Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop

  2.   2

    Val av justerare

  3.   3

    Ändringar i föredragningslistan

  4.   4

    Delårsrapport per augusti 2024 för socialnämnden

  5.   5

    Socialnämndens reviderade åtgärdsplan för en ekonomi i balans

  6.   6

    Internkontrollrapport per delår 2 2024 socialnämnden

  7.   7

    Utökad investeringsram för inventarier Socialförvaltningen 2024

  8.   8

    Beslut om att lägga ned faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken (1949:381) - FB

  9.   9

    Beslut om att lägga ned faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken (1949:381) - FB

  10.   10

    Beslut om att lägga ned faderskapsutredning enligt 2 kap 7 § föräldrabalken (1949:381) - FB

  11.   11

    Beslut om umgängesbegränsning enligt 14 § lag (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga - LVU

  12.   12

    Presentation av fältverksamhet och föräldrastöd

  13.   13

    Information om systematiskt arbete med juridik

  14.   14

    Antagande av riktlinjer för styrande dokument inom socialnämndens verksamhet

  15.   15

    Redovisning av rapporterade avvikelser under augusti 2024

  16.   16

    Stadigvarande serveringstillstånd - allmänheten

  17.   17

    Val av ledamot till socialnämndens förvaltarmöte

  18.   18

    Val av ledamot och ersättare till kommunala pensionärsrådet

  19.   20

    Anmälan av delegationsbeslut 1

  20.   21

    Redovisning av delegeringsbeslut 2

  21.   22

    Anmälningar för kännedom

  22.   23

    Informationsärenden

  1. Socialnämnden har upprättat en delårsrapport per augusti 2024 utifrån kommunens reglemente för planering, styrning och uppföljning av verksamhet. I rapporten sker uppföljning av socialnämndens mål, uppdrag, nämndinitiativ och ekonomi.

    Bedömningen per augusti är att nämnden utifrån fastställda indikatorer kommer att nå två av fyra inriktningsmål.

    Kommunfullmäktige har tilldelat socialnämnden tre uppdrag varav ett uppdrag är överfört från 2023. Bedömningen är att nämnden under 2024 kommer att slutföra samtliga uppdrag.

    Vidare arbetar socialnämnden med åtta nämndinitiativ, varav två initiativ är överförda från 2023. Bedömningen är att sammantaget sex initiativ kommer att slutföras till årets slut men att tveksamheter avseende slutrapportering under 2024 omfattar två initiativ.

    Socialnämnden redovisar ett underskott per augusti om 10 800 tkr. För året prognostiseras ett underskott om 14 700 tkr vilket hänför sig till kostnader för placeringar samt socionomkonsulter. Bedömningen är att vissa åtgärder kan vidtas under 2024, men att det krävs en omfattande förändring under 2025 för att nå en ekonomi i balans.

    Socialförvaltningen har, tillsammans med kommunstyrelsekontoret, genomfört en djupare analys av det ekonomiska läget kopplat till åtgärder. I analysen framkommer ett behov av att skyndsamt genomföra en extern genomlysning av det ekonomiska läget i relation till styrning och ledning av nämndens verksamheter som riktar sig till barn, unga och deras familjer.

    Bilagor

  2. Socialnämnden beslutade 2024-08-29, §150, ge förvaltningen i uppdrag att, efter genomförd analys tillsammans med kommunstyrelsekontoret, återkomma till nämnden för godkännande innan verkställande av föreslagna åtgärder för 2025. Den genomlysning av nämndens ekonomi som genomförts visar att det fortsatt finns svårigheter att kvalitetssäkra statistik och underlag i prognosarbetet. Genomlysningen visar att verksamheten har svårt att förklara de stora kostnadsökningar som har skett under 2024. Verksamheten har presenterat tänkbara förklaringar men det saknas underlag för att styrka dessa. Socialförvaltningen föreslår därför nämnden att avvakta verkställighet av tidigare föreslagna åtgärder för en ekonomi i balans till förmån för den externa genomlysning som förvaltningen föreslår i föreliggande plan. I tidigare åtgärdsplan konstaterar förvaltningen också att öppenvården behöver tillföras ytterligare resurser för att klara att möta ökad belastning. Förvaltningen gör fortsatt bedömningen att öppenvården behöver tillföras resurser för att klara sitt uppdrag. Nämnden får en utökad budgetram 2025 och förvaltningen gör efter genomlysningen bedömningen att planerade satsningar på öppenvården borde kunna finansieras inom ram i kommande detaljbudget, förutsatt att gällande planeringsförutsättningar inte påtagligt förändras. Förvaltningen avser att återkomma med förslag för att stärka öppenvården i samband med beslut om budget och verksamhetsplan för 2025. Förvaltningen föreslår därför nämnden att avvakta detaljbudgetarbetet innan beslut tas angående resursförstärkning inom öppenvården.

    Bilagor

  3. Socialnämnden har identifierat graverande avvikelser inom kontrollområdet kontroll av utvalda processer inom socialnämndens myndighetsutövning.

    Socialnämnden håller inte tidsfristerna enligt lag när det gäller barn- och ungdomsutredningar. Med anledning av avvikelserna avseende utredningstider har en handlingsplan upprättats. Socialförvaltningen arbetar aktivt med åtgärder för att komma till rätta med utredningstiderna.

    Mindre avvikelser har identifierats inom kontrollområdena:

    - följsamhet till befintliga avtal

    - tillgång till socialnämndens verksamhetskritiska IT-system

    - kontroll av fakturor från avtalade leverantörer

    - kontroll av supportärenden och inkomna avvikelser

    - genomgång av socialnämndens inkomna rapporter med tillhörande åtgärder på aggregerad nivå och

    - kontroll och genomförande av socialnämnden krisberedskap.

    Bilagor

  4. Inom socialnämnden finns styrdokument i form av bland annat riktlinjer, processer, rutiner och vägledningar. Det har uppmärksammats att det saknas riktlinjer för dessa styrande dokument. Detta leder bland annat till en otydlighet gällande vilka styrdokument som är giltiga och vilken funktion som får fatta beslut om ett visst styrdokument. Det förslås att socialnämnden fattar beslut om riktlinjer för styrande dokument inom socialnämndens verksamhet i enlighet med bilaga 1 till detta tjänsteutlåtande.

    Bilagor

  5. Den som fullgör uppgifter inom socialtjänsten är enligt 14 kap. 3 § SoL skyldig att genast rapportera om han eller hon uppmärksammar eller får kännedom om ett missförhållande eller en påtaglig risk för missförhållande, som rör den som får, eller kan komma i fråga för, insatser inom verksamheten. Vidare ska socialnämnden ta emot och utreda klagomål och synpunkter på verksamhetens kvalitet. Enligt dataskyddsförordningen ska socialnämnden rapportera och utreda personuppgiftsincidenter.

    Socialnämnden ska också sammanställa och analysera inkomna rapporter och inkomna synpunkter och klagomål för att kunna se mönster eller trender som indikerar brister i verksamhetens kvalitet samt åtgärda dessa.

    Socialnämnden föreslås godkänna redovisningen av rapporterade avvikelser under augusti 2024.

     

    Bilagor

  6. Socialnämndens verksamhet växer till följd av ny och förändrad lagstiftning, ambitionshöjningar inom verksamhetsområdet, den pågående samhällsutvecklingen och minskad personalomsättning. Till följd av socialnämndens organisatoriska tillväxt ökar kraven på befintliga lokaler, vilka redan är högt belastade. För att möta verksamhetens behov och samtidigt säkerställa arbetsmiljön i socialnämndens lokaler har förvaltningen identifierat behov av en utökning av investeringsanslaget för inköp av inventarier under 2024, från 200 tkr till 639 tkr.

    Investeringsmedlen planeras att användas för att köpa möbler till arbetsplatser, ett konferensrum, en jourlägenhet och akutboendet. Inköpen förväntas frigöra utrymme för ytterligare arbetsplatser genom mer effektiv användning av befintliga lokaler.

    Kapitalkostnader för det utökade investeringsanslaget hanteras inom nämndens tilldelade budgetram för 2025. Mot bakgrund av detta föreslås Socialnämnden föreslå Kommunstyrelsens arbetsutskott anslå investeringsmedel om 439 tkr för inköp av inventarier till socialnämndens verksamheter. Finansiering sker med Kommunstyrelsens anslag för investeringar 2024 och kapitalkostnader om 93 tkr hanteras inom Socialnämndens tilldelade budgetram.

    Bilagor

  7. § 191

    Information om systematiskt arbete med juridik

  8. Enligt reglemente för Norrtälje kommuns kommunala pensionärsråd ska socialnämnden utse en ledamot och en ersättare till rådet. Socialnämnden utsåg 2023-08-24 Susanna Åsensjö (SD) till ledamot samt Margith Hedin Livstedt (S) till ersättare i kommunala pensionärsrådet under mandatperioden 2023-2024.

    2024-09-23 godkände kommunfullmäktige Susanna Åsensjös (SD) avsägelse av uppdrag som ersättare i socialnämnden, och då Margith Hedin Livstedt (S) 2024-10-01 har avsagt sig sitt uppdrag som ersättare i kommunala pensionärsrådet så behöver ny ledamot och ersättare utses. 

    Bilagor

  9. Enligt reglemente för Rådet för funktionshinder i Norrtälje kommun ska socialnämnden utse en ledamot och en ersättare till rådet. Socialnämnden utsåg 2023-08-24 Lisbeth Krogh (M) till ledamot samt Margith Hedin Livstedt (S) till ersättare i rådet för funktionshinder under mandatperioden 2023-2024.

    Margith Hedin Livstedt (S) har 2024-10-01 avsagt sig sitt uppdrag som ersättare i rådet för funktionshinder. Lisbeth Krogh (M) har 2024-10-02 avsagt sig sitt uppdrag som ledamot i rådet för funktionshinder. Socialnämnden behöver utse ny ledamot och ersättare i rådet.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.