Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Allmän samhällbyggnadsinformation
Information från tekniska kontoret
Bilagor
Beslut om antagande av Riktlinjer för bostadsförsörjning Norrtälje kommun
Yttrande över samråd för ändrade havsplaner
Investering 2024 - Belysningsplan i kommunala fastigheter
Reinvestering 2023 - Hallsta skola ytskiktsrenovering tillagningskök - utökat anslag
Godkännande av hyresavtal avseende boende för Socialpsykiatri, Norrtälje
Föreläggande om borttagande av reklamskylt med vite
Föreläggande om borttagande av reklamskylt med vite
Slutredovisning av investering 2020 – Utökad parkeringsyta vid Arkadien i Rimbo
Slutredovisning av investering 2013 – Ny fickpark vid Faktoribron i Norrtälje
Slutredovisning av investering 2013 – Sika etapp 1 gator
Slutredovisning av investering 2014 – Görla norra gator
Slutredovisning av investering 2016 – Solbacka Mitt gator
Styrgrupp stora projekt
Styrgrupp översiktsplan 2050
Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Ingen information förelåg.
En detaljplan ska upprättas för fastigheten Lasarettet 1 med flera. Aktuell detaljplan ska pröva möjligheten att utöka vårdverksamheten på platsen.
En detaljplan ska upprättas för del av fastigheten Nänninge 5:8 för att pröva möjligheten att uppföra cirka 35 småhus samt en hotellanläggning med olika byggnadsvolymer. Denna utveckling kan komma att gynna besöksnäringen och näringslivet. Utmaningar i området inkluderar tidigare avfallsdeponi, lågpunkter som påverkar byggandet, en kraftledning som kräver skyddszoner, lantmäteriförrättning av samfälligheter och officialservitut samt vatten- och avloppsfrågor. Som ett led i att lösa frågorna kring vatten- och avlopp ingår planläggningen i ett pilotprojekt som syftar till att skapa långsiktigt hållbara lösningar. Föreslagen bebyggelse genererar även ett behov av förskole- och grundskoleplatser.
Detaljplanen överensstämmer med översiktsplanen då området pekas ut som et utvecklingsstråk med goda pendlingsmöjligheter.
Detaljplanen kommer att hanteras med ett standardförförande i enlighet med plan- och bygglagen (2010:00), i dess lydelse den 2 januari 2015.
Investeringsärendet avser begäran om utökade investeringsmedel för sista etappen G3 i syfte att möjliggöra ett färdigställande av infrastrukturen i hela Norrtälje Hamn. Kommunfullmäktige har i tidigare beslut beviljat medel om 596,7 mnkr, inklusive VA, för genomförandet av etapp G3. Rådande marknadsförutsättningar har inneburit fördyrningar av bland annat byggkostnader sedan beslut om investeringsmedel för etapp G3 beslutades i maj 2020. I och med detta behöver projektet ytterligare medel för att ha möjlighet att färdigställa etapp G3. Därav har detta investeringsärende tagits fram för att begära ytterligare 173,2 mnkr i investeringsmedel samt 44,1 mnkr för sanering inom etapp G3, vilket totalt innebär en begäran om utökade medel om 217,3 mnkr. Detta innebär en total slutkostnadsprognos för G3 om 814 mnkr.
Samhällsbyggnadskontoret har, i enlighet med uppsiktsplikten, tagit fram en statusrapport per 31 augusti 2023 inkl. bilaga 5.1-5.5 för Projekt Norrtälje Hamn.
Projektet påverkas av högre materialkostnader och en avkyld bostadsmarknad. Högre materialpriser har gett effekt på senaste avrop och projektet har därför reviderat slutkostnadsprognosen genom uppdaterade kalkyler. Denna översyn av slutkostnadsprognosen innebär att projektet går upp med ny begäran om investeringsmedel för att kunna slutföra den sista genomförandeetappen G3. Det kommer därför vara viktigt att titta på olika alternativ och avgränsningar för att minska större ekonomiska effekter på projektet i sin helhet. Flera stora entreprenader återstår och även om beredskapen att hantera risker är god går det inte att utesluta avvikelser i ett projekt över 15 års tid eller mer. Projektet arbetar aktivt vidare med de risker som återstår, främst grundläggnings- och saneringskostnader, bevakning av en eventuell påverkan på projektet med anledning av kriget i Ukraina, hög inflation och förhöjda räntor samt risken om ökade materialkostnader.
Ärendet avser redovisning av utredningsuppdrag om samverkan inom bygglov och tillsyn mellan Vaxholms stad och Norrtälje kommun och inriktningsbeslut om fortsatt samverkan.
Norrtälje kommun ser generellt positivt på samverkan med andra kommuner inom flertalet områden. Kommunen är i nuläget inte är redo för samverkan utan vill avvakta så Vaxholm hinner göra de framsteg som behövs inför en eventuell samverkan. Diskussionerna med Vaxholm återupptas Q3 2024.
Framtagen utredning har konstaterat att det lagmässigt fungerar att slå ihop bygglov och tillsyn mellan Vaxholm och Norrtälje och att det kan finnas stora effektivitetsvinster för båda kommunerna genom att dela risker och resurser. Utredningen konstaterar också att kommunernas bygglovsverksamhet skiljer
sig åt i hög utsträckning.
Vaxholm har under de senaste åren haft problem med stora ärendeköer med höga kostnader och låga intäkter som följd. Verksamheten bedöms inte vara kostnadseffektiv och kundnöjdheten är låg.
I Norrtälje har det under en längre tid pågått ett aktivt och systematiskt utvecklingsarbete. Utvecklingsnivå och kostnadseffektivitet bedöms vara höga och kundnöjdheten är hög. Olika ärendehanteringssystem och digitala hjälpmedel används i de båda kommunerna.
Utredningen bedömer att det behövs fortsatt utredning inom en rad områden innan det är möjligt att fatta slutgiltigt beslut om ett samgående och innan det är möjligt att genomföra ett samgående.
Kommunstyrelsen beslutade att ge uppdrag till kommunstyrelsekontoret att ta fram en ny fördjupning av översiktsplanen för Rimbo den 4 september 2017, § 178. Den nuvarande fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo antogs 2010. Förutsättningar har förändrats och tillsammans med ett ökat intresse att bygga i Rimbo har det resulterat i ett behov av att ta fram en ny fördjupning av översiktsplanen för Rimbo. Förslaget har varit ute på samråd hösten 2021 och granskning våren 2023. Planen ska nu antas och ersätter den gällande planen från 2010.
Varje kommun ska enligt lag ta fram riktlinjer för bostadsförsörjning som ska antas av kommunfullmäktige varje mandatperiod. Norrtälje kommuns senast beslutade riktlinjer för bostadsförsörjning antogs 2017. Då ett nytt lagkrav trädde i kraft i oktober 2022 följer kommunens riktlinjer från 2017 inte det nya lagkravet. Sedan samråd 2022 har ett större omtag i arbetet gjorts där samverkan med ett flertal förvaltningar och kommunala bolag varit viktigt. Förvaltningen anser det vara angeläget att nya riktlinjer för bostadsförsörjning antas och anser att de riktlinjer som nu arbetats fram svarar väl mot både lagkrav, inkomna synpunkter under samrådet samt de utmaningar kommunen står inför.
Havs- och vattenmyndigheten har bjudit in Norrtälje kommun att yttra sig över samrådsförslag till nya havsplaner för Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken. Samrådsförslaget innehåller inga större ändringar inom Norrtälje kommuns geografiska område, men förslag till två alternativa utredningsområden för energiutvinning (havsbaserad vindkraft) föreslås sydost om kommungränsen. Samhällsbyggnadskontoret anser att förslaget inte står i konflikt med kommunens föreslagna markanvändning i ÖP 2040. Samhällsbyggnadskontoret är positiv till att området som utgör riksintresse för energiproduktion vid Svenska Björn inte pekas ut för energiutvinning, på grund av områdets naturvärden och försvarsintresset, och anser det lämpligt att utreda vidare de föreslagna områdena längre ut till havs.
I befintligt fastighetsbestånd finns en hög andel ljuskällor som har fasats ur handeln på grund av lagkrav i augusti 2023, det finns även många belysningsarmaturer som fastighetsavdelningen finner vara uttjänta. Dessa armaturer bör bytas ut till ny LED-belysning. Äldre armaturer har en högre energiförbrukning och tätare underhållsbehov vilket leder till höga driftskostnader. Investeringen kommer att ge betydande lägre energi- och underhållskostnader. Total investering är 6 000 tkr (fördelat 2024-2026) och uppkommen kapitalkostnad är 520 tkr per år vilket finansieras inom respektive objekts internhyra.
I tidigare beslut KS §166, 2021-09-27 tilldelades 5 500 tkr för en renovering av ytskikten i köket på Hallsta skola. Ett tilläggsanslag med beslut i KS § 210, 2022-12-05 tilldelades 5 700 tkr då projekteringen visade på nya kostnadsdrivande åtgärder.
I nutid så har det visat sig att kostnadsläget för renovering av köket har en helt annan kostnadsbild än den ekonomi som projektet har idag. Projektet behöver ett utökat anslag med 7 500 tkr för att kunna påbörjas. Total kostnad är 18 700 tkr. Total kostnad uppgår till är 1 038 tkr (år 1) 2024.
Inom kommunen finns ett uppdämt behov av fler boendeplatser med inriktning mot socialpsykiatrin i Norrtälje kommun. Kommunens och KSON:s gemensamma bedömning är att det i dagsläget saknas cirka 25 boendeplatser netto och de övergripande behoven inom vård- och omsorgskedjan ökar i takt med att kommunens befolkning växer, så också inom socialpsykiatrin. Parallellt görs dessutom en gemensam bedömning att målgruppens nuvarande vistelsemiljöer generellt behöver förbättras, då befintliga boenden varken håller standard eller funktionalitet som kan ses som adekvat.
Ärendet avser att hyra in 12 lägenheter för boenden inom socialpsykiatrin, samt att teckna ett 15-årigt hyresavtal med extern fastighetsägare då nu gällande delegationsordning inte medger förvaltningen att teckna så pass långa hyresavtal.
Anmälan om att en olaglig reklamskylt med budskapet ”Scania” fanns uppsatt på fastigheten Rösa 2:14 inkom till kommunen september 2020. Ägaren av fastigheten har genom brev, daterat 2022-05-17, påminnelse, daterat 2022-09-07, uppmanats inkomma med handling som styrker att det finns tillstånd för reklamskylten. Då ingen sådan handling kommit in till kommunen beslutade gatu- och parkavdelningen genom delegation 2023-08-17 om föreläggande om borttagande av reklamskylten. Fastighetsägaren meddelade därefter att marken där reklamskylten står hyrs ut till Släpvagnsreklam AB. Företaget har sedan skriftligen bekräftat förhållandet. Beslutet har dock aldrig hämtats ut av företaget. Nästa steg från kommunen sida blir därmed att utnyttja bemyndigandet i 12 § Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (LGS) om att i enskilt fall besluta om föreläggande och medföljande vite för att lagen ska efterlevas.
Anmälan om att en olaglig reklamskylt med budskapet ”Hornbach” fanns uppsatt på fastigheten Rö-Eke 3:2 inkom till kommunen september 2020. Ägaren av fastigheten har genom brev, daterat 2022-05-17, påminnelse, daterat 2022-09-07, uppmanats inkomma med handling som styrker att det finns tillstånd för reklamskylten. Då ingen sådan handling kommit in till kommunen beslutade kommunstyrelsen genom delegation 2023-02-22 om föreläggande om borttagande av reklamskylten. Beslutet har dock aldrig hämtats ut av fastighetsägaren. Nästa steg från kommunen sida blir därmed att utnyttja bemyndigandet i 12 § Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (LGS) om att i enskilt fall besluta om föreläggande och medföljande vite för att lagen ska efterlevas.
Kommunstyrelsen beslutade den 27 mars 2006 §72 att anslå 4 025 tkr i investeringsanslag för anläggning av dagvattenpark i samband med exploatering av del av Färsna. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 396 tkr och redovisar en positiv avvikelse på 3 629 tkr jämfört med budget. Anledningen är att projektet sattes på paus efter utförda geotekniska undersökningar och har inte återupptagits. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för anläggning av dagvattenpark i samband med exploatering av del av Färsna.
Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade den 27 mars 2020 (dnr KS 2020-123) att anslå 1 350 tkr i investeringsanslag för anläggning av utökad parkeringsyta vid Arkadien i Rimbo. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 479 tkr och redovisar en positiv avvikelse på 871 tkr jämfört med budget. Anledningen är att kostnadspost för asfaltering ingår i investeringsbudgeten men det arbetet har inte kunnat utföras. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för anläggning av utökad parkeringsyta vid Arkadien i Rimbo.
Kommunstyrelsen beslutade den 3 juni 2013 (dnr KS 13-653 315) att anslå 788 tkr i investeringsanslag för anläggning av ny fickpark längs Norrtäljeån väster om Faktoribron. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 804 tkr och redovisar en negativ avvikelse på 16 tkr jämfört med budget. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för anläggning av ny fickpark vid Faktoribron i Norrtälje.
Kommunfullmäktige beslutade den 28 oktober 2013 (dnr KS 13-1587 041) att anslå 21 960 tkr i investeringsanslag för nybyggnad av kommunal väg i Sika industriområde. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 19 266 tkr och redovisar en positiv avvikelse på 2 694 tkr jämfört med budget. Anledningen är en del planerade återställningsarbeten inte kunde utföras på grund av pågående exploatering. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för Sika etapp 1 gator.
Kommunstyrelsen beslutade den 3 februari 2014 (dnr KS 13-2040 311) att anslå 7 300 tkr i investeringsanslag för nybyggnad av gatuanläggningar i området Görla norra i Norrtälje. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 3 516 tkr och redovisar en positiv avvikelse på 3 784 tkr jämfört med budget. Anledningen är att delar av investeringsprojektet inte har kunnat utföras på grund av att områdets industritomter inte hade exploaterats fullt ut vid tidpunkten för genomförandet. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för nybyggnad av gatuanläggningar i området Görla norra i Norrtälje.
Kommunstyrelsen beslutade den 19 oktober 2015 (dnr 2015-001081 310) att anslå 8 762 tkr i investeringsanslag för om-/nybyggnad av gatuanläggningar i Solbacka Mitt i Norrtälje. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 9 889 tkr och redovisar en negativ avvikelse på 1 127 tkr jämfört med budget. Anledningen är oförutsedda utgifter på grund av omfattande sprängning av berg. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för om-/nybyggnad av gatuanläggningar i Solbacka Mitt i Norrtälje.