Möte 2025-01-22
-
1
Val av justerare
-
2
Ändringar i föredragningslistan
-
3
Allmän samhällsbyggnadsinformation
-
4
Beslut om antagande av Översiktsplan 2050 Norrtälje kommun
-
5
Antagande av fördjupning av översiktsplan för Norrtälje stad
-
6
Planprioritering 2025
-
7
Aktualisering av planbesked Brännström 1:3
-
8
Ansökan om planbesked för del av fastigheten Finnby 2:5
-
9
Start-PM-Detaljplan för del av fastigheten Harö 2:11
-
10
Investering 2025 - Övergripande planerat underhåll för fastigheter
-
11
Investering 2025 - Anslag för hyresgästpåkallade verksamhetsanpassningar
-
12
Investering 2025 - Förråd och carport på Norrtälje sportcentrum
-
13
Investeringar 2025 - Reinvesteringar beläggning 2025
-
14
Investeringar 2025 - Utbyggnad av GC-vägar 2025
-
15
Investeringar 2025 – Mindre investeringar och trafiksäkerhetsåtgärder 2025
-
16
Investeringar 2025 - Reinvesteringar övrigt 2025
-
17
Styrgrupp stora projekt
-
§ 1
Val av justerare
-
§ 2
Ändringar i föredragningslistan
-
Malin Olofsson, miljö- och hälsoskyddsinspektör på samhällsbyggnadskontoret, är inbjuden för att redogöra för kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott angående uppdaterad behovsbedömning av allmänna VA-tjänster för Åkerö. Vederbörande presenterar behovsbedömningens huvuddrag och svarar på utskottets frågor.
-
Alla kommuner ska ha en aktuell översiktsplan. Norrtälje kommun har tagit fram en ny översiktsplan, Översiktsplan 2050. Översiktsplanen följer Boverkets ÖP-modell och består av en utvecklingsinriktning, en mark- och vattenanvändningskarta samt ställningstaganden om allmänna intressen. Översiktsplanen tar sikte på år 2050 och omfattar hela Norrtälje kommun. Planen syftar till att ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Den beskriver hur Norrtälje kommun ska utvecklas hållbart och säkerställa att höga värden bevaras och stärks samtidigt som utvecklingen bidrar till att nyttja Norrtälje kommuns potential. Översiktsplanen är digital och finns tillgänglig i sin helhet på kommunens webbsida, både i digitalt format och i PDF-form för utskrift eller nedladdning. Översiktsplan 2050 ersätter Översiktsplan 2040 Norrtälje kommun när planen vunnit laga kraft. Vidare ersätter planen följande fördjupningar av översiktsplanen; Fördjupning av översiktsplanen för Älmsta samhälle (2006), Fördjupad översiktsplan för skärgården (2005), Fördjupning av översiktsplanen för Hallstavik (1999), Fördjupad översiktsplan för Edsbro (1995) samt Fördjupad översiktsplan för Svanberga (1993).
Bilagor
-
123kb Ladda ner dokument
-
-
Norrtälje stad ska utvecklas till en stad där möjligheterna i en växande småstad förverkligas utan bekostnad på stadens attraktivitet och unika charm. En stad i tillväxt ger förutsättningar för mervärden utifrån ekonomiska, sociala och ekologiska aspekter, men ogenomtänkt tillväxt kan skada de värden som ligger till grund för stadens dragningskraft och stadsbornas välstånd. Därför behövs en långsiktig plan som ger vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas, hur den byggda miljön ska användas utvecklas och bevaras samt hur allmänna intressen ska hanteras. Ett förslag till fördjupning av översiktsplanen för Norrtälje stad föreslås nu antas. Ett förslag till fördjupningen av översiktsplanen ställdes ut på samråd under våren 2023. Efter revideringar ställdes ett förslag ut för granskning under vår-sommar 2024. Efter ytterligare revideringar av ringa karaktär finns nu ett planförslag för antagande. Fördjupningen av översiktsplanen tar sikte på år 2050 och hanterar de allmänna intressen som bedöms vara de som är särskilt viktiga för utvecklingen av Norrtälje stad. Fördjupningen av översiktsplanen är digital och kommer finnas tillgänglig i sin helhet på kommunens webbsida, både i digitalt format och i PDF-form för utskrift eller nedladdning.
Bilagor
-
122kb Ladda ner dokument
-
-
I mars 2024 antogs den första planprioriteringen som omfattar samtliga beviljade planbesked i hela Norrtälje kommun. Inför varje år behöver planprioriteringen uppdateras för att bland annat redovisa vilka detaljplaner som avses påbörjas under det kommande året.
Förslag till Planprioritering 2025 är baserad på ett poängsystem som räknats fram med stöd av arbetsmaterialet Planprioriteringsverktyget 2.0. Verktyget är ett arbetsmaterial som syftar till att spegla i vilken grad ett positivt planbesked bidrar till utvecklingen i Norrtälje kommun utifrån de 6 huvudkategorierna: politiska mål, samhällsintresse, ekonomi, teknisk försörjning och infrastruktur, hållbart samhällsbyggande, geografi, demografi samt kronologi.
Input till poängsättning av de bedömda positiva planbeskeden i Planprioriteringsverktyget 2.0 har lämnats av Norrtälje vatten och avfall AB (NVAA), Norrtälje Energi AB (NEAB), gatu- och parkenheten samt miljö- och hälsoskyddsenheten.
Bilagor
-
173kb Ladda ner dokument
-
123kb Ladda ner dokument
-
14mb Ladda ner dokument
-
-
Kommunstyrelsekontoret har den 16 januari 2017 fått in en ansökan om upprättande av detaljplan för del av fastigheten Brännström 1:3, skifte 1. Ansökan bedömdes komplett den 16 februari 2017. Positivt planbesked gavs på delegation den 2 juni 2017.
I planansökan framgår avsikten att upprätta en detaljplan med syfte att uppföra 19 tomter för villabebyggelse utgörande fritidshus.
Samhällsbyggnadskontoret ställer sig fortsatt positiv till att pröva föreslagen ändring genom upprättande av detaljplan för fastigheten Brännström 1:3, skifte 1. Vatten, avlopp och naturvärden behöver utredas tidigt i planprocessen.
Inom planområdet finns jordbruksmark där båda jordbruksblocken initialt bedöms vara brukningsvärda. Jordbruksmarken kan inte motiveras att tas i anspråk och därmed är det sannolikt att förslaget med 19 tomter enligt ansökan kommer behöva revideras i planprocessen.
Bilagor
-
113kb Ladda ner dokument
-
207kb Ladda ner dokument
-
-
Samhällsbyggnadskontoret har den 3 juli 2024 fått in en ansökan om planbesked med syfte att upprätta en detaljplan för del av fastigheten Finnby 2:5, skifte 2. Ansökan bedömdes komplett den 16 juli 2024. I planansökan framgår avsikten att upprätta en detaljplan med syfte att uppföra 20 villor samt önskemål om att uppföra nytt vägnät och yta för fritidsaktivitet.
Det föreslagna exploateringsområdet omfattar flera förutsättningar som var för sig inte hindrar exploatering. Däremot överlappar förutsättningarna varandra vilket gör att samhällsbyggnadskontoret sammantaget bedömer den föreslagna exploateringen som olämpligt. De överlappande förutsättningarna som medför att samhällsbyggnadskontoret bedömer att en exploatering är olämplig är följande:
- Stor del av området är jordbruksmark som inte är utpekad för exploatering i FÖP Rimbo eller Översiktsplan 2050. Det finns lämpligare mark i kommunen att exploatera för bostadsändamål (Plan- och bygglagen (2010:900) 2 kap. 4§).
- Stor del av området omfattas av skyddsområde för vattentäkt (Miljöbalken (1998:808) 7 kap. 21§).
- Större delen av planområdet omfattas av geologiskt värdefulla område med höga bevarandevärden från geovetenskaplig synpunkt som så långt som möjligt skyddas (Miljöbalken 3 kap. 6§).
- Området ligger inom VA-utbyggnadsområde. Vattentjänstplanen är inte beslutad och ingen förstudie är gjord gällande omfattningen av en eventuellt VA-utbyggnad.
- Trafikverkets vägplan är inte fastställd vilket medför att dragning av väg 77 kan komma att påverka vart det är möjligt att exploatera med bostadsbebyggelse (Plan-och bygglagen 2 kap. 6§).
För att utveckla fastigheten bedöms det att enstaka tomter kan exploateras men att detta bör prövas inom ramen för förhandsbesked.
Avgiften för planbeskedet är 73 000 kr i enlighet med fastställd taxa av kommunfullmäktige och bekostas av den sökande.
Bilagor
-
147kb Ladda ner dokument
-
323kb Ladda ner dokument
-
160kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
En ny detaljplaneläggning föreslås påbörjas för del av fastighet Harö 2:11 för att pröva möjligheten att planlägga för bostadsbebyggelse om cirka 20 småhus samt tillhörande gemensamhetsanläggningar och småbåtshamn. Detaljplanen bedöms medföra betydande miljöpåverkan och planprocessen kommer att hanteras med ett utökat planförfarande.
Bilagor
-
107kb Ladda ner dokument
-
409kb Ladda ner dokument
-
-
Investeringen avser komponentbyte i form av underhållsåtgärder utifrån planerade arbeten från underhållsplanen och löpande uppkomna underhållsåtgärder under år 2025, likt tidigare år. Investeringen är beräknad till en kostnad av 18 500 Tkr. Investeringen finansieras med kommunstyrelsens anslag för investeringar år 2025.
Kapitalkostnaderna ökar med 1 295 Tkr från och med år 2026 och belastar de objekt där komponentbytet utförs, vilket i sin tur påverkar det berörda objektets internhyra.
Bilagor
-
116kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
-
Fastighetsenheten har behov av investeringsanslag om totalt 7 800 Tkr/år för hyresgästpåkallade verksamhetsanpassningar av kommunala fastigheter. Behovet av hyresgästpåkallade investeringar och verksamhetsanpassningar uppstår ofta med kort varsel och föranleds ofta av myndighetsbeslut via t.ex. brandsyn, eller annat lagstadgat krav där genomförandet behöver ske utan dröjsmål.
Investeringarna finansieras inom ramen för kommunstyrelsens anslag för investeringar 2025. Kapitalkostnader och utökade driftkostnader som uppstår till följd av en anpassning finansieras inom berörda nämnders befintliga ramar.
För KSON finansieras uppkomna kapitalkostnader och utökade driftkostnader som uppstår till följd av anpassningen genom avtalade hyresförpliktelser för den aktuella fastigheten.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
105kb Ladda ner dokument
-
-
Kultur- och fritidsnämnden har från och med den 1 januari 2024 tagit över förvaltningen av kommunens drygt 50 friluftsobjekt. För att möjliggöra detta behövs ett förråd med carport byggas på Norrtälje sportcentrum, bredvid det befintliga förrådet för bandybanans och friidrottsfältets maskiner och material. Investeringen uppgår till totalt 6 000 tkr och finansieras genom utökad internhyra till kultur- och fritidsförvaltningen från och med år 2026. Investeringen på 6 000 tkr överstiger budgeterad investering med 2 000 tkr vilket hanteras genom omprioritering inom beslutad investeringsplan i Mål och budget 2025-2027. Total kapitalkostnad som uppkommer, uppgår till 498 tkr/år (år 1). Ärendet har tidigare beretts i kultur- och fritidsnämnden den 31 augusti 2024.
Bilagor
-
119kb Ladda ner dokument
-
190kb Ladda ner dokument
-
963kb Ladda ner dokument
-
-
Investeringen avser underhållsåtgärder gällande beläggning (slitlager) på gator och gång- och cykelvägar inom Norrtälje kommuns tätorter. Investeringen är beräknad till en kostnad av 15 000 tkr och finansieringen av ökade kapitalkostnader om 2 540 tkr från år 2026 sker inom befintlig ram. Investeringen genomförs under år 2025.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
111kb Ladda ner dokument
-
97kb Ladda ner dokument
-
-
Investeringen avser utbyggnad av gång- och cykelvägnätet 2025. Investeringen består av ett antal mindre delprojekt som syftar till att utöka och förbättra gång- och cykelvägnätet i kommunens tätorter. Investeringen är beräknad till en kostnad om 5 000 tkr och genomförs under år 2025. Tillkommande kapital- och driftskostnader om 187 tkr från och med år 2025 inarbetas i mål- och budget 2026-2028.
Bilagor
-
120kb Ladda ner dokument
-
103kb Ladda ner dokument
-
121kb Ladda ner dokument
-
-
Investeringen avser mindre investeringar och trafiksäkerhetsåtgärder för år 2025 och är beräknad till en kostnad om 7 500 tkr. Åtgärderna hanteras och utförs löpande av gatu- och parkenheten utifrån prioriteringar, behov samt möjligheter till ekonomiskt genomförande inom investeringsanslaget. Tillkommande kapital- och driftskostnader ryms inom befintlig ram. Utförda åtgärder och utfall redovisas vid slutredovisning av investeringen.
Bilagor
-
118kb Ladda ner dokument
-
115kb Ladda ner dokument
-
-
Investeringen avser underhållsåtgärder för trafiksignalsanläggningar, konstruktionsbyggnader och parkytor inom Norrtälje kommuns tätorter. Investeringen är beräknad till en kostnad av 11 000 tkr och finansieringen av ökade kapitalkostnader om 914 tkr från år 2026 sker inom befintlig ram. Investeringen genomförs under år 2025.
Bilagor
-
117kb Ladda ner dokument
-
112kb Ladda ner dokument
-
120kb Ladda ner dokument
-
-
Anders Öhman, projektstrateg och biträdande mark- och exploateringschef på samhällsbyggnadskontoret, redogör för lägesbild av projekt Lommarstranden.
Annie Rämsell, huvudprojektledare Norrtälje Hamn, ger en återrapportering för projekt Norrtälje Hamn efter uppsiktsplikten gällande projektekonomi i balans.
Ann Forslin, projektledare Övre bryggårdsgärdet, redogör för och stämmer av ändrad inriktning i projekt Övre bryggårdsgärdet.