Upprop
Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Informationsärenden
VA-taxa 2024 för Norrtälje kommun
Avfallstaxa för Norrtälje kommun 2024
Revidering av styrmodell för Norrtälje kommun
Verksamhetsplan 2024 för kommunstyrelsen
Internkontrollplan 2024 för kommunstyrelsen
Bilagor
Beslut om antagande av Riktlinjer för bostadsförsörjning Norrtälje
Föreläggande om borttagande av reklamskylt med vite
Föreläggande om borttagande av reklamskylt med vite
Beslut om ändring av lydelse i aktieägaravtal Visit Roslagen AB
Uppdrag att avyttra det kommunala aktieinnehavet i Visit Roslagen AB
Inrättande av strategiskt råd för det brottsförebyggande arbetet enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete
Val av en ledamot för Moderaterna till landsbygdsrådet
Anmälan av delegationsbeslut till kommunstyrelsen
Bilagor
Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Informationsärenden
Kommunstyrelsen har upprättat månadsrapport per oktober 2023 enligt kommunens styrmodell. I ärendet redovisas uppföljning av ekonomiskt utfall för perioden samt prognos för helåret samt status för uppdragen. Kommunstyrelsen redovisar en sammantagen positiv avvikelse mot periodens budget om 47 122 tkr och en helårsprognos på ett prognostiserat överskott om 17 466 tkr. Inför denna månadsrapport har ytterligare elva uppdrag och tre initiativ en förskjuten tidpunkt för slutredovisning. Flertalet av dessa kommer enligt berörda chefer att slutredovisas innan kommunstyrelsen beslutar om verksamhetsplan för 2024, vilket innebär att uppdragen då rapporteras till fullmäktige som slutförda under 2023 i årsredovisningen för 2023. Åtgärder för förbättrade uppdragsleverenaser vidtas inför verksamhetsplan 2024.
Bilagor
Utfallet per oktober för kommunen är 305,7 mnkr vilket motsvarar en avvikelse mot budget med +236,8 mnkr. Periodiseringsavvikelser för centrala kostnader motsvarar cirka 83 mnkr. Nämndernas överskott per oktober är 98,3 mnkr. Prognostiserat helårsresultat uppgår till 186,8 mnkr vilket är 113,2 mnkr bättre än budget. Avvikelsen består främst av bättre skatteprognoser under 2023 än budget samt överskott inom förvaltningarna. I delårsrapport per augusti uppgick helårsprognosen till 197,3 mnkr.
Resultatet för Norrtälje kommunhuskoncern (NKAB-koncernen) per oktober uppgår till 60,1 mnkr vilket är 47,2 bättre än budget. Prognostiserat resultat för helåret är 33,2 mnkr vilket är 15,3 mnkr bättre än budget.
Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje rapporterar ett underskott per oktober med -80,7 mnkr. Den kommunala verksamheten har per oktober en negativ avvikelse med -20,5 mnkr jämfört med det kommunala medlemsbidraget. Prognosen för helåret är ett underskott med -98,1 mnkr varav kommunal verksamhet står för -32,5 mnkr. Kommunfullmäktige beslutade i samband med delårsrapport 2 godkänna kommunalförbundets begäran om att disponera 13,8 mnkr ur kommunens volymreserv för att täcka kostnader på grund av högre volymer i omsorgsverksamheten.
Tiohundra AB redovisar ett underskott per oktober med -59,0 mnkr vilket är 65,7 mnkr sämre än periodiserad budget. Prognosen för helåret beräknas till -85,0 mnkr.
Elva uppdrag från kommunstyrelsen och ett uppdrag från val- och demokratinämnden har rapporterat försening av slutredovisningsdatum mellan delårsrapport två per augusti och månadsuppföljningen per oktober. Merparten av de elva uppdragen kommer att slutföras under verksamhetsåret 2023 i och med att de planeras slutrapporteras senast i samband med att kommunstyrelsen godkänner verksamhetsberättelsen för 2023.
Bilagor
Underlag för godkännande och fastställande av taxor, avgifter och prislista 2024 enligt förslag till beslut och bilagor. Taxor och avgifter har justerats enligt Prisindex för kommunal verksamhet (PKV) avseende oktober som publiceras på Sveriges Kommuner och Regioners (SKR) webbplats.
Taxor för brandskyddskontroll har omarbetats för att bli enklare och tydligare.
Avgifter för automatiska brandlarm har förenklats och anpassats i samband med övergång till ny upphandlad administratör av automatiska brandlarm.
Kommunstyrelsen får för varje kalenderår (avgiftsår) besluta att justera taxor, avgifter och prislista med angiven procentsats för PKV respektive sotningsindex som är publicerad på SKR:s webbplats.
Bilagor
I samband med uppstart av detaljplaner upprättas plankostnadsavtal för att ge planavdelningen möjlighet att ta ut avgift för framtagande av detaljplan. För en del äldre detaljplaner tas avgift i stället ut i samband med att bygglov beviljas, en så kallad planavgift. Därför berörs flera nämnder av taxan som ligger till grund för avgifter avseende detaljplaner.
Plan- och bygglovstaxa samt geodatataxa består dels av bygglov- och geodataärenden vilket hanteras av Bygg- och miljönämnden, dels av ärenden för detaljplaner som lyder under kommunstyrelsen.
Bilagor
Norrtälje kommunhus AB behandlade ärendet den 15 november 2023.
Styrelsen för Norrtälje Vatten och Avfall AB fattade vid sitt styrelsemöte den 17 oktober 2023 beslut om att föreslå kommunfullmäktige att höja brukningsavgifterna och anläggningsavgiften. För att täcka VA-verksamhetens ökade kostnader har Norrtälje Vatten och Avfall AB (NVAA) bedömt att avgifterna i VA-taxan behöver höjas från och med den 1 januari 2024. Brukningsavgifterna föreslås höjas med 30 % för fasta och rörliga avgiftsparametrar, nivån är exklusive extern finansiering. Anläggningsavgiften föreslås höjas med 30% från och med den 1 januari 2024.
Bilagor
Norrtälje kommunhus AB behandlade ärendet den 15 november 2023.
För att utveckla avfallshanteringen utifrån målen i Norrtälje kommuns avfallsplan 2018 och täcka nödvändiga kostnader för Norrtälje Vatten och Avfall AB behöver avgifter och ändringar i avfallstaxan justeras enligt bilagor och börja gälla från och med den 1 januari 2024. Avfallstaxan föreslås att höjas med 7-12 % för avfallshämtning. Det är framför allt kraftigt höjda index och kostnadstäckning som påverkar ökade kostnader.
Bilagor
Kommunens politiska ledning (M), (SD), (L) och (KD) har framlagt förslag till Tilläggsbudget 2024 till Mål och budget 2024-2026. Reviderad resultat- och driftbudget redovisas i bilaga 9. Kommunfullmäktige föreslås fastställa taxor och avgifter 2024 enligt bilagor.
Bilagor
Styrmodellen för Norrtälje kommun med riktlinjer för god ekonomisk hushållning, ekonomi- och verksamhetsstyrning anger ramar, regler och riktlinjer för hur styrning och uppföljning av ekonomi och verksamhet ska bedrivas i Norrtälje kommun med dess helägda bolag och i tillämpliga delar Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg Norrtälje (KSON).
Den i kommunfullmäktige 2021-11-15 beslutade styrmodellen har nu reviderats och förtydligats i detta ärende. Behov av revidering har uppkommit efter kommunfullmäktiges beslut att förändra budgetprocessen och fastställa Mål och budget samt skattesats i juni i stället för i november. Detta förändrar planeringsprocessen. Vissa tillägg, förtydliganden och justeringar har även gjorts avseende budgetuppföljning, riktlinjer för god ekonomisk hushållning, riktlinjer för verksamhets-styrning och riktlinjer för ekonomistyrning samt månadsrapporter. Genom beslut om ny styrmodell upphävs tidigare beslutad styrmodell.
I god tid inför nästa mandatperiod är det värdefullt om det görs en utvärdering och översyn av styrmodellen med riktlinjer inför kommande mandatperiod och att eventuella förändringar av ramverket och begreppsapparaten förankras och beslutas i en bred politisk enighet.
Bilagor
I mål och budget 2024–2026 har kommunfullmäktige gett kommunstyrelsen 30 uppdrag inom sju målområden med tillhörande inriktningsmål. I verksamhetsplanen för 2024–2026 konkretiserar kommunstyrelsekontoret samt samhällsbyggnadskontoret uppdragens genomförande samt tidpunkt för slutredovisning under året. Tekniska kontoret upphör per 2023-12-31 och kontorets verksamheter ingår från och med 2024-01-01 i samhällsbyggnadskontoret. Kommunfullmäktige har tilldelat kommunstyrelsen en driftbudgetram på 562 280 tkr för 2024 vilket fördelats inom kommunstyrelsen enligt bilagor.
Bilagor
Den interna styrningen och kontrollen är en del av kommunens styrsystem och ett redskap för kommunens ledning att främja en effektiv ledning av organisationen, hantering av risker, utveckling av verksamheten och utvärdering av verksamhetens resultat - ytterst för att säkerställa att verksamhetens syfte och mål nås.
Skillnaden mot föregående år är att kommunstyrelsens internkontrollplan är uppdelad på två kontor med verksamhetsutvalda risker. En för kommunstyrelsekontoret och en för samhällsbyggnadskontoret som bifogas detta tjänsteutlåtande. Rapportering sker som tidigare till kommunstyrelsen delår 1, 2 och vid verksamhetsårets slutredovisning för nämndens alla riskområden.
Bilagor
Ärendet är en tidplan för de ekonomiska rapporterna till kommunstyrelsen under 2024. Tidplanen ger kommunstyrelsen, nämnder och kontor en förutsägbarhet och planeringsmöjlighet inför rapportering. Delårsrapporter och årsredovisning går även till kommunfullmäktige. Månadsrapporterna är beslutsärenden i kommunstyrelsen och i nämnder. De två månadsrapporterna till kommunstyrelsen är dels en månadsrapport som omfattar kommunstyrelsens egen verksamhet och avser en ekonomisk uppföljning av kommunstyrelsens verksamheter samt statusrapportering av kommunstyrelsens uppdrag och initiativ 2024, dels en månadsrapport för kommun och koncern som är en del i uppsiktsplikten och omfattar nämnder, bolag och KSON och avser ekonomisk uppföljning samt statusrapportering av fullmäktiges alla uppdrag 2024.
Tidplanen för utskick till KS arbetsutskott följer en egen tidplan jämfört med ordinarie utskick enligt redovisat i bilaga. Detta för att ekonomisystemen stänger för perioden och förvaltningarna, KSON och bolagen behöver viss tid för analys av det ekonomiska utfallet och för att lägga prognos. Alternativet är att kommunstyrelsen får rapporterna vid nästkommande månads sammanträde, vilket ger en mer inaktuell bild av verksamheten och fördröjer beslut om åtgärder vid eventuella avvikelser.
Vid delårsrapporter, som berör hela kommunkoncernen och omfattar ekonomi och verksamhet, är tidplanen snäv, vilket innebär att information lämnas på KS arbetsutskott, och slutligt rapportutskick till kommunstyrelsen sker efter KS arbetsutskott. Även här skulle alternativet att följa ordinarie utskick medföra att information och förslag om åtgärder till kommunfullmäktige sker långt senare, vilket påverkar möjligheterna att korrigera avvikelser negativt.
Kommunstyrelsekontorets ekonomiavdelning ger anvisningar till nämnder, bolag och KSON inför rapporteringen.
Bilagor
Samhällsbyggnadskontoret har, i enlighet med uppsiktsplikten, tagit fram en statusrapport per 31 augusti 2023 inkl. bilaga 5.1-5.5 för Projekt Norrtälje Hamn.
Projektet påverkas av högre materialkostnader och en avkyld bostadsmarknad. Högre materialpriser har gett effekt på senaste avrop och projektet har därför reviderat slutkostnadsprognosen genom uppdaterade kalkyler. Denna översyn av slutkostnadsprognosen innebär att projektet går upp med ny begäran om investeringsmedel för att kunna slutföra den sista genomförandeetappen G3. Det kommer därför vara viktigt att titta på olika alternativ och avgränsningar för att minska större ekonomiska effekter på projektet i sin helhet. Flera stora entreprenader återstår och även om beredskapen att hantera risker är god går det inte att utesluta avvikelser i ett projekt över 15 års tid eller mer. Projektet arbetar aktivt vidare med de risker som återstår, främst grundläggnings- och saneringskostnader, bevakning av en eventuell påverkan på projektet med anledning av kriget i Ukraina, hög inflation och förhöjda räntor samt risken om ökade materialkostnader.
Bilagor
Norrtälje kommuns trygghetsfond finns till för de föreningar som vill bidra till att Norrtälje är Sveriges tryggaste kommun senast år 2030. Totalt finns en miljon kronor avsatta för trygghetsfonden år 2023 varav 830 308 kronor finns kvarstående till höstens ansökningsperiod.
Fjorton ansökningar om medel från trygghetsfonden har inkommit aktuell ansökningsperiod. Av dessa föreslås beviljande av medel till sju av ansökningarna. Baserat på ansökningarnas underlag och riktlinjerna för trygghetsfonden föreslås att medel beviljas till sju av ansökningarna, totalt 282 000 kronor, 548 308 kronor återstår.
Bilagor
Investeringsärendet avser begäran om utökade investeringsmedel för sista etappen G3 i syfte att möjliggöra ett färdigställande av infrastrukturen i hela Norrtälje Hamn. Kommunfullmäktige har i tidigare beslut beviljat medel om 596,7 mnkr, inklusive VA, för genomförandet av etapp G3. Rådande marknadsförutsättningar har inneburit fördyrningar av bland annat byggkostnader sedan beslut om investeringsmedel för etapp G3 beslutades i maj 2020. I och med detta behöver projektet ytterligare medel för att ha möjlighet att färdigställa etapp G3. Därav har detta investeringsärende tagits fram för att begära ytterligare 173,2 mnkr i investeringsmedel samt 44,1 mnkr för sanering inom etapp G3, vilket totalt innebär en begäran om utökade medel om 217,3 mnkr. Detta innebär en total slutkostnadsprognos för G3 om 814 mnkr.
Bilagor
I tidigare beslut KS §166, 2021-09-27 tilldelades 5 500 tkr för en renovering av ytskikten i köket på Hallsta skola. Ett tilläggsanslag med beslut i KS § 210, 2022-12-05 tilldelades 5 700 tkr då projekteringen visade på nya kostnadsdrivande åtgärder.
I nutid så har det visat sig att kostnadsläget för renovering av köket har en helt annan kostnadsbild än den ekonomi som projektet har idag. Projektet behöver ett utökat anslag med 7 500 tkr för att kunna påbörjas. Total kostnad är 18 700 tkr. Total kostnad uppgår till är 1 038 tkr (år 1) 2024.
Bilagor
I befintligt fastighetsbestånd finns en hög andel ljuskällor som har fasats ur handeln på grund av lagkrav i augusti 2023, det finns även många belysningsarmaturer som fastighetsavdelningen finner vara uttjänta. Dessa armaturer bör bytas ut till ny LED-belysning. Äldre armaturer har en högre energiförbrukning och tätare underhållsbehov vilket leder till höga driftskostnader. Investeringen kommer att ge betydande lägre energi- och underhållskostnader. Total investering är 6 000 tkr (fördelat 2024-2026) och uppkommen kapitalkostnad är 520 tkr per år vilket finansieras inom respektive objekts internhyra.
Bilagor
Kommunstyrelsen beslutade den 27 mars 2006 §72 att anslå 4 025 tkr i investeringsanslag för anläggning av dagvattenpark i samband med exploatering av del av Färsna. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 396 tkr och redovisar en positiv avvikelse på 3 629 tkr jämfört med budget. Anledningen är att projektet sattes på paus efter utförda geotekniska undersökningar och har inte återupptagits. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för anläggning av dagvattenpark i samband med exploatering av del av Färsna.
Bilagor
Kommunstyrelsen beslutade den 3 juni 2013 (dnr KS 13-653 315) att anslå 788 tkr i investeringsanslag för anläggning av ny fickpark längs Norrtäljeån väster om Faktoribron. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 804 tkr och redovisar en negativ avvikelse på 16 tkr jämfört med budget. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för anläggning av ny fickpark vid Faktoribron i Norrtälje.
Bilagor
Kommunfullmäktige beslutade den 28 oktober 2013 (dnr KS 13-1587 041) att anslå 21 960 tkr i investeringsanslag för nybyggnad av kommunal väg i Sika industriområde. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 19 266 tkr och redovisar en positiv avvikelse på 2 694 tkr jämfört med budget. Anledningen är en del planerade återställningsarbeten inte kunde utföras på grund av pågående exploatering. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för Sika etapp 1 gator.
Bilagor
Kommunstyrelsen beslutade den 3 februari 2014 (dnr KS 13-2040 311) att anslå 7 300 tkr i investeringsanslag för nybyggnad av gatuanläggningar i området Görla norra i Norrtälje. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 3 516 tkr och redovisar en positiv avvikelse på 3 784 tkr jämfört med budget. Anledningen är att delar av investeringsprojektet inte har kunnat utföras på grund av att områdets industritomter inte hade exploaterats fullt ut vid tidpunkten för genomförandet. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för nybyggnad av gatuanläggningar i området Görla norra i Norrtälje.
Bilagor
Kommunstyrelsen beslutade den 19 oktober 2015 (dnr 2015-001081 310) att anslå 8 762 tkr i investeringsanslag för om-/nybyggnad av gatuanläggningar i Solbacka Mitt i Norrtälje. Slutkostnaden för investeringsprojektet uppgick till 9 889 tkr och redovisar en negativ avvikelse på 1 127 tkr jämfört med budget. Anledningen är oförutsedda utgifter på grund av omfattande sprängning av berg. Godkännande av slutredovisning av investeringsprojektet för om-/nybyggnad av gatuanläggningar i Solbacka Mitt i Norrtälje.
Bilagor
Redovisning av utredningsuppdrag om samverkan inom bygglov och tillsyn mellan Vaxholms stad och Norrtälje kommun och inriktningsbeslut gällande fortsatt samverkan
Ärendet avser redovisning av utredningsuppdrag om samverkan inom bygglov och tillsyn mellan Vaxholms stad och Norrtälje kommun och inriktningsbeslut om fortsatt samverkan.
Norrtälje kommun ser generellt positivt på samverkan med andra kommuner inom flertalet områden. Kommunen är i nuläget inte är redo för samverkan utan vill avvakta så Vaxholm hinner göra de framsteg som behövs inför en eventuell samverkan. Diskussionerna med Vaxholm återupptas Q3 2024.
Framtagen utredning har konstaterat att det lagmässigt fungerar att slå ihop bygglov och tillsyn mellan Vaxholm och Norrtälje och att det kan finnas stora effektivitetsvinster för båda kommunerna genom att dela risker och resurser. Utredningen konstaterar också att kommunernas bygglovsverksamhet skiljer
sig åt i hög utsträckning.
Vaxholm har under de senaste åren haft problem med stora ärendeköer med höga kostnader och låga intäkter som följd. Verksamheten bedöms inte vara kostnadseffektiv och kundnöjdheten är låg.
I Norrtälje har det under en längre tid pågått ett aktivt och systematiskt utvecklingsarbete. Utvecklingsnivå och kostnadseffektivitet bedöms vara höga och kundnöjdheten är hög. Olika ärendehanteringssystem och digitala hjälpmedel används i de båda kommunerna.
Utredningen bedömer att det behövs fortsatt utredning inom en rad områden innan det är möjligt att fatta slutgiltigt beslut om ett samgående och innan det är möjligt att genomföra ett samgående.
Bilagor
Kommunstyrelsen beslutade att ge uppdrag till kommunstyrelsekontoret att ta fram en ny fördjupning av översiktsplanen för Rimbo den 4 september 2017, § 178. Den nuvarande fördjupningen av översiktsplanen för Rimbo antogs 2010. Förutsättningar har förändrats och tillsammans med ett ökat intresse att bygga i Rimbo har det resulterat i ett behov av att ta fram en ny fördjupning av översiktsplanen för Rimbo. Förslaget har varit ute på samråd hösten 2021 och granskning våren 2023. Planen ska nu antas och ersätter den gällande planen från 2010.
Bilagor
Varje kommun ska enligt lag ta fram riktlinjer för bostadsförsörjning som ska antas av kommunfullmäktige varje mandatperiod. Norrtälje kommuns senast beslutade riktlinjer för bostadsförsörjning antogs 2017. Då ett nytt lagkrav trädde i kraft i oktober 2022 följer kommunens riktlinjer från 2017 inte det nya lagkravet. Sedan samråd 2022 har ett större omtag i arbetet gjorts där samverkan med ett flertal förvaltningar och kommunala bolag varit viktigt. Förvaltningen anser det vara angeläget att nya riktlinjer för bostadsförsörjning antas och anser att de riktlinjer som nu arbetats fram svarar väl mot både lagkrav, inkomna synpunkter under samrådet samt de utmaningar kommunen står inför.
Bilagor
Havs- och vattenmyndigheten har bjudit in Norrtälje kommun att yttra sig över samrådsförslag till nya havsplaner för Västerhavet, Östersjön och Bottniska viken. Samrådsförslaget innehåller inga större ändringar inom Norrtälje kommuns geografiska område, men förslag till två alternativa utredningsområden för energiutvinning (havsbaserad vindkraft) föreslås sydost om kommungränsen. Samhällsbyggnadskontoret anser att förslaget inte står i konflikt med kommunens föreslagna markanvändning i ÖP 2040. Samhällsbyggnadskontoret är positiv till att området som utgör riksintresse för energiproduktion vid Svenska Björn inte pekas ut för energiutvinning, på grund av områdets naturvärden och försvarsintresset, och anser det lämpligt att utreda vidare de föreslagna områdena längre ut till havs.
Bilagor
Inom kommunen finns ett uppdämt behov av fler boendeplatser med inriktning mot socialpsykiatrin i Norrtälje kommun. Kommunens och KSON:s gemensamma bedömning är att det i dagsläget saknas cirka 25 boendeplatser netto och de övergripande behoven inom vård- och omsorgskedjan ökar i takt med att kommunens befolkning växer, så också inom socialpsykiatrin. Parallellt görs dessutom en gemensam bedömning att målgruppens nuvarande vistelsemiljöer generellt behöver förbättras, då befintliga boenden varken håller standard eller funktionalitet som kan ses som adekvat.
Ärendet avser att hyra in 12 lägenheter för boenden inom socialpsykiatrin, samt att teckna ett 15-årigt hyresavtal med extern fastighetsägare då nu gällande delegationsordning inte medger förvaltningen att teckna så pass långa hyresavtal.
Bilagor
Anmälan om att en olaglig reklamskylt med budskapet ”Scania” fanns uppsatt på fastigheten Rösa 2:14 inkom till kommunen september 2020. Ägaren av fastigheten har genom brev, daterat 2022-05-17, påminnelse, daterat 2022-09-07, uppmanats inkomma med handling som styrker att det finns tillstånd för reklamskylten. Då ingen sådan handling kommit in till kommunen beslutade gatu- och parkavdelningen genom delegation 2023-08-17 om föreläggande om borttagande av reklamskylten. Fastighetsägaren meddelade därefter att marken där reklamskylten står hyrs ut till Släpvagnsreklam AB. Företaget har sedan skriftligen bekräftat förhållandet. Beslutet har dock aldrig hämtats ut av företaget. Nästa steg från kommunen sida blir därmed att utnyttja bemyndigandet i 12 § Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (LGS) om att i enskilt fall besluta om föreläggande och medföljande vite för att lagen ska efterlevas.
Bilagor
Anmälan om att en olaglig reklamskylt med budskapet ”Hornbach” fanns uppsatt på fastigheten Rö-Eke 3:2 inkom till kommunen september 2020. Ägaren av fastigheten har genom brev, daterat 2022-05-17, påminnelse, daterat 2022-09-07, uppmanats inkomma med handling som styrker att det finns tillstånd för reklamskylten. Då ingen sådan handling kommit in till kommunen beslutade kommunstyrelsen genom delegation 2023-02-22 om föreläggande om borttagande av reklamskylten. Beslutet har dock aldrig hämtats ut av fastighetsägaren. Nästa steg från kommunen sida blir därmed att utnyttja bemyndigandet i 12 § Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning (LGS) om att i enskilt fall besluta om föreläggande och medföljande vite för att lagen ska efterlevas.
Bilagor
Norrtälje kommuns bredbandsstrategi har som huvudmål att säkerställa snabb och pålitlig internetåtkomst för alla invånare, inklusive företag, med ett specifikt mål att 98% av hushåll och företag ska ha tillgång till 1 Gbit/s bredband senast år 2025. Strategin har identifierat teknikskiften, nya mål och utmaningar inom bredbandsutbyggnaden där offentligt stöd är avgörande för att garantera bredbandsåtkomst.
För att uppnå dessa mål betonar strategin vikten av samarbete mellan olika intressenter och ökad medvetenhet om hur bredbandsutvecklingen styrs. Dessutom har Norrtälje kommun sänkt överskottsmålen för Norrtälje energi för att finansiera bredbandsutbyggnaden och erbjuder bredbandsstöd till fiberföreningar.
Bilagor
Norrtälje kommun ska vara en trygg och säker kommun med förmåga att hantera samhällsstörningar i fred och krig.
Detta kräver ett systematiskt arbete inom kommunen vilket inriktas med antagandet av Plan för Norrtälje kommuns arbete med civil beredskap 2024–2026.
Bilagor
Kommunstyrelsekontoret har i enlighet med uppdrag i kommunstyrelsens verksamhetsplan 2023–2025 tagit fram en handlingsplan för kompetensutveckling av tjänstepersoner med företagskontakter i god service och vägledning. Handlingsplanen består av fyra aktiviteter, kartläggning av nuläge, förankring, utbildning och framtagande av digital kurs. Dessa aktiviteter kommer genomföras under perioden 2024–2025.
Bilagor
För att kunna avyttra det kommunala aktieinnehavet i Visit Roslagen krävs en förändring i avtal om aktieinnehav mellan Norrtälje, Österåker och Östhammar. I det nuvarande avtalet framgår att en avyttring enbart kan ske till annan kommun.
En förändring förutsätter att likalydande beslut fattas av kommunfullmäktige i Norrtälje, Österåker och Östhammar.
Bilagor
Kommunerna Österåker, Norrtälje och Östhammar äger tillsammans 35% av Visit Roslagen AB, ett företag inom besöksnäringen. Ett avtal mellan kommunerna reglerar deras aktieinnehav och förbinder dem att endast överlåta aktierna till varandra eller kommunala bolag. Initialt ansågs kommunernas ägande vara viktigt för stabiliteten i företaget, men efter en översyn 2019 har man kommit fram till att det inte längre tillför något mervärde. I stället kan det vara en hämsko för företagets fokus på paketering och destinations- och produktutveckling. En försäljning av aktierna möjliggör även för nya aktörer att engagera sig i utvecklingen av Roslagens destination. Varje kommun äger 11,5% av företaget, vilket motsvarar 810 aktier, och de köptes för 81 000 kronor per kommun.
En avyttring förutsätter att likalydande beslut fattas av kommunfullmäktige i Norrtälje, Österåker och Östhammar.
Bilagor
Inrättande av strategiskt råd för det brottsförebyggande arbetet enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete
Den nya lagen ”om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete” slår fast att varje kommun ska verka för att strategiska brottsförebyggande frågor hanteras i ett särskilt forum där utöver kommunen även relevanta aktörer ingår. Lagen säger vidare att rådet ska ledas av kommunen. Kommunstyrelsekontoret har under hösten berett frågan om rådets arbetsformer men till följd av höstens eskalerande gängkriminalitet har förvaltningen gjort bedömningen att rådet bör sammankallas snarast möjligt. Till följd av det föreslås att kommundirektören får ett uppdrag att sammankalla det strategiska rådet innan årsskiftet och att förvaltningen tar fram ett förslag till arbetsordning till styrelsens nästa sammanträde.
Bilagor
Svar på nämndinitiativ från Milla Rydstrand (MP) angående duschutrymmen i kommunala skolor och idrottsanläggningar
Milla Rydstrand (MP) har inför kommunstyrelsens sammanträde den 6 november 2023 inkommit med ett nämndinitiativ som yrkar på att kommunstyrelsen ska uppdra åt kommunstyrelsekontoret att till nästa kommunstyrelsesammanträde ta fram underlag på hur många duschutrymmen i kommunala skolor och idrottsanläggningar det finns samt vilken kostnad det innebär att göra anpassningar i kommunens dusch- och omklädningsutrymmen.
Bilagor
Kommunstyrelsen har beslutat att ge kommunstyrelsekontoret i uppdrag att ta fram tydliga uppdragsformuleringar för energiplan, koldioxidbudget och klimatanpassningsplan. Förvaltningen föreslår i sitt tjänsteutlåtande att:
· arbetet med en kommunal energiplan ska fortskrida i enlighet med vad som stipuleras i lagen om kommunal energiplanering (1977:439) och ska vara klar under 2024.
· att arbetet med framtagande av en koldioxidbudget för Norrtälje kommuns geografiska område slutförs enligt gällande planering med redovisning i slutet av år 2023.
· I dagsläget pågår flera processer inom samhällsbyggnadskontoret, kommunstyrelsekontoret och Norrtälje Vatten och Avfall kopplade till arbetet med att ta fram en klimatanpassningsplan och en skyfallsplan. Finansiering av resurser finns tilldelat inom samhällsbyggnadskontoret. En kartläggning behöver göras för att beskriva vad som är gjort, vad som finns kvar att göra och vilka resurser som finns att tillgå för det återstående arbetet.
Bilagor
Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska motionsredovisning göras två gånger per år, en gång i juni och en gång i december. I samband med detta kan kommunfullmäktige också välja att avskriva motioner. I dagsläget är det 12 motioner som är under beredning. Varav fyra är äldre än 12 månader.
Bilagor
Svar på motion från Lars Sundberg (S) och Roger Berglund (S) gällande Turistservice i Grisslehamn
3 juni 2019 lämnade Socialdemokraterna via Lars Sundberg och Roger Berglund in en motion som gällde att utöka turistservicen i Grisslehamn. Norrtälje kommun har redan vidtagit åtgärder för att förbättra turistservicen i Grisslehamn genom att etablera Infopoints på Grisslehamns Havsbad. Norrtälje kommun har även tagit fram och beslutat om en kommunal handlingsplan för destinationsutveckling där Infopoints är en liten del av satsningarna. Motionen föreslås avslås med hänvisning till motionssvar daterad 29 september 2023.
Bilagor
Svar på motion från Britt-Mari Bardon (V), Ola Nordstrand (V), Johannes Folkesson (V) och Jessica Hilwëyn (V) gällande Feministiskt självförsvar
Britt-Mari Bardon (V), Ola Nordstrand (V), Johannes Folkesson (V) och Jessica Hilwëyn (V) har lämnat in en motion som yrkar på att feministiskt självförsvar blir en del av undervisningen i högstadiet och gymnasieskolan samt att workshops och utbildning i attityd, värderingsfrågor och maskulinitetsnormer blir en del av undervisningen för killar i högstadiet och gymnasiet. Motionen lämnades in till kommunfullmäktige i juni 2019. Kommunstyrelsen har remitterat motionen för yttrande till barn- och skolnämnden samt utbildningsnämnden. De behandlade motionen på sina sammanträden i juli respektive december 2020. Barn- och skolnämnden beslutade att föreslå att avslå motionen. Utbildningsnämnden beslutade att föreslå att motionen ska anses vara besvarad. Kommunstyrelsekontoret föreslår att avslå motionen.
Bilagor
Motionen föreslår man borde lägga utbyggnaden av Lommarstranden på is tills bygget i Hamnen är klart. Samhällsbyggnadskontoret lyfter fram att Lommarstranden etapp 2 har skjutits fram med tanke på kapacitetsfrågan och omvärldsbilden, samt att förhandlingar pågår med exploatörer beträffande senareläggning av delar av utbyggnaden av Lommarstranden etapp 1. Därmed föreslår kommunstyrelsekontoret att motionen ska anses besvarad.
Bilagor
Svar på motion från Hanna Stymne Bratt (S) och Margareta Lundgren (S) avseende Ett generationshus i Norrtälje kommun
Socialdemokraterna i Norrtälje kommun motionerade i juni 2021 om att ge kommunstyrelsen i uppdrag att inleda planarbete för ett generationshus med kombinerad förskola och äldreboende i Norrtälje kommun. Ett fristående boende enligt generationskoncept med förskola och särskilt boende för äldre har sedan dess etablerats på fastigheten Handelsmannen 1 i Norrtälje centralort. Ytterligare generationsboende med förskola och särskilt boende för äldre i fristående regi planeras också inom ramen för en ny detaljplan i Västertorpsskogen i Rimbo tätort. Då kommunens förvaltningar redan arbetar med förslag i enlighet med motionen bedömer kommunstyrelsekontoret motionen vara besvarad. Förvaltningen bilägger vidare separata yttranden från barn- och skolnämnden respektive direktionen för Kommunalförbundet Sjukvård och Omsorg i Norrtälje.
Bilagor
Bilagor