Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Informationsärenden
Månadsrapport per oktober 2024 för Norrtälje kommun och koncern
Månadsrapport per oktober 2024 för kommunstyrelsen
Investeringar 2024 – Upprustning betesmarker och naturreservat
Fördelning av medel från extrautlysning av landsbygds- och skärgårdsutvecklingspeng
Utredning av systemet för båttömningsstationer i Norrtälje kommun
Uppdragsrapportering - Trygghetskameror ska sättas upp på fler utsatta eller potentiellt utsatta platser
Svar på remiss över delbetänkandet Ökat informationsutbyte mellan myndigheter – Behov och föreslagna förändringar (SOU 2024:63)
Bilagor
Beviljande av medel från Trygghetsfonden år 2024, del två
Lokalt kollektivavtal - Flextidsavtal
Revidering av näringslivsstrategi för Norrtälje kommun 2025–2030
Reviderad arbetsordning lokalt brottsförebyggande råd (BRÅ)
Slutrapport uppdrag – genomförda åtgärder utifrån revisionens rekommendationer i granskningsrapporter
Det handlar om livet – lokal handlingsplan psykisk hälsa och suicidprevention i Norrtälje kommun 2025 - 2030
Reviderad bolagsordning för Kapellskärs Hamn AB
Antagande av Norrtälje kommuns klimatanpassningsplan
Överenskommelse om idéburet offentligt partnerskap (IOP) med Stiftelsen Tryggare Sverige
Motionsredovisning december 2024
Val av justerare
Ändringar i föredragningslistan
Kommunens resultat per oktober uppgår till 238,0 mnkr vilket motsvarar en avvikelse mot budget med +165,8 mnkr. Det är främst nämnder, skatteintäkter, finansnetto samt centrala kostnader som står för avvikelsen. En periodiseringsavvikelse med 56,6 mnkr avseende bland annat semesterlöneskulden ingår i resultatet vilket innebär ett per oktober för högt redovisat resultat med motsvarande belopp.
Prognosen för helåret uppgår till 135,3 mnkr vilket är 71,7 mnkr bättre än budget. Nämnderna prognostiserar ett resultat som är 39,6 mnkr bättre än budget. Även skatteintäkter överstiger budget med 50,9 mnkr samtidigt som kostnader för pensioner överstiger budget med 36,8 mnkr.
Norrtälje kommunhuskoncern visar per oktober ett resultat efter finansnetto på 63,5 mnkr. Helårsprognosen uppgår till 49,4 mnkr, 23,4 mnkr bättre än budget. Samtliga affärsdrivande bolag visar en positiv avvikelse mot budget.
Kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje rapporterar ett underskott per oktober med -96,4 mnkr. Den kommunala verksamheten har per oktober en negativ avvikelse med -50,7 mnkr. Prognosen för helåret är ett underskott med -89,6 mnkr varav kommunal verksamhet står för -34,3 mnkr vilket är en förbättring mot budget med 55,4 mnkr. Förbättringen består främst av att direktionen beslutat begära att få ianspråkta kommunens volymreserv med 13,8 mnkr samt Norrtälje kommuns beslutade satsning på LSS med 40 mnkr.
Tiohundra AB redovisar ett underskott per oktober med -30,9 mnkr vilket är 39,7 mnkr sämre än periodiserad budget. Prognosen för helåret är ett underskott på -53 mnkr.
Bilagor
Kommunstyrelsen har upprättat månadsrapport per oktober 2024 enligt kommunens styrmodell. I ärendet redovisas uppföljning av ekonomiskt utfall för perioden, prognos för helåret samt status för uppdragen och initiativen.
Kommunstyrelsen redovisar för perioden en positiv budgetavvikelse om 67,4 mnkr och prognostiserar en positiv avvikelse om 31,0 mnkr för 2024.
Av de 52 beslutade uppdragen inom kommunstyrelsen är 25 slutförda och 24 uppdrag pågående. Av de 24 pågående uppdragen, avviker tio från plan varav fyra kommer slutföras 2025.
Kommunstyrelsen arbetar även med 22 nämndinitiativ varav åtta är slutförda och 13 påbörjade. Två påbörjade och ett pausat nämndinitiativ kommer slutföras 2025.
Jämfört med delårsrapporten per augusti har ytterligare tre uppdrag och tre initiativ bedömts slutföras 2025. Nytt slutdatum 2025 för uppdraget Digitalisering av Mex-arkivet beslutades i delårsrapport per april. I Tabell A nedan framgår samtliga uppdrag och initiativ med avvikelse från plan som kommer slutföras 2025.
Bilagor
Samhällsbyggnadskontorets planenhet föreslår att få anslag för upprustning av betesmarker och naturreservat beviljat av kommunstyrelsens arbetsutskott. Investeringen är beräknad till en kostnad om 491,1 tkr. Investeringen finansieras med kommunstyrelsens anslag för investeringar år 2024. Tillkommande kapital- och driftskostnader om 55 tkr från och med år 2026 inarbetas i mål- och budget 2026–2028. Investeringen beräknas genomföras och färdigställas under åren 2024 och 2025. Den innebär en upprustning av naturreservat och betesmarker samt en utökning av betesmarker genom nya staket, skyltar och skyltställ. Detta beräknas öka trivseln i områdena, vara positivt för den biologiska mångfalden beroende av betesdjur och samtidigt öka den lokalproducerade maten.
Bilagor
Norrtälje kommun har en aktiv strategi för att främja lokalt förankrat utvecklingsarbete på landsbygden och i skärgården. En del av denna strategi är landsbygds- och skärgårdsutvecklingspengen, vars syfte är att stödja lokala projekt som tillvaratar och stimulerar människors, organisationers och lokalsamhällens utvecklingskraft. Föreningar och andra organisationer inom kommunen kunde under 2024 ansöka om medel för utvecklingsprojekt mellan den 29 januari och 25 mars 2024. Avsatta medel för stödet är 2 miljoner kronor per år.
Det totala belopp som beviljades för de 42 inkomna ansökningarna uppgick till 1 720 805 kronor. Det innebar att kvarstående medel fanns till ett värde av 279 195 kronor. Det beloppet extrautlystes den 12–26 september 2024. Totalt inkom 18 ansökningar. Förslaget är att bevilja stöd från extrautlysningen för ett belopp som uppgår till totalt 260 000 kronor.
Bilagor
I kommunstyrelsens verksamhetsplan för år 2024 har näringslivs- och etableringsenheten uppdraget att utreda hur servicen av båttömningsstationer i skärgården ska utvecklas och kundvänliga system för till exempel lokalisering och funktionalitet ska kunna tas fram.
En sådan utredning har genomförts och lämnas nu in. I utredningen undersöks och analyseras därför funktionaliteten, servicen och tillgängligheten hos båttömningsstationerna i Norrtälje kommuns skärgård och hur de kan utvecklas för att möta båtägarnas behov och förbättra miljön.
Bilagor
Uppdragsrapportering - Trygghetskameror ska sättas upp på fler utsatta eller potentiellt utsatta platser
Arbetet med att upprätta kamerabevakning på utsatta platser och i kommunens lokaler har pågått sedan år 2019. Kommunstyrelsekontorets enhet Trygghet och Säkerhet analyserar behoven i samverkan med berörda förvaltningar och bistår i projektering av ny bevakning. Uppdraget skrevs in i den kommunala verksamhetsplanen först 2024 men har sedan tidigare funnits med som indikator där antalet upprättade bevakningskameror följs upp.
Bilagor
Svar på remiss över delbetänkandet Ökat informationsutbyte mellan myndigheter – Behov och föreslagna förändringar (SOU 2024:63)
Delbetänkandet har skickats på remiss till Norrtälje kommun. Samtliga nämnder har beretts möjlighet att inkomma med yttranden till kommunstyrelsekontoret som har sammanställt ett yttrande. Barn- och skolnämnden, socialnämnden och utbildningsnämnden valde att yttra sig över remissen. Norrtälje kommun avstyrker förslaget utifrån ställningstaganden i socialnämndens yttrande.
Bilagor
Norrtälje kommuns trygghetsfond finns till för de föreningar som vill bidra till att Norrtälje är Sveriges tryggaste kommun senast år 2030. Totalt finns en miljon kronor avsatta för trygghetsfonden år 2024.
Fyra ansökningar om medel från trygghetsfonden har inkommit aktuell ansökningsperiod. Av dessa föreslås beviljande av medel till en av ansökningarna. Baserat på ansökningarnas underlag och riktlinjerna för trygghetsfonden föreslås att medel beviljas till en av ansökningarna, totalt 50 000 kronor, 520 104 kronor kvarstår och överförs inte till kommande år.
Bilagor
Lokalt kollektivavtal om flexibel arbetstid skapar möjlighet för medarbetare med schemalagd arbetstid att själv påverka sin arbetstid när verksamheten så tillåter.
Bilagor
Den reviderade näringslivsstrategin syftar till att stärka Norrtälje kommuns förutsättningar för att skapa ett bättre företagsklimat genom samverkan mellan kommunen, näringslivet och andra aktörer. Strategin har en stark koppling till kommunens övergripande mål att Norrtälje ska vara en företagsvänlig kommun där människor och entreprenörskap utvecklas. Strategin fokuserar på att skapa ett gott företagsklimat genom ökad innovation, entreprenörskap och tillgång till arbetskraft. Strategin betonar också vikten av att samordna insatser inom samhällsplanering, service och infrastruktur för att möta näringslivets behov. Implementeringen av strategin kommer att ske stegvis med en handlingsplan som tas fram under 2025.
Bilagor
Den 27 mars 2024 beslutade kommunstyrelsen att inrätta lokalt brottsförebyggande råd (BRÅ) enligt lagen (2023:196) om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete. Kommunstyrelsen beslutar även att anta arbetsordning för lokala brottsförebyggande rådet (BRÅ).
Kommunstyrelsekontoret har efter detta uppmärksammat en felaktig skrivning i beslutad arbetsordning. Det är kommunstyrelsen som beslutar om åtgärdsplan och inte lokalalt brottsförebyggande råd. Kommunstyrelsekontoret föreslår därför en ändring av arbetsordning enligt bilaga 1. Reviderad arbetsordning lokalt brottsförebyggande råd (BRÅ).
Föreslagna ändringar är skrivet i med grön text under § 2, 3, 4 och 6 och avser ändringar i beslut om åtgärdsplan, sammansättning av rådet med bland annat en korrigering av titel av tjänsteperson. Mötesfrekvens föreslås ske minst två tillfällen per år samt att rådets uppgift har formulerats om under § 6 med syftet att förtydliga rådets uppgift som är att möjliggöra för ett övergripande och samordnat brottsförebyggande arbete. Vidare ska rådet uppmärksamma och påtala behov av brottsförebyggande arbete.
Bilagor
Slutrapport uppdrag – genomförda åtgärder utifrån revisionens rekommendationer i granskningsrapporter
I slutrapporten återrapporteras att redovisningsenheten inom kommunstyrelsekontoret genomfört ett arbete under 2024 enligt revisorernas rekommendationer och det uppdrag som kommunstyrelsen lämnade i verksamhetsplanen för år 2024. De av revisorerna granskade rutinerna har förändrats och förbättrats under 2024 i samband med byte till ett nytt ekonomisystem.
Bilagor
Samverkan Stockholmsregionen, där Norrtälje kommun utgör en av 37 samhällsaktörer på lokal, regional och nationell nivå som gemensamt arbetar för en trygg, säker och störningsfri region, har tagit fram nya styrdokument.
De tre styrdokumenten; Överenskommelse om en gemensam plattform för regional samverkan, 2024-09-04, Beskrivning av den gemensamma plattformen för regional samverkan, 24-09-04 samt Gemensamma grundförmågor, 24-09-04, har uppdaterats sedan tidigare styrdokument för Samverkan Stockholmsregionen utifrån rådande totalförsvarsplanering och arbetet med civil beredskap.
Norrtälje kommuns undertecknade av Överenskommelse om en gemensam plattform för regional samverkan, 2024-09-04 bekräftar kommunens avsikt att delta i Samverkan Stockholmsregionen med ett långsiktigt engagemang, en aktiv närvaro och representation från den egna organisationen på samtliga samverkansnivåer enligt de beskrivna arbetssätt som säkerställer den gemensamma driften och vidareutvecklingen av Samverkan Stockholmsregionen.
Bilagor
Det handlar om livet – lokal handlingsplan psykisk hälsa och suicidprevention i Norrtälje kommun 2025 - 2030
Norrtälje kommun och Sjukvård och omsorg i Norrtälje spelar en central roll i att främja psykiskt välbefinnande och motverka psykisk ohälsa. Genom en gemensam handlingsplan identifieras elva åtgärdsområden för suicidpreventiva insatser riktade både till invånarna och medarbetarna. Handlingsplanen syftar till att skapa struktur och förutsättningar för att möta invånarnas behov och integreras i verksamhetsplanering, mål och budget. Genom att fokusera resurser på socioekonomiskt utsatta områden strävar kommunen efter att minska ojämlikheten och stödja individer att nå sin fulla potential. Målet med införandet av handlingsplanen är förbättrad psykisk hälsa, färre genomförda suicid och minskad ojämlikhet i psykisk ohälsa.
För att effektivt implementera handlingsplanen föreslås gemensam styrning och resurssättning, och att uppföljning av aktiviteter ska ske regelbundet. Kommunstyrelsekontoret och Sjukvård och omsorg i Norrtälje ska hantera statliga stimulansmedel för psykisk hälsa och suicidprevention. Årlig uppföljning av framsteg görs, med en slutrapportering planerad till år 2030.
Bilagor
Stockholm Stadshus AB har genomfört en samordnad översyn av bolagsordningarna inom bolagskoncernen, däribland bolagsordningen för Kapellskärs Hamn AB som samägs med Norrtälje kommun. Sedan den senaste revideringen av Kapellskärs Hamns bolagsordning genomfördes, år 2007, har en ny kommunallag antagits och nuvarande bolagsordning saknar flera regleringar som ska eller bör finnas med. Förslagen till justering syftar till att säkerställa att bolagsordningen lever upp till de krav som ställs på kommunala bolag. Förändringarna består huvudsakligen i tydliggöranden av det kommunala principerna, revisorsval, resursanvändning vid höjd beredskap samt modernisering av språk och harmonisering i förhållande till koncernens övriga bolagsordningar.
Bilagor
Målet med Norrtälje kommuns klimatanpassningsplan är att skapa ett motståndskraftigt samhälle som står robust inför klimatförändringarnas konsekvenser. Risken för störningar i kommunala och samhällsviktiga verksamheter ska minimeras.
Klimatanpassningsplanen gäller perioden 2025–2032. Målsättningen är att planen ska säkerställa kunskap om nuläge, kunskapsbehov, samt identifiera prioriterade åtgärder som minskar allvarliga konsekvenser för ekosystem, havsförsurning, människors liv och hälsa, matproduktion, vattentillgång, hälsa och ökad risk för naturkatastrofer.
För respektive fokusområde beskrivs klimatrisker, målbild, nuläge samt förslag på åtgärder med ansvariga nämnder och bolag. Klimatanpassningsarbetet förväntas pågå kontinuerligt och integreras i kommunkoncernens ordinarie verksamhet i linje med kommunens styrmodell, samt i samverkan med övriga intressenter i samhället. I det inledande åtgärdsarbetet har 25 prioriterade åtgärder identifierats som angelägna att genomföra under 2025 och 2026, eller därefter.
Bilagor
Överenskommelse om Idéburet Offentligt Partnerskap (IOP) mellan Norrtälje kommun och Stiftelsen Tryggare Sverige utgör ett partnerskapssamarbete inom offentligt finansierad välfärdsverksamhet och syftar till att uppnå ett allmännyttigt samhälleligt mål. Partnerskapet innebär att Norrtälje Kommunen och stiftelsen Tryggare Sverige ingår ett samarbete med syftet att utveckla och stärka det kunskapsbaserade brottsförebyggande arbetet inom Norrtälje kommun genom att utöka befintliga brottsförebyggande åtgärder samt implementera nya åtgärder, och därigenom tillsammans minska brottsligheten och öka tryggheten i kommunen som helhet och i dess olika kommundelar.
Den huvudsakliga inriktningen för samarbetet tar sin utgångspunkt i ett antal aktiviteter (8 st) där parterna samarbetar kring strategiskt och operativt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet samt utbildning och kompetensutveckling inom det brottsförebyggande och trygghetsskapande området.
Bilagor
Enligt kommunfullmäktiges arbetsordning ska motionsredovisning göras två gånger per år, en gång i juni och en gång i december. I samband med detta kan kommunfullmäktige också välja att avskriva motioner. Innan bytet av styre var det 9 motioner under beredning men då Socialdemokraterna och Centerpartiet är en del av det nya styret så har de valt att föreslå kommunfullmäktige att avskriva samtliga av sina motioner. Det gör att den aktuella motionsbalansen är noll.
Bilagor