Upprop
Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Informationsärenden
Interkontrollplan för kommunstyrelsen 2025
Verksamhetsplan för kommunstyrelsen 2025
Avfallstaxa för Norrtälje kommun
VA-taxa för Norrtälje kommun
Utställning av förslag till nya avfallsföreskrifter för Norrtälje kommun
Svar på remiss över delbetänkandet Ökat informationsutbyte mellan myndigheter – Behov och föreslagna förändringar (SOU 2024:63)
Bilagor
Bilagor
Revidering av program för verksamhet som utförs av privata utförare
Fastställande av sammanträdesdagar 2025 för kommunstyrelsens hållbarhetsutskott
Val av ledamöter och ersättare i kommunstyrelsens hållbarhetsutskott från och med 1 januari 2025 intill det sammanträde då val av styrelse förrättas nästa gång (vid nyvalda kommunstyrelsens första sammanträde)
Val av ordförande till rådet för funktionshinder för perioden 2025-2026
Val av ordförande till kommunala pensionärsrådet för perioden 2025-2026
Bilagor
Anmälan av delegationsbeslut till kommunstyrelsen
Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Information från Erik L'Estrade, trafikstrateg, angående uppdragsrapportering gällande avslut av uppdrag Vänthall i Hallstavik
Kommunens resultat per oktober uppgår till 238,0 mnkr vilket motsvarar en avvikelse mot budget med +165,8 mnkr. Det är främst nämnder, skatteintäkter, finansnetto samt centrala kostnader som står för avvikelsen. En periodiseringsavvikelse med 56,6 mnkr avseende bland annat semesterlöneskulden ingår i resultatet vilket innebär ett per oktober för högt redovisat resultat med motsvarande belopp.
Prognosen för helåret uppgår till 135,3 mnkr vilket är 71,7 mnkr bättre än budget. Nämnderna prognostiserar ett resultat som är 39,6 mnkr bättre än budget. Även skatteintäkter överstiger budget med 50,9 mnkr samtidigt som kostnader för pensioner överstiger budget med 36,8 mnkr.
Norrtälje kommunhuskoncern visar per oktober ett resultat efter finansnetto på 63,5 mnkr. Helårsprognosen uppgår till 49,4 mnkr, 23,4 mnkr bättre än budget. Samtliga affärsdrivande bolag visar en positiv avvikelse mot budget.
Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje rapporterar ett underskott per oktober med -96,4 mnkr. Den kommunala verksamheten har per oktober en negativ avvikelse med -50,7 mnkr. Prognosen för helåret är ett underskott med -89,6 mnkr varav kommunal verksamhet står för -34,3 mnkr vilket är en förbättring mot budget med 55,4 mnkr. Förbättringen består främst av att direktionen beslutat begära att få ianspråkta kommunens volymreserv med 13,8 mnkr samt Norrtälje kommuns beslutade satsning på LSS med 40 mnkr.
Tiohundra AB redovisar ett underskott per oktober med -30,9 mnkr vilket är 39,7 mnkr sämre än periodiserad budget. Prognosen för helåret är ett underskott på -53 mnkr.
Bilagor
Kommunstyrelsen har upprättat månadsrapport per oktober 2024 enligt kommunens styrmodell. I ärendet redovisas uppföljning av ekonomiskt utfall för perioden, prognos för helåret samt status för uppdragen och initiativen.
Kommunstyrelsen redovisar för perioden en positiv budgetavvikelse om 67,4 mnkr och prognostiserar en positiv avvikelse om 31,0 mnkr för 2024.
Av de 52 beslutade uppdragen inom kommunstyrelsen är 25 slutförda och 24 uppdrag pågående. Av de 24 pågående uppdragen, avviker tio från plan varav fyra kommer slutföras 2025.
Kommunstyrelsen arbetar även med 22 nämndinitiativ varav åtta är slutförda och 13 påbörjade. Två påbörjade och ett pausat nämndinitiativ kommer slutföras 2025.
Jämfört med delårsrapporten per augusti har ytterligare tre uppdrag och tre initiativ bedömts slutföras 2025. Nytt slutdatum 2025 för uppdraget Digitalisering av Mex-arkivet beslutades i delårsrapport per april. I Tabell A nedan framgår samtliga uppdrag och initiativ med avvikelse från plan som kommer slutföras 2025.
Bilagor
Den interna styrningen och kontrollen är en del av styrelsens styrsystem, och ett redskap för styrelsens ledning att främja en effektiv ledning av organisationen, hantering av risker, utveckling av verksamheten och utvärdering av verksamhetens resultat - ytterst för att säkerställa att verksamhetens syfte och mål nås.
Kommunfullmäktige har beslutat om ett internkontrollreglemente som berör både kommun och koncern, därav en framtagen riskinventering. I enlighet med detta föreslås en internkontrollplan för kommunstyrelsen och dess verksamheter i enlighet med bilagor.
I 2025 års internkontrollplan har kommunstyrelsen 36 riskpunkter med tillhörande kontrollområden.
Bilagor
I Mål och budget 2025–2027 har kommunfullmäktige gett kommunstyrelsen 27 uppdrag inom sju målområden med tillhörande inriktningsmål. I verksamhetsplanen för 2025–2027 konkretiserar kommunstyrelsekontoret samt samhällsbyggnadskontoret uppdragens genomförande samt tidpunkt för slutredovisning under året. Kommunfullmäktige har tilldelat kommunstyrelsen en driftbudgetram på 628 750 tkr för 2025 vilket fördelats inom kommunstyrelsen enligt bilagor.
I reviderad verksamhetsplan för kommunstyrelsen 2024-2026 finns nämndinitiativ ”Ta fram förslag på ny vision för Norrtälje kommun samt en implementeringsplan för införande” med beslutat slutdatum den 28 februari 2025. Omfattande arbete har pågått under 2024. Nämndinitiativet föreslås strykas och inte föras över till 2025 utan i stället ingå i det ordinarie arbetet inom kommunstyrelsekontoret under 2025.
Bilagor
För att utveckla avfallshanteringen utifrån målen i Norrtälje kommuns avfallsplan 2018 och täcka nödvändiga kostnader för Norrtälje Vatten och Avfall AB (NVAA) behöver avgifter och ändringar i avfallstaxan justeras enligt bilaga 1.
Styrelsen för Norrtälje kommunhus AB har behandlat ärendet den 20 november 2024.
Norrtälje vatten och avfall AB har behandlat ärendet den 4 november 2024.
Bilagor
Styrelsen för Norrtälje Kommunhus AB behandlade ärendet den 20 november 2024.
Styrelsen för Norrtälje Vatten och Avfall AB fattade vid sitt styrelsemöte den 4 november 2024 beslut om att föreslå kommunfullmäktige att höja brukningsavgifterna. För att täcka VA-verksamhetens ökade kostnader har Norrtälje Vatten och Avfall AB (NVAA) bedömt att avgifterna i VA-taxan behöver höjas från och med den 1 januari 2025. Brukningsavgifterna föreslås höjas med 5 % för fasta och rörliga avgiftsparametrar samtidigt som anläggningsavgifterna inte höjs och ligger kvar på samma nivå som 2024.
Bilagor
Norrtälje kommun har en aktiv strategi för att främja lokalt förankrat utvecklingsarbete på landsbygden och i skärgården. En del av denna strategi är landsbygds- och skärgårdsutvecklingspengen, vars syfte är att stödja lokala projekt som tillvaratar och stimulerar människors, organisationers och lokalsamhällens utvecklingskraft. Föreningar och andra organisationer inom kommunen kunde under 2024 ansöka om medel för utvecklingsprojekt mellan den 29 januari och 25 mars 2024. Avsatta medel för stödet är 2 miljoner kronor per år.
Det totala belopp som beviljades för de 42 inkomna ansökningarna uppgick till 1 720 805 kronor. Det innebar att kvarstående medel fanns till ett värde av 279 195 kronor. Det beloppet extrautlystes den 12–26 september 2024. Totalt inkom 18 ansökningar. Förslaget är att bevilja stöd från extrautlysningen för ett belopp som uppgår till totalt 260 000 kronor.
Bilagor
Norrtälje kommuns trygghetsfond finns till för de föreningar som vill bidra till att Norrtälje är Sveriges tryggaste kommun senast år 2030. Totalt finns en miljon kronor avsatta för trygghetsfonden år 2024.
Fyra ansökningar om medel från trygghetsfonden har inkommit aktuell ansökningsperiod. Av dessa föreslås beviljande av medel till en av ansökningarna. Baserat på ansökningarnas underlag och riktlinjerna för trygghetsfonden föreslås att medel beviljas till en av ansökningarna, totalt 50 000 kronor, 520 104 kronor kvarstår och överförs inte till kommande år.
Bilagor
I samverkan med barn- och utbildningsförvaltningen föreslår samhällsbyggnadskontorets fastighetsenhet att en ny förskola byggs för att ersätta den befintliga förskolebyggnaden för Skarsjö förskola, med en kapacitet för 120 barn. Den nya förskolan kommer att vara en tvåvånings konceptförskola som motsvarar framtida behov för området. Den nya byggnaden planeras att placeras på samma fastighet som den nuvarande förskolan.
Ett investeringsanslag om 63 700 tkr ger tillsammans med tidigare beviljat anslag om 1 000 tkr en total kostnad om 64 700 tkr en drift- och kapitalkostnad om 3 686 tkr per år (år 1) och som finansieras genom en utökad internhyra till barn- och utbildningsnämnden.
Bilagor
I samverkan med barn- och utbildningsförvaltningen föreslår fastighetsenheten att en ny förskola byggs i Svanberga med kapacitet för 120 barn. Den nya förskolan ska ersätta områdets befintliga förskolor, Sjöhagen förskola och Svanberga förskola. En nybyggd konceptförskola i två våningar som motsvarar framtida behov för området. Den nya förskolan placeras i anslutning till Svanberga skola.
Ett investeringsanslag om 71 900 tkr ger tillsammans med tidigare beviljat anslag om 2 000 en total kostnad om 73 900 tkr och en drift- och kapitalkostnad om 4 397 tkr/år (år 1) och finansieras genom utökad internhyra till barn- och utbildningsnämnden.
Bilagor
Projektet är det sista av Södra bergets tre etapper i arbetet med omhändertagande av dagvatten- och skyfall, området som avses går från Södra bergets högpunkt och ned till Lennart Torstenssons väg samt Galles gränd inklusive Verkstadsgatan. Hela Verkstadsgatan saknar idag en kommunal huvudledning för dagvatten vilket ställer till problem vid kraftig nederbörd. Detta resulterar i att fastigheterna utmed Verkstadsgatan, Pythagoras och närliggande garage utmed Galles gränd får sina källare översvämmande. Investeringen gäller förstudie och detaljprojektering som sedan ska ligga till grund för genomförandet innefattande omhändertagande för dagvatten- och skyfall. Södra bergen etapp 3 – förstudie och detaljprojektering inkluderande framtagning av nödvändiga förutsättningar och lösningsförslag beräknas pågå till slutet av Q3 2025.
Bilagor
Ärendet har behandlats av Norrtälje vatten och avfall AB styrelse den 4 november 2024.
För varje kommun måste det finnas en renhållningsordning som ska innehålla två delar; föreskrifter om avfallshantering och en avfallsplan. Föreskrifterna om avfallshantering ska reglera kommunens och kommuninvånarnas rättigheter och skyldigheter i fråga om hantering av kommunalt avfall. Föreskrifterna ger riktlinjer och beskriver det ansvar som både kommun, verksamheter och enskilda har i fråga om hantering av avfall.
Nuvarande föreskrifter för Norrtälje kommun antogs av kommunfullmäktige 2016-12-19.
Kort sammanfattning av föreslagna förändringar
· Kommunstyrelsen är verksamhetsansvarig i stället för Teknik- och klimatnämnden.
· Anvisning av plats beslutas av Kommunstyrelsen i stället för Teknik- och klimatnämnden.
· Definitionerna har uppdaterats för mer tydliggörande av innehåll.
· Alla referenser till lagstiftningen har setts över och uppdaterats.
· Nya kommunala ansvar exempelvis insamlingsansvar av förpackningar finns nu med.
· Tydligare för fastighetsägare vad som gäller för att möjliggöra en god arbetsmiljö och hållbar insamling av kommunalt avfall.
· Förslag att förlänga godkänt avstånd mellan uppställningsplats för hämtningsfordon och anslutning- eller tömningspunkt för enskilda slamanläggningar från idag 30 meter till i stället 20 meter. Ett förtydligande, själva anläggningen kan ligga på ett längre avstånd från uppställningsplatsen.
· Förslag att godkänna ett mer utsträckt tömningsintervall för permanentboende gällande BDT-anläggningar, från varje år till vartannat år. Fritidsboende med rätt förutsättning kan även få ett tömningsintervall på vart tredje år i stället för vartannat år.
Bilagor
Planenheten har inom kommunfullmäktiges målområde 5 fått i uppdrag att ta fram en skyfallsplan. Planenheten har under år 2024 tagit fram en projektplan för att under år 2025 ta fram styrdokumentet Skyfallsplan för Norrtälje kommun.
Projektplanen planerar, styr och avgränsar skyfallsplanens innehåll och omfattning. I projektplanen beskrivs att skyfallsplanen ska innehålla strategier och riktlinjer utefter vilka kommunens dagliga arbete ska bedrivas för att undvika skador på grund av skyfall och kraftiga regn. Skyfallsplanen ska även innehålla identifiering av samhällsviktiga verksamheter och funktioner som riskerar att påverkas vid skyfall och kraftiga regn samt metodik för prioritering och genomförande av åtgärder. Bilagt till skyfallsplanen ska finnas en handlingsplan med prioriterade åtgärder för att avhjälpa eller förebygga identifierade risker.
Projektplanen anger att framtagande av skyfallsplanen sker med ramanslag, samt utrymme för upphandling av underlag och utredningar vilka kan uppgå till 750 000 kr under år 2025. Investeringsmedel för genomförande av åtgärder i handlingsplanen äskas utifrån behov.
Bilagor
Samhällsbyggnadskontoret har, i enlighet med uppsiktsplikten (§129 Dnr 2015-000421 042), tagit fram en statusrapport per 31 augusti 2024 inkl. bilaga 5.1-5.4 för Projekt Norrtälje Hamn.
Bilagor
Fastighetsenheten har utrett förutsättningarna för att uppföra en byggnad med omklädningsrum på Mullevallen. På Rimbo-Tomta 3:23 finns en möjlig placering vid den södra kortsidan av konstgräsplanen, då den är planenlig inom idrottsändamål. Det som har lyfts fram är behovet av två omklädningsrum stora nog för ett fotbollslag i varje med tillhörande duschrum och toalett. Stort behov finns också för en publik toalett som är tillgänglighetsanpassad samt ett domarrum som även kan använda som flexomklädningsrum.
Bilagor
Fastighetsenheten har utrett förutsättningarna för en renovering och utbyggnad av Hallstavik sporthall. På nuvarande plats Hallsta 2:163 där sporthallen ligger idag finns det inga möjligheter att genomföra en utbyggnad. Tillgängligheten i byggnaden uppfyller idag inte dom lagkrav som finns på publika lokaler. Sporthallen har idag en för liten friyta för sporthallsgolvet samt även läktarkapacitet för att möta framtidens behov och krav för en modern och funktionell sporthall.
Ett alternativ är att riva dom nuvarande byggnaderna, dvs. badhusbyggnaden, samt sporthallen. En ny byggnad byggs på samma plats som uppfyller krav på sporthallen samt tillgängligheten för publika lokaler.
Ett annat alternativ är att placera en ny sporthall på annan plats i nära anslutning till Hallsta skola. Föreslagen plats för en ny sporthall är på Hallsta 36:1 som ligger på Envägen 1, ca 260 meter från den nuvarande sporthallen. För att kunna genomföra en nybyggnad av sporthall måste en ny detaljplan beslutas vilket tar ca 2 år och beräknas träda i laga kraft under 2027. Fördelen med detta alternativ är att verksamheterna som idag nyttjar den nuvarande sporthallen fram till den nya står klar och sedan kan verksamheter flytta över i den nya sporthallen. Verksamheterna behöver därför inga ersättningslokaler under hela uppförandeskedet av den nya sporthallen i detta alternativ.
Bilagor
Fastighetsenheten har blivit tilldelad ett uppdrag i mål och budget 2024–2026 med titeln ”Projektera för att utöka kapaciteten vid Svanberga skola”.
Arbetet har genomförts i samverkan med barn- och utbildningsförvaltningen.
Nuvarande detaljplan tillåter ingen utbyggnad av Svanberga skola, en ny detaljplan behöver därför tas fram. Ett positivt planbesked gavs av samhällsbyggnadskontoret på delegation den 21 augusti 2023. Planprocessen pågår och befinner sig i samrådsskede. En ny detaljplan för Svanberga skolområde skulle kunna vara klar under kvartal 3 år 2025 under förutsättning att inga större synpunkter inkommer som påverkar planens genomförande.
Bilagor
Fastighetsenheten har blivit tilldelad ett uppdrag från mål och budget 2024-2026 med titeln ”Genomföra en förstudie för en sammanhållen F-9 skola i Älmsta (Elmsta skola, fastighet Älmsta 3:41)”.
Arbetet har genomförts i samverkan med barn- och utbildningskontoret samt samhällsbyggnadskontorets planenhet.
Enligt förstudien bedöms en fullskalig F-9 skola få plats inom Elmsta skolans befintliga lokaler (se bilaga 2) med förutsättningar att husets ombyggnad kan försvaras ekonomiskt och byggnadstekniskt i en framtida projektering.
En fullstor idrottshall skulle kräva en ändring av detaljplanen då den inte inryms inom den nuvarande detaljplanens höjdbestämmelse på 5 meter byggnadshöjd. Därför föreslår förstudien att Vikingahallen fortsättningsvis används för detta ändamål vilket ställer krav på elevförflyttningar samt schemaläggning av skoldagen.
Ventilationen behöver ses över för samtliga hus, främst inom hus 3. Ventilationen för denna huskropp behöver göras om oavsett resultat på inriktning i denna förstudie.
Bilagor
Uppdragsrapportering - Verka för ökad produktion av fossilfri el, exempelvis genom att upplåta tak på kommunala fastigheter för installation av solpaneler
Fastighetsenheten har blivit tilldelad ett uppdrag i mål och budget 2024–2026 med titeln ”Verka för ökad produktion av fossilfri el”. Produktion av fossilfri el kan ske genom kärnkraft, vattenkraft, solkraft och vindkraft.
År 2023 installerades solceller på Rodengymnasiets tak. Under hösten 2024 pågår installation av solceller på kommunhusets tak som väntas vara klart senast Q1 2025.
Fastighetsenheten har också upphandlat en ny elleverantör där ett av avtalsvillkoren är att man ska leverera fossilfri energi.
Fastighetsenheten föreslår att installation av solceller ska inneha en egen ekonomi och planerar att söka fram en investering under år 2025.
Bilagor
Uppdragsrapportering - Se över hur avtal gällande snöröjningen och halkbekämpningen kan förbättras
Ett uppdrag med titeln ”Se över hur avtal gällande snöröjningen och halkbekämpningen kan förbättras” har tilldelats gatu- och parkenheten i Mål och budget 2024–2026 under målområde 3.1 Stärka tryggheten i hela Norrtälje kommun. För att kunna bidra till bättre framkomlighet och trafikmiljö kommer gatu- och parkenheten att besluta om att vinterväghållningsstandarden höjs från standard gul till röd i Norrtälje från år 2025 enligt föreslagna ytor i tabell 1. Kostnaden från 2026 inarbetas i Mål- och Budget 2026–2028. För år 2025 kommer den utökade kostnaden om 1 350 tkr tas inom beslutad ram.
Bilagor
Uppdragsrapportering - Ta fram en plan för utbyte av halogenlampor till LED inom den offentliga belysningen
Ett uppdrag med titeln ”Ta fram en plan för utbyte av halogenlampor till LED inom den offentliga belysningen” har tilldelats gatu- och parkenheten i Mål och budget 2024–2026 under målområde 5.1 Minska användningen av fossila bränslen. EU har förbjudit användningen av kvicksilver i ljuskällor för utomhusbelysning från den 24 februari 2027 enligt RoHs-direktivet. Norrtälje kommun kommer att fasa ut och ersätta samtliga ljuskällor av natrium och metallhalogen till LED inom den offentliga belysningen under år 2025 till år 2027, enligt Bilaga 1.
Bilagor
Uppdragsrapportering – Fortsätta utbyggnaden av gång- och cykelvägar samt bygga bort tappade länkar inom Norrtälje stad, Rimbo och Hallstavik enligt framtagen plan
Ett uppdrag med titeln ”Fortsätta utbyggnaden av gång- och cykelvägar samt bygga bort tappade länkar inom Norrtälje stad, Rimbo och Hallstavik enligt framtagen plan” har tilldelats gatu- och parkenheten i Mål och budget 2024–2026 under målområde 5.1. Minska användningen av fossila bränslen. Gatu- och parkenheten planerar och genomför utbyggnaden utifrån årligen beslutade medel och för år 2024 är dessa 3,5 mnkr. Enligt investeringsplanen finns 5 mnkr för år 2025, 7 mnkr för både år 2026 och år 2027. Dessa pengar kommer att äskas via tjänsteutlåtande avseende investering och aktuellt år.
Bilagor
Rapportering av initiativ - Uppdra till samhällsbyggnadskontoret att ändra standard för bruksgräsmattor till ängsmarker där detta är lämpligt
Ett initiativ med titeln ”Uppdra till samhällsbyggnadskontoret att ändra standard för bruksgräsmattor till ängsmarker där detta är lämpligt” har tilldelats gatu- och parkenheten i Mål och budget 2024–2026 under målområde 1.2. en effektiv verksamhet. Gatu- och parkenheten har tagit fram en ängsrapport som redovisas i bilaga 1. Den kommer att kunna fungera som en handbok för omställandet av en del grönytor till ängar.
Bilagor
Ett uppdrag med titeln ”Implementering av åtgärder som framkommit i förstudien för Vätövägen” har tilldelats gatu- och parkenheten i Mål och budget 2024–2026 under målområde 3.1 stärka tryggheten i hela Norrtälje kommun. Arbete pågår med att signalreglera den oreglerade högersvängen österut i korsningen Baldersgatan/Vätövägen för att uppfylla rådande trafiklagstiftning och detta beräknas vara färdigställt under Q1 2025. Fortsatt dialog pågår med berörda parter samt planering inför tänkt genomförande på kort och lång sikt. I investeringsplanen finns 7 mnkr för år 2025 till förberedande åtgärder på kort sikt. För större åtgärder och genomförandet finns 100 mnkr fördelat över åren 2026 till och med år 2029 i investeringsplanen.
Bilagor
Kommunstyrelsekontoret har getts i uppdrag att utreda förutsättningarna för att skapa en vänthall på Hallstaviks busstation. Kommunstyrelsekontoret har undersökt förutsättningarna att förbättra befintligt väderskydd och möjligheterna att komplettera med varuautomater för att uppnå samma effekt som en vänthall samt bedömt förutsättningarna för en vänthall i form av en huskonstruktion. Möjligheterna för en vänthall i huskonstruktion måste utredas vidare i en fastighetsutredning utifrån specificerade behov då kostnadsbilden kan variera kraftigt. En dialog behövs för att forma inriktning för fortsatt uppdrag. Uppdraget ska vara klar under år 2026.
Bilagor
I kommunstyrelsens verksamhetsplan för år 2024 har näringslivs- och etableringsenheten uppdraget att utreda hur servicen av båttömningsstationer i skärgården ska utvecklas och kundvänliga system för till exempel lokalisering och funktionalitet ska kunna tas fram.
En sådan utredning har genomförts och lämnas nu in. I utredningen undersöks och analyseras därför funktionaliteten, servicen och tillgängligheten hos båttömningsstationerna i Norrtälje kommuns skärgård och hur de kan utvecklas för att möta båtägarnas behov och förbättra miljön.
Bilagor
Uppdragsrapportering - Trygghetskameror ska sättas upp på fler utsatta eller potentiellt utsatta platser
Arbetet med att upprätta kamerabevakning på utsatta platser och i kommunens lokaler har pågått sedan år 2019. Kommunstyrelsekontorets enhet Trygghet och Säkerhet analyserar behoven i samverkan med berörda förvaltningar och bistår i projektering av ny bevakning. Uppdraget skrevs in i den kommunala verksamhetsplanen först 2024 men har sedan tidigare funnits med som indikator där antalet upprättade bevakningskameror följs upp.
Bilagor
Svar på remiss över delbetänkandet Ökat informationsutbyte mellan myndigheter – Behov och föreslagna förändringar (SOU 2024:63)
Delbetänkandet har skickats på remiss till Norrtälje kommun. Samtliga nämnder har beretts möjlighet att inkomma med yttranden till kommunstyrelsekontoret som har sammanställt ett yttrande. Barn- och skolnämnden, socialnämnden och utbildningsnämnden valde att yttra sig över remissen. Norrtälje kommun avstyrker förslaget utifrån ställningstaganden i socialnämndens yttrande.
Bilagor
Den reviderade näringslivsstrategin syftar till att stärka Norrtälje kommuns förutsättningar för att skapa ett bättre företagsklimat genom samverkan mellan kommunen, näringslivet och andra aktörer. Strategin har en stark koppling till kommunens övergripande mål att Norrtälje ska vara en företagsvänlig kommun där människor och entreprenörskap utvecklas. Strategin fokuserar på att skapa ett gott företagsklimat genom ökad innovation, entreprenörskap och tillgång till arbetskraft. Strategin betonar också vikten av att samordna insatser inom samhällsplanering, service och infrastruktur för att möta näringslivets behov. Implementeringen av strategin kommer att ske stegvis med en handlingsplan som tas fram under 2025.
Bilagor
Den 27 mars 2024 beslutade kommunstyrelsen att inrätta lokalt brottsförebyggande råd (BRÅ) enligt lagen (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Kommunstyrelsen beslutar även att anta arbetsordning för lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Kommunstyrelsekontoret har efter detta uppmärksammat en felaktig skrivning i beslutad arbetsordning. Det är kommunstyrelsen som beslutar om åtgärdsplan och inte lokalalt brottsförebyggande råd. Kommunstyrelsekontoret föreslår därför en ändring av arbetsordning enligt bilaga 1. Reviderad arbetsordning lokalt brottsförebyggande råd (BRÅ).
Föreslagna ändringar är skrivet i med grön text under § 2, 3, 4 och 6 och avser ändringar i beslut om åtgärdsplan, sammansättning av rådet med bland annat en korrigering av titel av tjänsteperson. Mötesfrekvens föreslås ske minst två tillfällen per år samt att rådets uppgift har formulerats om under § 6 med syftet att förtydliga rådets uppgift som är att möjliggöra för ett övergripande och samordnat brottsförebyggande arbete. Vidare ska rådet uppmärksamma och påtala behov av brottsförebyggande arbete.
Bilagor
Slutrapport uppdrag – genomförda åtgärder utifrån revisionens rekommendationer i granskningsrapporter
I slutrapporten återrapporteras att redovisningsenheten inom kommunstyrelsekontoret genomfört ett arbete under 2024 enligt revisorernas rekommendationer och det uppdrag som kommunstyrelsen lämnade i verksamhetsplanen för år 2024. De av revisorerna granskade rutinerna har förändrats och förbättrats under 2024 i samband med byte till ett nytt ekonomisystem.
Bilagor
Samverkan Stockholmsregionen, där Norrtälje kommun utgör en av 37 samhällsaktörer på lokal, regional och nationell nivå som gemensamt arbetar för en trygg, säker och störningsfri region, har tagit fram nya styrdokument.
De tre styrdokumenten; Överenskommelse om en gemensam plattform för regional samverkan, 2024-09-04, Beskrivning av den gemensamma plattformen för regional samverkan, 24-09-04 samt Gemensamma grundförmågor, 24-09-04, har uppdaterats sedan tidigare styrdokument för Samverkan Stockholmsregionen utifrån rådande totalförsvarsplanering och arbetet med civil beredskap.
Norrtälje kommuns undertecknade av Överenskommelse om en gemensam plattform för regional samverkan, 2024-09-04 bekräftar kommunens avsikt att delta i Samverkan Stockholmsregionen med ett långsiktigt engagemang, en aktiv närvaro och representation från den egna organisationen på samtliga samverkansnivåer enligt de beskrivna arbetssätt som säkerställer den gemensamma driften och vidareutvecklingen av Samverkan Stockholmsregionen.
Bilagor
Det handlar om livet – lokal handlingsplan psykisk hälsa och suicidprevention i Norrtälje kommun 2025 - 2030
Norrtälje kommun och Sjukvård och omsorg i Norrtälje spelar en central roll i att främja psykiskt välbefinnande och motverka psykisk ohälsa. Genom en gemensam handlingsplan identifieras elva åtgärdsområden för suicidpreventiva insatser riktade både till invånarna och medarbetarna. Handlingsplanen syftar till att skapa struktur och förutsättningar för att möta invånarnas behov och integreras i verksamhetsplanering, mål och budget. Genom att fokusera resurser på socioekonomiskt utsatta områden strävar kommunen efter att minska ojämlikheten och stödja individer att nå sin fulla potential. Målet med införandet av handlingsplanen är förbättrad psykisk hälsa, färre genomförda suicid och minskad ojämlikhet i psykisk ohälsa.
För att effektivt implementera handlingsplanen föreslås gemensam styrning och resurssättning, och att uppföljning av aktiviteter ska ske regelbundet. Kommunstyrelsekontoret och Sjukvård och omsorg i Norrtälje ska hantera statliga stimulansmedel för psykisk hälsa och suicidprevention. Årlig uppföljning av framsteg görs, med en slutrapportering planerad till år 2030.
Bilagor
Stockholm Stadshus AB har genomfört en samordnad översyn av bolagsordningarna inom bolagskoncernen, däribland bolagsordningen för Kapellskärs Hamn AB som samägs med Norrtälje kommun. Sedan den senaste revideringen av Kapellskärs Hamns bolagsordning genomfördes, år 2007, har en ny kommunallag antagits och nuvarande bolagsordning saknar flera regleringar som ska eller bör finnas med. Förslagen till justering syftar till att säkerställa att bolagsordningen lever upp till de krav som ställs på kommunala bolag. Förändringarna består huvudsakligen i tydliggöranden av det kommunala principerna, revisorsval, resursanvändning vid höjd beredskap samt modernisering av språk och harmonisering i förhållande till koncernens övriga bolagsordningar.
Bilagor
Målet med Norrtälje kommuns klimatanpassningsplan är att skapa ett motståndskraftigt samhälle som står robust inför klimatförändringarnas konsekvenser. Risken för störningar i kommunala och samhällsviktiga verksamheter ska minimeras.
Klimatanpassningsplanen gäller perioden 2025–2032. Målsättningen är att planen ska säkerställa kunskap om nuläge, kunskapsbehov, samt identifiera prioriterade åtgärder som minskar allvarliga konsekvenser för ekosystem, havsförsurning, människors liv och hälsa, matproduktion, vattentillgång, hälsa och ökad risk för naturkatastrofer.
För respektive fokusområde beskrivs klimatrisker, målbild, nuläge samt förslag på åtgärder med ansvariga nämnder och bolag. Klimatanpassningsarbetet förväntas pågå kontinuerligt och integreras i kommunkoncernens ordinarie verksamhet i linje med kommunens styrmodell, samt i samverkan med övriga intressenter i samhället. I det inledande åtgärdsarbetet har 25 prioriterade åtgärder identifierats som angelägna att genomföra under 2025 och 2026, eller därefter.
Bilagor
Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) mellan Norrtälje kommun och Stiftelsen Tryggare Sverige utgör ett partnerskapssamarbete inom offentligt finansierad välfärdsverksamhet och syftar till att uppnå ett allmännyttigt samhälleligt mål. Partnerskapet innebär att Norrtälje Kommunen och stiftelsen Tryggare Sverige ingår ett samarbete med syftet att utveckla och stärka det kunskapsbaserade brottsförebyggande arbetet inom Norrtälje kommun genom att utöka befintliga brottsförebyggande åtgärder samt implementera nya åtgärder, och därigenom tillsammans minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen som helhet och i dess olika kommundelar.
Den huvudsakliga inriktningen för samarbetet tar sin utgångspunkt i ett antal aktiviteter (8 st) där parterna samarbetar kring strategiskt och operativt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet samt utbildning och kompetensutveckling inom det brottsförebyggande och trygghetsskapande området.
Bilagor
Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska motionsredovisning göras två gånger per år, en gång i juni och en gång i december. I samband med detta kan kommunfullmäktige också välja att avskriva motioner. Innan bytet av styre var det 9 motioner under beredning men då Socialdemokraterna och Centerpartiet är en del av det nya styret så har de valt att föreslå kommunfullmäktige att avskriva samtliga av sina motioner. Det gör att den aktuella motionsbalansen är noll.
Bilagor
Fullmäktige ska för varje mandatperiod anta ett program med mål och riktlinjer för uppföljning av privata utförare som driver verksamhet på uppdrag av kommuner, landsting och regioner. Syftet är att förbättra uppföljning och kontroll av privata utförare och öka allmänhetens insyn i privata utförares verksamhet. Norrtälje kommun föreslås ha ett konkurrensneutralt förhållningssätt i sitt program, som inkluderar hela kommunkoncernen inklusive kommunala bolag.
Ett sådant program har godkänts av kommunfullmäktige den 6 november 2017, Dnr. 2017–001645, §234. Dock har ej ett uppdaterat underlag tagits fram och beretts för beslut i enlighet med tidplan i ärendet, vilket framgår vid denna uppdragsrapportering.
Bilagor
Den 25 november 2024, § 310, beslutade kommunfullmäktige att anta reviderade reglementen för Norrtälje kommuns nämnder, där det beslutades om att införa ett hållbarhetsutskott under kommunstyrelsen. Detta medför att nya sammanträdesdagar för hållbarhetsutskottet behöver fastställas. Kommunstyrelsekontoret föreslår att hållbarhetsutskottet sammanträder samma dagar som övriga utskott till kommunstyrelsen klockan 15.00.
22 januari 2025 |
5 mars 2025 |
26 mars 2025 |
30 april 2025 |
21 maj 2025 |
27 augusti 2025 |
1 oktober 2025 |
22 oktober 2025 |
19 november 2025 |
Bilagor
Bilagor