Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop

  2.   2

    Val av justerare

  3.   3

    Tillkännagivande av justering

  4.   4

    Information från kommunstyrelsen

  5.   7

    Information från revisorerna

  6.   9

    Ansvarsprövning/beslut om ansvarsfrihet för kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje

  7.   10

    Direktiv till stämmoombud inför bolagsstämma i kommunala bolag

  8.   11

    Direktiv till kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje inför bolagsstämma i Tiohundra AB

  9.   22

    Valärenden

  10.   23

    Inlämnande av frågor, interpellationer och motioner

  1. § 43

    Val av justerare

  2. § 44

    Tillkännagivande av justering

  3. Den interna styrningen och kontrollen är en del av kommunens styrsystem och ett redskap för kommunens ledning. Syftet är att främja en effektiv ledning av organisationen, hantera risker, skapa underlag för utveckling av verksamheten, utvärdera av verksamhetens resultat och säkra långsiktig måluppfyllelse. Verksamheterna fortsätter att implementera arbetssättet med internkontroll och nyttjar internkontrollens potential som ett kvalitetshöjande verktyg. Analysen visar att det finns fortsatt behov av att säkerställa redan framtagna rutiner, policys och styrdokument samt att systematiska uppföljningar utförs och att resultaten kommuniceras och förankras i verksamheterna för att uppnå löpande förbättringar. Arbetet inkluderar uppföljning i den dagliga verksamheten, dokumentera avvikelser och uppföljning av vidtagna åtgärder. Inom delar av kommunstyrelsens verksamheter identifieras ett fortsatt stort behov av en proaktiv kommunikation och utbildning för att stötta övriga verksamheter att agera på ett korrekt sätt. I bifogat rapportunderlag rapporteras endast avvikelser, kontroller som genomförts utan avvikelser i enlighet med beslutade internkontrollplaner rapporteras inte.

    Bilagor

  4. Sammantaget bedöms Norrtälje kommun utifrån uppställda aspekter ha uppnått en god ekonomisk hushållning under 2022.

    God ekonomisk hushållning bedöms utifrån tre aspekter:

    1-En sammanvägd bedömning av inriktningsmål 1 en ekonomi i balans.

    2-En sammanvägd bedömning av inriktningsmål 2 en effektiv verksamhet.

    3-En sammanvägd bedömning av målområde 3-7 med avseende på genomförda uppdrag och uppnådda inriktningsmål.

    Aspekterna har bedömts på följande sätt: ·

    Aspekt 1 bedöms vara uppfyllt ·

    Aspekt 2 bedöms ej vara uppfylld. ·

    Aspekt 3 bedöms delvis vara uppfylld.

    Dessa tre aspekter ska vägas samman när god ekonomisk hushållning ska bedömas. · Det som talar starkt för en god ekonomisk hushållning är den goda ekonomin i såväl kommun som koncern och att tre av övriga sex målområden har ett relativt gott utfall. · Det som drar ner bedömningen är att tre målområden inte kan bedömas som uppfyllda samt att aspekten/inriktningsmålet om effektiv verksamhet inte anses uppfyllt.  · Bedömningen är utifrån detta att utvecklingen fortsätter i positiv riktning inom många områden mot ambitionsnivå 2030, men att ytterligare insatser behövs 2023–2025 för att Norrtälje kommun ska uppfylla samtidiga delar av denna ambition. I och med att detta identifierats kan även åtgärder planeras in i kommande års Mål och budget. Sammantaget bedöms Norrtälje kommun utifrån ovan uppställda aspekter därmed ha uppnått en god ekonomisk hushållning under 2022.

    Bilagor

  5. Johnny Karlsson (S), ordförande kommunrevisionen informerar om:

    • Revisionsrapport - granskning av Norrtälje kommuns lokalförsörjning. 
    • Granskningsrapporter avseende småbolagen Markros Fastighets AB, Vaktmästaren 6 AB, Norrtälje Tak och Fasad AB och Smeden 1 AB.
    • Granskningsrapporter avseende bolagen Campus Roslagen AB, Norrtälje Energi AB, Norrtälje Energi och Försäljning AB, Roslagsbostäder, Norrtälje Vatten och Avfall AB.
    • Revisionsberättelse 2022.
  6. Norrtälje kommuns revisorer föreslår kommunfullmäktige besluta att bevilja kommunstyrelsen och nämnderna i Norrtälje kommun ansvarsfrihet för 2022 års förvaltning.

    Kommunfullmäktiges presidium har berett ärendet efter mötet med revisorerna, då revisionsberättelsen mottogs, och efter egen överläggning.

    I kommunallagen 5 kap, 25a § står följande: ”fullmäktige skall vid ett sammanträde före utgången av juni månad året efter det år som revisionen avser besluta om ansvarsfrihet skall beviljas eller vägras. Beslutet skall motiveras om det inte är uppenbart obehövligt.”

    Kommunfullmäktiges presidium föreslår, med hänvisning till revisionsberättelsen, att fullmäktige beslutar bevilja kommunstyrelsen och nämnderna i Norrtälje kommun ansvarsfrihet för 2022 års förvaltning.

    Bilagor

  7. Föreligger revisionsberättelse, där de förtroendevalda revisorerna tillstyrker att förbundsdirektionen beviljas ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2022.

    Bilagor

  8. De förtroendevalda revisorerna tillstyrker att bolagets styrelse och verkställande direktör beviljas ansvarsfrihet för 2022 års räkenskaper.

    Bilagor

  9. De förtroendevalda revisorerna tillstyrker att bolagets styrelse och verkställande direktör beviljas ansvarsfrihet för 2022 års räkenskaper.

    Bilagor

  10. Norrtälje vatten- och avfall (NVAA) har den 22 november 2022 beslutat att föreslå kommunfullmäktige att godkänna slutredovisning av investeringsprojekt avseende VA-utbyggnad till Marö och Gräskö projekt 12025. I programmet för utveckling av kommunalt vatten och avlopp 2010– 2030 som antogs av kommunfullmäktige den 26 september 2011 ingick öarna Gräskö och Marö för anslutning till det kommunala VA-nätet. Kommunfullmäktige beviljade anslag på 34 miljoner för att möjliggöra en utbyggnad av VA-nätet (diarienummer KS12-1220 344). Anslutning av öarna skulle ske under 2014. I samband med att örarna anslöts fick även Sjöfartsverket, campingen vid Kapellskär samt ytterligare tre fastigheter kommunalt VA.

    Bilagor

  11. Kostnaderna för sopsugprojektet har ökat med anledning av tilläggsbeställningar, men även till stor del på grund av indexförändringar sedan 2015. I investeringsbeslutet för sopsug som togs av kommunfullmäktige 2015, finns ingen möjlighet till ändring av anslutningsavgiften eller justering av denna med hänsyn till indexförändringar över tid. Projektet föreslår därför att höja anslutningsavgiften sopsuganläggning i kommande avtal för kvarvarande kvarter från 140 kr/kvm ljus BTA till 350 kr/kvm ljus BTA samt att anslutningsavgiften ska justeras med hänsyn till KPI (basmånad januari 2023).

    Bilagor

  12. Anders Fransson (ROOP) och Magnus Jegréus (ROOP) har i två separata motioner till kommunfullmäktige föreslagit att kommunen bör avsätta resurser i budgeten för att återuppbygga vänthallen vid Hallstaviks busstation, samt eventuellt inkludera en näringsverksamhet i lokalen och installation av övervakningskameror. Kommunfullmäktige har överlämnat motionen för beredning till kommunstyrelsekontoret. Med hänvisning till verksamhetsplanen 2023 för kommunstyrelsen samt Norrtäljavtalet punkt 11: Hallstavik ska få en permanent lösning för vänthall, anser kommunstyrelsekontoret motionen vara besvarad.

    Bilagor

  13. Yvonne Svensson (ROOP) och Björn Rudolfsson (ROOP) har den 16 juni 2021 inkommit med en motion till fullmäktige där de yrkar att det som bestämts enligt 2 kap. 36§ i skollagen (2010:800:) även skall följas i Norrtälje kommun. Ett fysiskt skolbibliotek på varje skola i kommunen. Motionen behandlades vid barn- och skolnämndens sammanträde den 4 april 2022, nämnden beslutade att anse motionen besvarad i och med beredningen och framtagande av det som uppdragits barn och utbildningskontoret i Verksamhetsplanen 2022–2024 ”Framtagande av kultur- och biblioteksplan” samt i väntan på implementering av lagstiftning utifrån Utbildningsdepartementets utredning ”Skolbibliotek för bildning och utbildning”.

    Kommunstyrelsekontoret konstaterar att sedan barn- och skolnämndens yttrande lämnades in har barn- och skolnämnden antagit en skolbiblioteksplan för Norrtälje kommuns grundskola och grundsärskola. Skolbiblioteken i Norrtälje kommun ska säkerställa elevernas tillgång till såväl tryckt som digital litteratur och medier samt erbjuda litteratur på olika nivåer och i olika format anpassat till den enskildes behov. Utöver en skolbiblioteksplan tilldelas barn och skolnämnden ytterligare medel om 1 000 tkr för en utökad satsning på läromedel och skönlitteratur till kommunens skolor. I och med antagandet av skolbiblioteksplan och utökade satsningar på läromedel och skönlitteratur anser kommunstyrelsekontoret motionen vara besvarad.

    Bilagor

  14. En motion lämnades in av Socialdemokraterna på kommunfullmäktige den 16 november 2020. Motionen föreslog utredning av möjligheten att öppna ett lågtröskelboende i Norrtälje kommun. Kommunfullmäktige har beslutat att lämna motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsen beslutade den 27 november 2020 att remittera motionen till socialnämnden för yttrande. Socialnämnden behandlade motionen på sitt sammanträde den 18 mars 2021 och beslutade att anse motionen besvarad. Det tillträdda styret har överenskommit om att implementera konceptet ”Bostad först” vilket är ett just nu pågående arbete. Därtill utreder socialkontoret just nu möjligheterna att starta ett akutboende. Därmed anser även kommunstyrelsekontoret att motionen ska anses besvarad.

    Bilagor

  15. Motionen lämnades in på kommunfullmäktige den 21 juni 2021 och föreslår att Norrtälje kommun i dialog med privata hyresvärdar utreder och tar fram en modell för kommunal bostadsförmedling i Norrtälje. I motionen föreslås även att en kommunal bostadsförmedling med ett rättvist och förutsägbart sätt att fördela lediga bostäder inrättas i Norrtälje kommun. Socialkontoret har ett uppdrag i verksamhetsplanen för 2023 att utreda införandet av en kommunal bostadskö och införandet av kommunala hyresgarantier. Därmed anser kommunstyrelsekontoret motionen vara besvarad.

    Bilagor

  16. Motionen lämnades in på kommunfullmäktige den 4 april 2019 och föreslår att Nysättrahemmet öppnas upp som tillfälliga lokaler för ändamålet att husera medborgare med demens och/eller Alzheimers, för att tillgodose närhet för närstående och släktingar. Kommunfullmäktige har beslutat att remittera motionen till kommunstyrelsen för beredning. Kommunstyrelsekontoret överlämnade motionen den 2020-04-08 till Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON) för yttrande. Direktionen för KSON beslutade inkomma med ett yttrande den 2020-09-16. KSON ansåg att processen att etablera ett särskilt boende för äldre i Nysättrahemmet är för omfattande för ett behov som är tillfälligt. Nysättrahemmet är sedan den 29 september 2021 såld via kommunstyrelsekontorets försäljningsgrupp då ingen förvaltning eller TioHundra inom kommunen önskat hyra fastigheten. I dagsläget finns överkapacitet på platser för särskilda boenden i Norrtälje kommun. Därmed anser kommunstyrelsekontoret att motionen ska avslås.

    Bilagor

  17. Socialdemokraterna har ställt en motion till kommunfullmäktige om att återdiplomera Norrtälje kommun som Fairtrade City. Kommunfullmäktige beslutade 10 oktober 2020 om en miljö- och klimatstrategi med sikte på 2030. Inriktningen bedöms inte ligga på hållbarhetsbegreppets bredaste definition som tar hänsyn till bland annat sociala och ekonomiska aspekter utan i stället läggs tonvikten på kommunens arbete med klimat- och miljöfrågor. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier för strategiskt arbete, ställer hållbarhetskrav i upphandlingar och har ett aktivt informations- och engagemangsarbete i lokalsamhället. Fairtrade City-engagemanget är ett samarbete mellan kommun, näringsliv och civilsamhälle. En Fairtrade City diplomering kräver även starkt engagemang från det lokala näringslivet, inte minst detaljhandeln, något som i så fall skulle behöva utredas, hur näringslivet ser på certifieringen.

    Bilagor

  18. Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) delger fullmäktige ersättarens avsägelse.

    Bilagor

  19. Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) delger fullmäktige ersättarens avsägelse.

    Bilagor

  20. Valberedningens ordförande Linda Hiort of Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  21. Valberedningens ordförande Linda Hiort of Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  22. Valberedningens ordförande Linda Hiort of Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  23. Valberedningens ordförande Linda Hiort af Ornäs (M) delger fullmäktige ledamotens avsägelse.

    Bilagor

  24. Valberedningens ordförande Linda Hiort of Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

  25. Valberedningens ordförande Linda Hiort of Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  26. Valberedningens ordförande Linda Hiort of Ornäs (M) redogör för kommunfullmäktiges valberednings nominering.

    Bilagor

  27. Fråga från Ingrid Markström (S) till Socialnämndens ordförande Ann Lewerentz (M) angående nedläggningen av Café Rekommenderas.

    Bilagor

  28. Conny Andersson (S) lämnar in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) angående torghandel i Norrtälje stad.

    Bilagor

  29. Ulrika Falk (S) lämnar in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande angående att fler måste klara sig igenom krisen.

    Bilagor

  30. Henning Larsson (S) och Jessika Ljusner (S) lämnar in en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Bino Drummond (M) angående Norrtälje kommuns miljö- och klimatarbete.

    Bilagor

  31. § 82

    Meddelanden - anmäls i Kommunfullmäktige

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.