Upprop
Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Informationsärenden
Bilagor
Fördelning av tillfällig förstärkning till skolväsendet 2024
Norrtälje kommuns yttrande över Region Stockholms förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen
Bilagor
Yttrande över granskningsförslag till ändrade havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet
Bilagor
Yttrande över remiss - Revisionsrapport - Grundläggande granskning av styrelse och nämnder 2023
Reviderad bilaga A i bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda i Norrtälje kommun (ERS)
Nämndinitiativ - Återkallande av presidieuppdrag samt val av nya presidier i nämnder och styrelser
Val av ersättare till BRÅ efter MIchael Engelberg (SD)
Anmälan av delegationsbeslut till kommunstyrelsen
Meddelanden
Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Kerstin Wåhlin, strategisk utvecklare informerar om återrapportering av uppdrag hur arbetet med kommunens tjänstegarantier ska utformas i syfte att öka servicen och tydliggöra effekterna för kommunens invånare.
Kommunstyrelsen har upprättat månadsrapport per juli 2024 enligt kommunens styrmodell. I ärendet redovisas uppföljning av ekonomiskt utfall för perioden samt prognos för helåret samt status för uppdragen och initiativen.
Kommunstyrelsen redovisar för perioden en positiv budgetavvikelse om 41,3 mnkr och prognostiserar en positiv avvikelse om 25,4 mnkr för 2024.
Av de 52 beslutade uppdragen inom kommunstyrelsen är 18 slutförda och 28 uppdrag pågående. Utav de 28 pågående uppdragen, avviker 11 från plan varav ett kommer slutföras 2025.
Kommunstyrelsen arbetar även med 22 nämndinitiativ varav 17 planeras genomföras enligt plan och fem kommer genomföras senare än planerat men under året.
Bilagor
Kommunens resultat per juli uppgår till 83,9 mnkr vilket motsvarar en avvikelse mot budget med +45,2 mnkr. Prognostiserat resultat för helåret uppgår till 85,3 mnkr vilket är 21,4 mnkr bättre än budget och i linje med prognosen i delårsrapport 1 per april. Nämnderna prognostiserar ett resultat som är 16,5 mnkr bättre än budget. Tre nämnder prognostiserar underskott; Val- och demokratinämnd med 1,0 mnkr, Bygg- och miljönämnd med 1,0 mnkr samt Socialnämnden som prognostiserar ett underskott med 17,6 mnkr. Skatteintäkter överstiger budget med 30,2 mnkr samtidigt som kostnader för pensioner överstiger budget med 24,9 mnkr.
Norrtälje kommunhuskoncern visar per juli ett resultat efter finansnetto på 53,0 mnkr. Helårsprognosen uppgår till 25,7 mnkr, 0,3 mnkr lägre än budget, vilket även är lägre än resultatet år 2023 på 40,8 mnkr.
Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg Norrtälje rapporterar ett underskott per juli med -98,3 mnkr varav 50,1 mnkr avser kommunal verksamhet. Prognosen för helåret redovisar ett underskott med
-114,7 mnkr varav kommunal verksamhet står för -68,5 mnkr. Prognosen är inte uppdaterad efter delårsrapport 1 per april så ingen hänsyn är tagen till kommunens beslutade satsning på LSS med 40 mnkr.
Tiohundra AB redovisar ett underskott per juli med -31,9 mnkr vilket är 35,8 mnkr sämre än periodiserad budget. Prognosen för helår 2024 tyder på ett underskott med cirka 64 mnkr.
Bilagor
Norrtälje kommuns trygghetsfond finns till för de föreningar som vill bidra till att Norrtälje ska vara Sveriges tryggaste kommun senast år 2030. Totalt finns en miljon kronor avsatta för trygghetsfonden år 2024.
Fjorton ansökningar om medel från trygghetsfonden har inkommit under aktuell ansökningsperiod. Medel föreslås att beviljas till tolv av ansökningarna baserat på dess underlag och riktlinjerna för trygghetsfonden, om totalt 414 896 kronor. 585 104 kronor återstår.
Trygghetsfonden bidrar till investering av hjärtstartare. Det är föreningens ansvar att förankra med fastighetsägare/markägare innan installation av hjärtstartare. Föreningen ansvarar även för att aktuella uppgifter finns i hjärtstartarregistret samt att hjärtstartare underhålls och är funktionsduglig.
Slutredovisning ska ske senast den 31 mars 2025. Slutredovisning ska innehålla ekonomisk redovisning för hur medlen använts samt dokumentation på att sökt åtgärd har genomförts.
Bilagor
Samhällsbyggnadskontorets fastighetsenhet har tilldelats ett uppdrag i mål och budget 2024-2026 med titeln ”Projektera för en utbyggnad av Riala skola med cirka två klassrum. Projekteringen ska även titta på en helhetslösning för exempelvis bättre användning av fritidshemmets lokaler”. Ett investeringsanslag om 2 000 tkr söks för program och projektering av tillbyggnad av Riala skola.
Bilagor
Samhällsbyggnadskontorets gatu- och parkenhet föreslår att få anslag för etapp 2 av ombyggnationen av Hallstaviks centrumtorg beviljat av kommunstyrelsen. Investeringen är beräknad till en kostnad om 8 000 tkr. Investeringen finansieras med kommunstyrelsens anslag för investeringar 2024. Tillkommande kapital- och driftskostnader om 837 tkr från och med år 2026 inarbetas i mål- och budget 2026-2028. Investeringen beräknas genomföras och färdigställas under åren 2024 och 2025.
Bilagor
Investeringen avser anläggande av aktivitetsyta längs Kusbyvägen i Hallstavik. Investeringen är beräknad till en kostnad av 4 000 tkr. Investeringen finansieras inom beslutad investeringsplan för år 2024. Kapitalkostnaderna ökar med 475 tkr från och med år 2026 till följd av komponentavskrivningar och ökade räntekostnader. Tillkommande kapital- och driftskostnader om 475 tkr från och med år 2026 inarbetas i Mål- och Budget 2026-2028. Genomförandet påbörjas under Q3 2024 och basketplan samt odlingsbäddar färdigställs under år 2024 och resterande delar färdigställs under år 2025.
Bilagor
Det har kommit en ny lagstiftningen som påverkar kommunens skyldigheter gällande producentansvar för förpackningar på offentlig plats som ska vara i drift från 2026-01-01. Detta uppdrag är komplext. Investeringen gäller en förstudie som ska utreda och definiera samt ta fram berörda platser utifrån de gällande villkoren för ”Insamling vid populära platser” och ”Insamling vid andra platser”. Investeringen finansieras med kommunstyrelsens anslag för investeringar 2024. Tillkommande kapital- och driftskostnader hanteras vid efterföljande investeringsbegäran när nödvändiga förutsättningar och lösningsförslag finns framtagna. Inom beslutad investeringsplan för 2025 finns utrymme om 7 000 tkr (totalt investeringsutrymme om 10 000). Tidplan för genomförande av förstudie Q3 2024 till och med Q1 2025.
Bilagor
Regeringen beslutade i vårändringsbudgeten för 2024 att tillföra 500 miljoner kronor till skolväsendet. Syftet med bidraget är minska risken för att inflationen på ett negativt sätt påverkar förutsättningarna för att upprätthålla kvaliteten i undervisningen. Norrtälje kommun erhåller 2 739 022 kronor som ska fördelas mellan barn- och skolnämnden och utbildningsnämnden.
Skolverket har den 26 juni 2024 beslutat om fördelning av bidraget utifrån antalet barn och unga i åldern 6–19 år i kommunen. Kommunstyrelsen beslutar att fördela de 2 739 022 kronor som tilldelats Norrtälje kommun för 2024 genom beslut av Skolverket den 26 juni 2024 med 2 001 648 kr till barn- och skolnämnden och 737 374 kr till utbildningsnämnden.
Bilagor
Norrtälje kommuns yttrande över Region Stockholms förslag till ny regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen
Region Stockholms förslag till ny regional utvecklingsplan beskriver en vision, övergripande mål och prioriteringar samt en rumslig utveckling som illustreras i en strukturkarta och en plankarta. Norrtälje kommun ser i huvudsak positivt på planen som en gemensam regional målbild och ett viktigt gemensamt verktyg för regionens aktörer, men anser att kommunens särskilda förutsättningar och utmaningar bör synliggöras mer i planförslaget. Norrtälje har mycket att bidra med i regionen, som attraktiva livsmiljöer, värdefulla besöksmiljöer och tillgång till jordbruksmark för ökad självförsörjning i regionen. För att bibehålla och utveckla de styrkorna och nå en hållbar utveckling i regionen, även när invånarna blir fler, behöver den regionala tillgängligheten och transportsystemet utvecklas i takt med bebyggelseutvecklingen. Det är viktigt att infrastruktursatsningar görs, att hela regionen inkluderas i transportplaneringen och att viktiga funktioner och kopplingar synliggörs i en framåtblickande strukturkarta och plankarta. På så sätt kan en verklig flerkärnighet skapas där regionala stadskärnor, landsbygdsnoder och serviceorter kan avlasta den centrala regionkärnan. Norrtälje kommun anser även att den regionala utvecklingsplanen bör bygga vidare på den flerkärnighet som redan finns i regionen idag och att Norrtälje stad bör ses som en regional stadskärna.
Bilagor
Detaljplanen möjliggör en utbyggnad av Norrtäljeanstalten genom en utökning av byggrättsområdet. Utbyggnaden innebär att man i den första etappen bebygger den norra delen med nya så kallade typhus för att öka anstaltens kapacitet. I den andra etappen rivs befintliga byggnader och ersätts av nya typhus. Sammantaget innebär det att 96 nya bostadsrum skapas och totalt kommer det inom anstalten finnas cirka 296 bostadsrum. Utanför murarna, i anslutning mot Knutbyvägen, ges möjlighet till två nya byggnader.
Bilagor
Yttrande över granskningsförslag till ändrade havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet
Havs- och vattenmyndigheten har bjudit in Norrtälje kommun att yttra sig över granskningsförslag till nya havsplaner för Bottniska viken, Östersjön och Västerhavet. Samhällsbyggnadskontoret anser att Havs- och vattenmyndigheten (HaV) har beaktat kommunens synpunkter i samrådet genom att ta fram visualiseringar på en exempelpark, se bilaga 2. HaV har inför granskning tagit bort ett område och gått vidare med ett annat område från samrådsversionen. Kommunen är negativ till all visuell påverkan då vår skärgård är en av kommunens största tillgångar.
Bilagor
Det gällande gång- och cykelprogrammet från år 2017 var i behov av att revideras. Nio sträckor har utgått från gällande program med anledning av att sträckorna har anlagts, utretts men blivit nedlagda eller utgått för att behovet inte längre består. Med ett reviderat gång- och cykelprogram vill kommunstyrelsen särskilt prioritera barns trafiksäkerhet och att barn självmant kan ta sig till skola och andra fritidsaktiviteter. Gång- och cykelvägar mellan ortstrukturer och skolor är därför högt prioriterade. Vägar med höga trafikflöden eller skolor med ett större elevantal prioriteras högst. Kommunstyrelsen återremitterade ärendet till landsbygdsrådet den 18 mars 2024 för att ge rådet möjlighet att lämna synpunkter på förslaget. Det reviderade förslaget till Gång- och cykelprogram för landsbygden har samråtts med landsbygdsrådet, som inte hade några synpunkter på föreslagen prioriteringsordning.
Bilagor
Återrapportering av uppdrag hur arbetet med kommunens tjänstegarantier ska utformas i syfte att öka servicen och tydliggöra effekterna för kommunens invånare
En utredning avseende kommunens arbete med tjänstegarantier har genomförts utifrån ett uppdrag i kommunstyrelsens verksamhetsplan för 2024.
Kommunens verksamheter som tillhandahåller tjänster till invånare/företag har tillsammans med respektive nämnd berett tjänstegarantier utifrån det uppdrag som beslutades i kommunfullmäktige 2019 att införa tjänstegarantier för myndighetsutövning. Tjänstegarantier förväntades tydliggöra för invånaren/företagaren vad kommunen utlovar för leverans av verksamheten/myndighetsutövningen, samt eventuella motkrav som måste uppfyllas för att tjänstegarantin ska kunna uppfyllas. Tjänstegarantier följs upp och återrapporteras till nämnderna och fullmäktige i enlighet med kommunens och koncernens styrmodell för rapportering.
Behov finns av översyn och förtydligande gällande leveranstutlovande, mätetal och konsekvens, tillsammans med uppföljningsrapportering, för att uppnå en likställdhet och säkerställande att en garanti kan tillämpas med samma regelverk inom hela kommunen. Analysen utifrån resultatet i denna utredning visar på att det finns två alternativ utifrån beslutet om att införa tjänstegarantier som ett kvalitetsmått för att öka servicen och tydliggöra effekterna för kommunens invånare:
Alternativ 1: att avveckla tjänstegarantierna mot ett mer strategiskt och resurseffektivt arbetssätt, för att synliggöra leverans och servicenivå till invånare/ företag i Norrtälje kommun
Alternativ 2: att inventera och uppdatera kommunens tjänstegarantier tillsammans med förvaltningarna.
Kommunstyrelsekontorets sammantagna bedömning visar på ett behov av en strategisk utvecklingssamordning utifrån ett övergripande kommunkoncernperspektiv, att synliggöra en förväntad leverans och servicenivå, tillsammans med kvalitetshöjande arbete till invånare/företag i Norrtälje kommun. Detta skulle medföra ett rekommenderat arbetssätt att frångå från tjänstegarantier med dess nuvarande berednings-, besluts- och uppföljningsförfarande, till att synliggöra kommunens och koncernens planerade och förväntade leverans och resultat till kommunens invånare/företag utifrån ett resurseffektivt och hållbart perspektiv.
Bilagor
Under senare år har välfärdsbrott och otillåten påverkan uppmärksammats stort. Kommuners utsatthet har uppmärksammats i rapporter från bland annat Brottsförebyggande rådet (Brå) och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Tydliga styrdokument inom området korruption och otillåten påverkan kan fungera som ett stöd i arbetet med att förebygga och förhindra välfärdsbrott.
Bilagor
Under senare år har välfärdsbrott och otillåten påverkan uppmärksammats stort. Kommuners utsatthet har uppmärksammats i rapporter från bland annat Brottsförebyggande rådet (Brå) och Sveriges kommuner och regioner (SKR). Tydliga styrdokument inom området korruption och otillåten påverkan kan fungera som ett stöd i arbetet med att förebygga och förhindra välfärdsbrott.
Norrtälje kommun har en policy, med tillhörande riktlinjer, mot mutor. Området korruption omfattar mer än bara mutor, vilket bland annat statskontoret har uppmärksammat. Vikten av att kommuner har riktlinjer och rutiner för att hantera otillåten påverkan har påtalats av bland annat SKR. Mot den bakgrunden finns det behov av att ta fram nya styrdokument inom området korruption och otillåten påverkan.
Kommunstyrelsekontoret har tagit fram ett förslag till riktlinjer mot korruption och otillåten påverkan, som är avsedda att komplettera kommunens policy mot korruption och otillåten påverkan. Riktlinjerna blir gällande under förutsättning att kommunfullmäktige fastställer kommunstyrelsekontorets förslag till policy mot korruption och otillåten påverkan.
Bilagor
Yttrande över remiss av delbetänkandet Ett inkluderande jämställdhetspolitiskt delmål mot våld (SOU 2024:21)
Norrtälje kommun beslutar att yttra sig i ärendet och instämmer delvis i förslaget om ett nytt jämställdhetspolitiskt delmål avseende våld i nära relation och mäns våld mot kvinnor. Norrtälje kommun anser att det bör finnas ett sjunde jämställdhetspolitiskt delmål avseende hedersrelaterat våld och förtryck då problematiken bör synliggöras som ett särskilt samhällsproblem.
Bilagor
I de lokala ordningsföreskrifterna för Norrtälje kommun finns bestämmelser om hur den allmänna ordningen på offentlig plats ska upprätthållas. Ordningsföreskrifterna kompletteras med en bestämmelse om tillståndsplikt för passiv pengainsamling (tiggeri) inom vissa avgränsade områden. Syftet med regleringen är att upprätthålla ordningen på offentlig plats samt införa ett trygghetsskapande verktyg. Polismyndigheten handlägger ansökningar om tillstånd och äger rätt att ta ut en avgift för de tillstånd som myndigheten utfärdar.
En hänvisning till kommunens föreskrifter för torghandel utgår ur de lokala ordningsföreskrifterna.
Kultur och fritidsnämnden beslutade den 25 april 2024 att föreslå en revidering av 20 § i ordningsföreskrifterna, för att förtydliga att det under vintertid endast är tillåtet att vistas i motionsspår, som har iordningställts för skidåkning, med skidor på fötterna. Syftet med ändringen är att minska risken för att konflikter uppstår mellan invånare som vill använda motionsspåren på olika sätt under vintern.
Kommunfullmäktige beslutade den 17 juni 2024 att återremittera ärendet till kommunstyrelsen för att kompletteras med bland annat ett tillägg till förbudet mot alkoholförtäring att inkludera även förbud mot bruk av andra substanser i berusningssyfte (så som exempelvis lustgas) samt en konsekvens-beskrivning av föreslagen ändring om förbud mot ridning i parker för att säkerställa att det ska vara möjligt att anordna ponnyridning vid evenemang.
Bilagor
Kommunstyrelsekontorets nämndsekretariat har tagit fram ett förslag till sammanträdesschema för kommunstyrelsen och dess utskott samt för kommunfullmäktige för år 2025. Förslaget regleras av kommunallagens bestämmelser om sista datum för budget och årsredovisning samt av kommunfullmäktiges arbetsordning. Förslaget har tagits fram i samråd med ekonomiavdelningen med hänsyn till Norrtälje kommuns styrprocess som reglerar ekonomiska rapporter.
Bilagor
I verksamhetsplanen för 2024–2026 fick näringsliv- och etableringsenheten i uppdrag att arbeta fram ett årshjul för företagsbesök med start i januari 2024. Syftet med företagsbesöken är att främja en god dialog mellan Norrtälje kommun och det lokala näringslivet, samt att få en djupare förståelse för företagens verksamhet och utmaningar. Näringsliv- och etableringsenheten har utarbetat en företagsbesöksplan för 2024, som inkluderar en tidplan och en fördelning av besök mellan olika branscher och orter i kommunen.
Bilagor
Yttrande över remiss - Revisionsrapport - Grundläggande granskning av styrelse och nämnder 2023
PwC har på uppdrag av de förtroendevalda revisorerna i Norrtälje kommun genomfört en grundläggande granskning av kommunstyrelsen och nämnderna i syfte att ge kommunens revisorer ett underlag för dess uttalande i revisionsberättelsen.
Den övergripande revisionsfrågan har varit följande: ”Har Kommunstyrelsens och nämndernas förvaltning skett på ett ändamålsenligt och från ekonomisk synpunkt tillfredsställande sätt samt med tillräcklig intern kontroll?”
Granskningen omfattar följande granskningsområden:
1. Styrning, kontroll och åtgärder
2. Måluppfyllelse för verksamheten
3. Måluppfyllelse för ekonomin
Kommunstyrelsekontoret delar i huvudsak i revisorernas granskningsiakttagelser och bedömningar som lämnats i rapporten, och konstaterar att de utvecklingsområden som föreslagits till stor del är genomförda inför 2024. Några ytterligare åtgärder kommer att vidtas under året enligt redovisat i tjänsteutlåtandet.
Bilagor
Reviderad bilaga A i bestämmelser om ersättning till kommunala förtroendevalda i Norrtälje kommun (ERS)
Med anledning av det förändrade majoritetsförhållandet i kommunfullmäktige från och med september 2024 behöver bilaga A i ersättningsbestämmelserna revideras. Ersättningarna följer samma princip som tidigare, alltså de styrande partierna erhåller 10% per mandat och oppositionen 5% per mandat för att avlöna partiföreträdare.
Bilagor
Nämndinitiativ - Återkallande av presidieuppdrag samt val av nya presidier i nämnder och styrelser
Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet har samlats för att bilda Mittenstyret för Norrtälje kommun. Vi har enats för att slå vakt om grundläggande principer om demokrati och mänskliga fri- och rättigheter samt att ta ett gemensamt ansvar för ekonomin och välfärden, med politiska reformer för kommunens alla invånare och företag samt för ökad miljö- och klimatmässig hållbarhet. Enligt 6 kap. 21 § 2 st. Kommunallagen har Kommunfullmäktige rätt att välja ett nytt presidium i en nämnd om den politiska majoriteten i fullmäktige har förändrats. En förändring av den politiska majoriteten i Kommunfullmäktige har inträffat när nya val av nämndordföranden skulle utfalla på ett annat sätt än tidigare val, och denna förändring beror på att partierna i Kommunfullmäktige samverkar på ett nytt sätt. Denna förändring har skett i Norrtälje kommun med Trästaavtalet som en majoritet i Kommunfullmäktige ingått genom Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.
Bilagor