Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop

  2.   2

    Val av justerare

  3.   3

    Ändringar i föredragningslistan

  4.   10

    Upphävande av vänortsavtal med staden Pskov i Ryssland

  1. § 37

    Val av justerare

  2. § 38

    Ändringar i föredragningslistan

  3. Kommunstyrelsen har upprättat verksamhetsberättelse 2021 enligt kommunens styrmodell. I ärendet redovisas uppföljning av uppdrag, initiativ, inriktningsmål och indikatorer i kommunstyrelsens verksamhetsplan, ekonomiskt utfall samt effekter på verksamheten med anledning av pågående coronapandemi.

     

    Av kommunstyrelsens 64 uppdrag har 39 slutförts under 2021. De uppdrag som inte är slutförda återfinns i kommunstyrelsens verksamhetsplan 2022 och kommer således fortsätta att följas upp under 2022.

    Bilagor

  4. Den interna styrningen och kontrollen är en del av kommunens styrsystem och ett redskap för

    kommunens ledning. Syftet är att främja en effektiv ledning av organisationen, hantera risker, skapa underlag för utveckling av verksamheten, utvärdera av verksamhetens resultat och säkra långsiktig måluppfyllelse.

     

    Inga större avvikelser framkom vid internkontrollen vid verksamhetsårets slut. Verksamheterna fortsätter att implementera arbetssättet med internkontroll och nyttjar internkontrollens potential som ett kvalitetshöjande verktyg.

    Bilagor

  5. Avgifter för schakt, TA-plan samt sanktionsavgifter enligt bilaga 1, att gälla från och med 2022-04-01

    För schaktarbeten i Norrtälje kommuns mark krävs schakttillstånd från kommunen och hanteras av antingen Mark och exploateringsavdelningen eller Gatu- och parkavdelningen. Gatu- parkavdelningen har infört avgift fr o m 2022-01-01, beslut taget i teknik och klimatnämnden 2021-12-20.

    Bilagor

  6. Samhällsbyggnadskontoret har, i enlighet med uppsiktsplikten, tagit fram en statusrapport per 31 december 2021 inkl. bilaga 5.1-5.5 för Projekt Norrtälje Hamn.

     

    Projekt Norrtälje Hamn bedöms ha en fortsatt god status överlag främst grundat på kostnadsavstämningar av redan genomförda och i pågående entreprenader, intäktsprognoser samt att alla planerade aktiviteter i huvudsak följer sin tidsplanering. Den sista detaljplanen inom etapp G1-G2 beräknas vinna laga kraft den 24 februari.

     

    Prognosen avseende investeringskostnader är i princip oförändrad. Den totala avvikelsen uppgår per 2021-12-31 till +4 % vilket är acceptabelt mot bakgrund av att marknadsförändringarna och omvärldspåverkan är väsentligt större (entreprenadindex har ökat med 36 % från 2015).

     

    Intäktsprognosen som lämnas bedöms ha ökat med 43% jämfört med bedömningar från tidpunkten för investeringsbeslut 2015. Detta ska jämföras med kostnadsprognosen som ökat med +4% ovan. Någon ny intäktsbedömning har inte skett sedan förra rapporteringen.

    Bilagor

  7. Njordr Offshore Wind AB har bjudit in Norrtälje kommun att yttra sig om deras samrådshandling inför en miljökonsekvensbeskrivning (MKB) inom processen för en tillståndsansökan för deras projekt ”Vindkraftsanläggningen Baltic Offshore Delta och tillhörande internkabelnät”.

     

    Norrtälje kommun ser positivt på den planerade vindkraftsanläggningens bidrag till förnybar energi. Norrtälje kommun kan dock inte i detta skede ta ställning till huruvida kommunen ser positivt eller negativt på föreslagen anläggning i sin helhet.

     

    Kommunen behöver analysera kommande MKB innan ett sådant ställningstagande kan göras.

     

    I yttrandet lyfter Norrtälje kommun de aspekter som är viktiga att utreda och konsekvensbedöma i kommande utredningar och MKB för att kommunen ska ha bättre möjlighet att ta ställning till projektet som helhet.

    Bilagor

  8. Österåkers kommun har bjudit in till granskning av det tematiska tillägget till översiktsplan gällande kust och skärgård. Norrtälje kommun anser att granskningsförslaget på ett tillfredställande sätt beskriver hur Österåkers kust och skärgård bör utvecklas på lång sikt.

     

    Norrtälje kommun och Österåkers kommun gränsar till varandra både på land och vatten och har därmed en rad gemensamma intressen, värden och utmaningar i skärgården och i kustnära områden. Norrtälje kommun ser möjligheter till fortsatt och fördjupat samarbete i frågor som berör transport, framkomlighet, kollektivtrafik på land och vatten, teknisk försörjning, kommunal verksamhet och service samt vattenvård.

    Bilagor

  9. Den 24 februari 2022 invaderade Ryssland Ukraina. Med anledning av detta vidtas sanktioner från bland annat EU. I ett uttalande från den svenska regeringen den 25 februari 2022 står att läsa att det är viktigt att vi alla tar ett gemensamt ansvar för att hjälpa Ukrainas befolkning. Den 10 september 1993 skrev den ryska staden Pskov och Norrtälje under ett samarbete enligt vänortsavtal som sedan kommunfullmäktige i Norrtälje kommun beslutade att godkänna den 27 september 1993 enligt § 243 (Dnr 93/KS 792). Till följd av den ryska invasionen i Ukraina kommer samarbetet enligt vänortsavtal enligt politiskt direktiv från kommunstyrelsens ledamöter att avslutas.

  10. Ingrid Markström (S) har lämnat in en motion som yrkar på att FLEX-utbildningen även ska erbjudas på yrkesprogram. Motionen lämnades till Kommunfullmäktige i februari 2020. Kommunstyrelsen har remitterat motionen för yttrande till utbildningsnämnden. De behandlade motionen i mars 2021 och beslutade att anse motionen vara besvarad. Utbildningsnämndens bedömning är att intresse för ett eventuellt yrkes-FLEX först måste klargöras. Vidare behövs ekonomiska förutsättningar och konsekvenser undersökas. Förvaltningen delar dock motionärens syn på att val-alternativen för Flex idag är begränsade inom ramen för vad Rodengymnasiet har förutsättningar att erbjuda. Kommunstyrelsekontoret anser att utbildningsnämndens yttrande är tillämpligt och att motionen ska anses vara besvarad. 

    Bilagor

  11. Magnus Jegréus (ROOP) har inkommit med en motion vid kommunfullmäktiges sammanträde i juni 2019 i vilken ROOP yrkar på att mindre biblioteksenheter i kommunen ska göras till meröppna bibliotek.  Kommunstyrelsen har remitterat motionen till kultur- och fritidsnämnden som behandlade motionen i september 2020. De beslutade att föreslå att motionen ska avslås med hänvisning till  

    att man anser att det för tillfället inte finns utrymme inom befintlig budget. En liknande motion från ROOP (§ 84 2020-000093) avslogs på Kommunfullmäktige den 24 maj 2021. Kommunstyrelsen anser därmed att motionen bör anses besvarad.

     

    Bilagor

  12. Yvonne Svensson (ROOP) har lämnat in en motion angående upprustning av Lindbackens badplats vid kommunfullmäktiges sammanträde i december 2019. Kommunstyrelsen har remitterat motionen för yttrande till kultur- och fritidsnämnden. De behandlade motionen i september 2020 och beslutade då att föreslå att motionen ska avslås med hänvisning till kultur- och fritidskontorets tjänsteutlåtande. Kultur- och fritidskontoret framför att våra friluftsbad är i gott skick, att det pågår kontinuerlig skötsel och underhåll av badplatserna samt att kostnaden för stora parkeringar som behövs några få dagar varje år ska ställas mot alla andra investeringsutmaningar som kommunen har behov av. Kommunstyrelsekontoret bör anses vara besvarad.

    Bilagor

  13. Ulrika Falk och Hanna Stymne-Bratt (S) har lämnat in en motion om fast omsorgskontakt i hemtjänsten vid Kommunfullmäktiges sammanträde i april 2021. Kommunstyrelsen har remitterat motionen för yttrande till Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON). De behandlade motionen i september 2021. De framhöll då i sitt yttrande att ställningstagandet bör avvakta till en eventuell lagförändring som enligt utredningen föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Lagen har ännu inte trätt i kraft, men föreligger snart för beslut hos Riksdagen. Därför anser Kommunstyrelsekontoret att KSON:s yttrande fortfarande är tillämpligt och motionen bör därför anses vara besvarad.

    Bilagor

  14. Lorant Alföldi och Jacob Heitmann (SD) har lämnat in en motion till kommunfullmäktiges sammanträde den 11 maj 2020. Motionärerna föreslår att kommunfullmäktige beslutar att sätta upp informationsskyltar vid parkeringsplatserna i kommunen med uppmaningen att rapportera misstänkta observationer till ett angivet larmnummer. Kommunstyrelsekontoret delar motionärens mål men ser andra medel som mer ändamålsenliga för att nå målet. Kommunstyrelsekontoret föreslår därför att motionen avslås.

     

    Bilagor

  15. Johan Österberg (ROOP) har i december 2019 lämnat in en motion till kommunfullmäktige vilken yrkar på att barn- och utbildningskontoret får i uppdrag att utreda en modifierad skolpengsmodell för presentation i barn- och skolnämnden inför ställningstagande i nämnden. Barn- och skolnämnden har getts tillfälle att yttra sig över motionen, och på nämndens sammanträde den 7 september 2020 beslutade man att föreslå kommunstyrelsen föreslå kommunfullmäktige att motionen anses besvarad eftersom det redan finns ett uppdrag att göra en översyn av resursfördelningsmodellen.

    Kommunstyrelsekontoret anser att barn- och utbildningskontorets yttrande är tillämpligt och ser att motionen därför bör anses vara besvarad.

    Bilagor

  16. Camilla Rydstrand, Mats Wilzén, Tyra Blum & Andreas Hagstedt (MP) har lämnat in en motion till Kommunfullmäktige i februari 2021 som yrkar på att  införa ett totalförbud mot användning av fyrverkerier utan tillstånd samt uppdra till Trygghets- och säkerhetskontoret att redogöra för vilka insatser som bedöms nödvändiga för att i kommunen förbättra efterlevnaden av ordningsstadgornas regler gällande fyrverkeriet. Kommunstyrelsens bedömning är att det finns en positiv utveckling för minskad användning av fyrverkerier. Av den anledningen bör inte ett totalförbud införas. Vidare bedrivs redan tillsyn och informationsinsatser i en omfattning som bedöms tillräcklig. Kommunstyrelsekontoret anser därför att motionen bör avslås.

    Bilagor

  17. Margareta Lundgren och Lenneke Sundblom (S) har inkommit till kommunfullmäktige i november 2020 med en motion där de yrkar att samhällsviktig service ska inkluderas i projekteringen och byggandet av den nya skolan i Älmsta. Kommunstyrelsen har remitterat motionen för besvarande till barn- och skolnämnden. De behandlade motionen i maj 2021 och fann att förslaget med att förena samhällsservice med en skolbyggnad kan medföra en del risker och föreslog därför att motionen ska avslås. Kommunstyrelsen föreslår att motionen ska anses vara besvarad.

    Bilagor

  18. Ulrika Falk (S) Margareta Lundgren (S) Hanna Stymne Bratt (S) och Ingrid Markström (S) har lämnat in en motion om att införa heltid som norm i Norrtälje kommun vid Kommunfullmäktiges sammanträde i oktober 2020. Ett arbete har sedan tidigare påbörjats inom ramen för det gemensamma projekt kring heltid som finns mellan SKR och Kommunal. Förslaget är att återuppta det arbetet för att kunna presentera en konsekvensanalys under kvartal 3 2022. Kommunstyrelsekontoret föreslår därmed att motionen ska anses besvarad.

    Bilagor

  19. Ulrika Falk och Olle Jansson (S) har lämnat in en motion i februari 2021 där de föreslår Norrtälje att kommunfullmäktige beslutar att införa en trygghetsfond där ideella föreningar kan ansöka om medel för trygghetsskapande åtgärder i Norrtälje kommun. Kommunfullmäktige har remitterat motionen till kommunstyrelsen för besvarande. Kommunstyrelsekontoret delar motionärernas tankar beträffande en trygghetsfond och konstaterar att en sådan beslutats i coronapaket och i Mål och budget 2022–2024. Motionen bör därför anses besvarad.

    Bilagor

  20. Yvonne Svensson (ROOP) lämnade vid kommunfullmäktiges sammanträde i oktober 2019 in en motion gällande att se över möjligheten att ta vara på överbliven mat vid de kommunala köken och att dela ut denna mat som matlådor. Kommunstyrelsen har remitterat motionen för yttrande till barn- och skolnämnden, utbildningsnämnden och socialnämnden. Barn- och skolnämnden och utbildningsnämnden behandlade motionen i oktober 2020 på sina respektive sammanträden och såg ur respektive nämnds perspektiv positivt på möjligheten att utreda möjligheterna att använda matsvinn till behövande. Socialnämnden behandlade motionen på sitt sammanträde i april 2021 och beslutade att föreslå att motionen ska anses vara besvarad. Kommunstyrelsen anser att motionen ska anses besvarad då den översyn som motionen vill se genomförd har genomförts i och med behandlingen av motionen.

    Bilagor

  21. Margareta Lundgren, Olle Jansson och Ingrid Markström (S) har lämnat in en motion som yrkar på en   strategisk satsning för att höja statusen för barnskötare i Norrtälje kommun vid Kommunfullmäktiges sammanträde i juni 2020. Kommunstyrelsen har remitterat motionen för yttrande till barn- och skolnämnden. De behandlade motionen i december 2020 och beslutade föreslå att motionen bör anses besvarad då det fortlöpande satsas på kompetensutveckling både genom att utbilda outbildade barnskötare på arbetstid samt genom nätverk och föreläsningar för barnskötare. Även andra insatser som har haft betydelse för barnskötarnas arbetsförhållanden har genomförts. Kommunstyrelsekontoret anser att barn- och skolnämndens yttrande är tillämpligt och motionen bör därför anses vara besvarad.

    Bilagor

  22. Ulrika Falk och Hanna Stymne-Bratt (S) har lämnat in en motion om att satsa på personalen i äldreomsorgen och hemtjänsten vid kommunfullmäktiges sammanträde i april 2021. Kommunstyrelsen har remitterat motionen för yttrande till Kommunalförbundet sjukvård och omsorg i Norrtälje (KSON). De behandlade motionen i september 2021. KSON framhöll då i sitt yttrande gällande rätten till heltid att de inte har rådighet över verksamheten på den detaljnivå motionens yrkanden förutsätter. Gällande frågan om löne- och kompetenslyft samt anställningsvillkor framför KSON att arbete pågår inom området genom särskilda satsningar kopplat till statliga stimulansmedel. Gällande att stärka kontinuiteten i hemtjänsten framhåller KSON att det finns skäl att invänta utfallet av utredningen om fast omsorgskontakt i hemtjänsten (SOU 2020:70). Kommunstyrelsekontorets bedömning är att KSON:s yttrande är tillämpligt och motionen bör därför anses vara besvarad.

    Bilagor

  23. Andrea Kronvall och Jacob Heitmann (SD) har inkommit med en motion till kommunfullmäktige i september 2021. Sverigedemokraterna föreslår kommunfullmäktige besluta att uttala att den som deltagit i eller understött terrorism inte är välkomna i Norrtälje kommun, och kommer inte att erhålla något stöd från kommunen i någon form. Kommunfullmäktige föreslås även besluta att uppdra till samtliga nämnder och styrelser som berörs av uttalandet , att utarbeta direktiv som förhindrar att Norrtälje kommuns ekonomiska eller personella resurser tas i anspråk för någon typ av bistånd, insats eller annat till återvändande IS-terrorister eller andra som deltagit i eller stött terrorism. Kommunstyrelsen anser att motionens förslag inte är i enlighet med kommunens värdegrund eller inom lagens ramar. Kommunstyrelsen föreslår därför att motionen avslås.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.