krisstöd, tidigare benämnt POSOM. I barn- och skolnämndens reglemente föreslås en ändring som innebär att barn- och utbildningsförvaltningen inte ska organisera öppen förskola utan att ansvaret för verksamheten i sin helhet förs över till kommunalförbundet KSON.

    Socialnämndens samt barn- och skolnämndens yttrande över de föreslagna ändringarna i respektive nämnds reglemente inhämtas i särskild ordning.

    Bilagor

  12. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nomineringar.

    Bilagor

  13. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nomineringar.

    Bilagor

  14. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nomineringar.

    Bilagor

  15. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nomineringar.

    Bilagor

  16. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nomineringar.

    Bilagor

  17. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nomineringar.

    Bilagor

  18. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  19. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), delger ersättarens avsägelse samt redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  20. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), delger ersättarens avsägelse samt redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  21. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  22. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  23. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  24. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), delger ledamotens avsägelse samt redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  25. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), delger ledamotens avsägelse samt redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  26. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), delger ledamotens avsägelse samt redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  27. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  28. Valberedningens vice ordförande, Åsa Malmström (M), delger ledamotens avsägelse samt redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.