Hoppa över navigering
  1.   1

    Upprop

  2.   2

    Val av justerare

  3.   3

    Ändringar i föredragningslistan

  4.   4

    Informationsärenden

  5.   15

    Anmälan av delegationsbeslut till kommunstyrelsen

  6. Bilagor

  1. § 34

    Val av justerare

  2. § 35

    Ändringar i föredragningslistan

  3. Anders Ahlström, räddningschef, informerar om medlemskap i föreningen Sveriges Räddningstjänster. 

  4. Kommunstyrelsen har upprättat verksamhetsberättelse 2024 enligt kommunens styrmodell. I ärendet redovisas uppföljning av ekonomiskt utfall för perioden samt bedömd måluppfyllelse och status för uppdragen. Ärendet redovisas i form av en verksamhetsberättelse för kommunstyrelsen sammantaget, samt en verksamhetsberättelse för vardera kontor, kommunstyrelsekontoret och samhällsbyggnadskontoret.

    Kommunstyrelsens båda kontor, inklusive den politiska verksamheten, redovisar ett sammantaget överskott om 60,0 mnkr, som fördelar sig med ett överskott om 2,7 mnkr på intäktssidan och 57,3 mnkr på kostnadssidan, varav 32,0 mnkr avser kapitalkostnader.

    Av de totalt 52 beslutade uppdragen inom kommunstyrelsen är 42 uppdrag klara under år 2024 och 10 uppdrag föreslås överföras till kommunstyrelsens verksamhetsplan 2025. Fyra av de tio uppdragen har ett slutdatum 2025 eller senare och går enligt plan, sex av dem har haft slutdatum 2024 och har försenats. Kommunstyrelsen arbetar även med 22 nämndinitiativ varav 17 är klara och 4 föreslås överföras till kommunstyrelsens verksamhetsplan 2025 och slutföras under 2025. Ett initiativ är struket. Målsättningen är att uppdrag endast i undantagsfall ska flyttas över till nästkommande år, därför blir genomförandet och uppföljningen på kvarvarande uppdrag ytterst angeläget under kommande år.

     

    Bilagor

  5. Den interna styrningen och kontrollen är en del av kommunens styrsystem och ett redskap för kommunens ledning. Syftet är att främja en effektiv ledning av organisationen, hantera risker, skapa underlag för utveckling av verksamheten, utvärdera verksamhetens resultat och säkra långsiktig måluppfyllelse. Verksamheterna fortsätter att implementera arbetssättet med internkontroll och nyttjar internkontrollens potential som ett kvalitetshöjande verktyg.

    Analysen visar att det finns fortsatt behov av att säkerställa redan framtagna rutiner, policys och styrdokument samt att systematiska uppföljningar utförs. Vidare att resultaten kommuniceras och förankras i verksamheterna för att uppnå och säkerställa löpande förbättringar. Arbetet inkluderar uppföljning i den dagliga verksamheten, dokumentera avvikelser och uppföljning av dokumenterade vidtagna åtgärder. Inom vissa delar av kommunstyrelsens verksamheter har ett fortsatt betydande behov av proaktiv kommunikation och utbildning identifierats, i syfte att stödja övriga verksamheter i att agera korrekt utifrån centralt beslutade processer och styrdokument. Detta är nödvändigt för att förhindra avvikelser inom kommunstyrelsekontorets verksamhetsområden.

    Rapportering per den 31 december till kommunstyrelsen innefattar två rapporterande kontor; kommunstyrelsekontoret och del av samhällsbyggnadskontoret som presenteras i respektive bilaga.

    Kommunstyrelsens verksamheter har identifierat ett antal mindre (icke graverade) avvikelser, och löpande åtgärdat dessa avvikelser samt säkerställt processen för kvalitetsarbetet.

     

    Bilagor

  6. Mark- och exploateringsenheten under samhällsbyggnadskontoret, har upprättat förslag till exploateringsavtal med Fastighetsbolaget Jarn AB, ägaren till Stjärnan 24 gällande genomförande av detaljplanen för fastigheten Stjärnan 24 m. fl. Exploateringsavtalet har tagits fram för att reglera genomförande av ny bebyggelse i form av vård- och serviceboende inom fastigheten Stjärnan 24 enligt förslag till ny detaljplan. Exploateringsavtalet klargör förutsättningarna för genomförande av detaljplanen och reglerar parternas ekonomiska ansvar. Exploatören ska bekosta de behövliga arbetena på allmän platsmark för att anpassa utfart från fastigheten till allmän gata samt utföra och bekosta trädplanteringar inom allmän platsmark utanför planområdet för att ta ned skala och upplevelsen av volym inom fastigheten längs gata.

    Bilagor

  7. Föreslagen detaljplan avser ändra markanvändning inom fastigheten Stjärnan 24 från småindustri till bostäder med särskild vård och service som går under benämningen gruppboende, serviceboende eller särskilt boende för äldre. Högsta tillåtna byggrätt i detaljplanen utgörs av en sammanhängande volym vård- och serviceboende i huvudsak fyra våningar som har möjlighet att inrymma cirka 70 platser särskilt boende för äldre. 

    Bilagor

  8. Landsbygds- och infrastrukturdepartementet har skickat en remiss till kommunen med begärande om yttrande avseende promemorian En snabbare utbyggnad av häkten och anstalter. Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson, Landsbygds- och infrastrukturdepartementet, beslutade den 15 mars 2024 att uppdra åt en bokstavsutredare att biträda departementet med att utreda åtgärder för en snabbare utbyggnad av häkten och anstalter (LI2024/00694).

    Bakgrunden är att det råder stor brist på häktes- och anstaltsplatser i Sverige och behovet av platser väntas öka bland annat som en konsekvens av regeringens åtgärder inom det kriminalpolitiska området. Det är angeläget att den påbörjade expansionen kan fortsätta och olika åtgärder kan komma att krävas för detta. Bland annat behöver åtgärder som kan förkorta den sammanlagda plan- och byggprocessen för byggnationen av häkten och anstalter tas fram.

    Norrtälje kommun har tidigare svarat på den enkät som ligger till grund för promemorian. Enkäten skickades till de kommuner i Sverige som under de senaste åren handlagt en detaljplan med syfte att möjliggöra ett nytt fängelse eller möjliggöra utbyggnad av ett befintligt fängelse.

    Bilagor

  9. Lindholmens naturreservat inrättades av kommunstyrelsen den 12 mars 1996. I naturreservatets föreskrifter gäller förbud mot att jaga inom naturreservatet. Under 2017 noterades ett ökande antal vildsvin som kommit in i villaträdgårdar inom de tätbebyggda delarna av Norrtälje. För att Lindholmens naturreservat inte skall bli en trygg tillflyktsort för vildsvinen har jaktarrendatorn ansökt om att få tillstånd att jaga i naturreservatet. Mot bakgrund av detta, förslås därför att dispens från förbudet att jaga ska beviljas för vildsvinsjakt under en tid av fem år.

    Bilagor

  10. Syftet med vattenskyddsområdet och tillhörande vattenföreskrifter är att skydda vattenförekomsten som är viktig för dricksvattenförsörjningen och leveranssäkerheten till Norrtälje kommun. Skyddet behövs för att säkra råvattentillgången och råvattenkvaliteten i ett långsiktigt perspektiv. För att vattenresurserna ska få ett fullgott och långsiktigt skydd önskar Norrvatten uppdatera vattenskyddet i enlighet med 2 § förordningen (1998:1252) om områdesskydd miljöbalken och särskilt gällande inrättande och förvaltning av vattenskyddsområden enligt 7 kap. miljöbalken (1998:808) baserat på Havs- och vattenmyndigheten ”Vägledning om inrättande och förvaltning om vattenskyddsområden” rapport 2021:4.

    Lohäradsåsen utgör en av de viktigaste grundvattenförekomsterna i området. Vagndalen och Västra Syningen är utpekade med högsta prioritet och Malmby är utpekat med hög prioritet i den regionala vattenförsörjningsplanen i Stockholm. Dessa vattenresurser ska säkerställas så att inte planering eller byggande försvårar eller omöjliggör framtida nyttjande av resurserna för dricksvattenändamål.

    Norrvattens underlag till förslaget ger en bra beskrivning av områdets geologi, topografi, grundvattenbildning och markanvändning samt resonemang till indelning av skyddszoner.

    Norrtälje kommun har inga kommentarer på föreslagna skyddsföreskrifter.

    Bilagor

  11. Den 29 januari 2025 bildades Föreningen Sveriges Räddningstjänster, FSR. Arbetet med för­beredelserna inför bildandet påbörjades år 2023 och har omfattat en gedigen utredning samt ett antal informations- och dialogmöten med företrädare för kommunal räddningstjänst i Sverige.

    Bakgrunden till skapandet av FSR är att några av de viktigare nationella konferenser som samlat tjänstepersoner och förtroendevalda inom svensk räddningstjänst inte längre genom­förs och att vidare­utbildning inom området räddningstjänst i stora delar saknas.

    Föreningen ska enligt sina stadgar bana väg för utveckling av räddningstjänst­organisationernas ansvars­områden, vara en stark röst som kan driva opinion och skapa medial uppmärksamhet, och vara ett forum för kunskapsutveckling i ett brett perspektiv. Beträffande opinionsarbete bedömer FSR:s styrelse att sådant inte kommer att genomföras innan FSR:s årsmöte beslutat om ett åsikts­program eller mot­svarande.

    FSR arbetar just nu med att organisera föreningens praktiska arbete, med att ta fram under­lag till det första årsmötet den 14 maj 2025 samt att bidra till konferensen Räddningstjänst 2025 i Helsingborg som föreningen är med och skapar.

    Räddningstjänsten bedömer att FSR kan bidra till såväl mötesplatser som utveckling och vidare­utbildningar inom räddningstjänstområdet och att Norrtälje kommun därför bör söka medlemskap i Föreningen Sveriges Räddningstjänster.

    Medlemsavgiften för FSR år 2025 är 5 000 kronor för varje påbörjat 50 000 invånare inom räddnings­tjänstorganisationens geografiska ansvarsområde. För Norrtälje kommun innebär det således 10 000 kronor och medlemsavgiften till FSR hanteras inom Räddningstjänstens ram.

    Bilagor

  12. Försvarsdepartementet har remitterat promemorian En ändamålsenlig hantering av tillstånd och tillsyn av explosiva varor (Fö2025:6) och bjudit in Norrtälje kommun att vara remissinstans.

    Räddningstjänsten bedömer att Norrtälje kommun är positiva till förslaget. Norrtälje kommun önskar lämna följande synpunkter på förslaget.

    Bilagor

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.